Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Medački Džep

Nema tijela, nema oružja ni čahura, nema ni osude

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
18.06.2014.
u 12:53

Na rekonstrukciji događaja Josip Mršić, svjedok u postupku, kazao je da je on u rujnu 1993. ubio stariju ženu, a ne Šolaja

– U ovom postupku nije nedvojbeno utvrđeno da ste vi počinili ono za što vas se tereti. Hrvatski sudovi sude na temelju dokaza i zakona, a ne na temelju očekivanja nekih nevladinih udruga. Vas je u ovom postupku teretio samo Samir Kulašić, a vaši međusobni odnosi nisu dobri. Na rekonstrukciji događaja svjedok Josip Mršić izravno je rekao da je on počinitelj. Nema materijalnih dokaza protiv vas. Identitet ubijene nije poznat, njezino tijelo nije nađeno, nema oružja ni čahura, a čak se i ne zna točno vrijeme događaja. U dvojbi oko spornih činjenica, ovo vijeće učinilo je ono što se i inače u takvim situacijama radi, moralo je presuditi u vašu korist. Ubojstvo te žene strašan je zločin, ali nije nedvojbeno utvrđeno da ste je vi ubili – kazao je Ivan Turudić, predsjednik sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, Veliboru Šolaji obrazlažući mu zašto ga je nepravomoćno oslobodio optužbi.

Šolaja se teretio za ratni zločin protiv civila jer je, prema optužnici, neutvrđenog dana u rujnu 1993. tijekom akcije Medački džep, kao pripadnik 9. gardijske brigade, iz kuće izveo neidentificiranu stariju ženu, u koju je zatim pucao zajedno s Josipom Mršićem. On je od početka negirao krivnju, a u svojoj obrani je rekao da je tog dana on bio tamo. No objasnio je da je žena već bila mrtva kada je on stigao na mjesto događaja. Inače, cijeli slučaj obilježio je nevjerojatan obrat, kada je tijekom rekonstrukcije na mjestu događaja Josip Mršić, koji je prethodno u postupku saslušavan kao svjedok, priznao da je on ubio ženu, a ne Šolaja. Na glavnoj raspravi je iskaz malo ublažio, no u međuvremenu je protiv njega otvorena istraga.

>> Otvorena istraga nad Mršićem zbog ratnog zločina u Medačkom džepu

Komentara 5

Avatar una12
una12
14:49 18.06.2014.

Korektna presuda! Nema dokaza, nema osude.

B2
bokida 2
16:52 18.06.2014.

Pa glupo je nekoga i osuditi za ubojstvo kada se nezna ni tko je i gdje je ubijeni, na veliku žalost tih besposličarskih i parazitskih udruga sumnjivih namjera.

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
14:55 18.06.2014.

Hrvatsko pravosudje, preko svojeg prominentnog predstavnika Turudića, uvodi i rezervni kazneni standard, tj. da bez tijela i identiteta nema čina, pa samorazumljivo i odgovornosti. Ne bih se složio i sa kontradiktornom tvrdnjom našeg vrhunskog pravosudnog virtuoza, da je ubistvo nepostojeće žene strašan zločin, jer se isto eventualno dogodilo u skladu sa istorijskom tradicijom naše Katoličke crkve (ognjem i mačem), dakle radi se o Bogu ugodnom djelu, koje treba biti nagradjeno, a ne sankcionirano. Mi ateisti ne vidimo primarni problem u izostanku sankcija sa "nepostojeće zločine", već u tome da su naši udruženi heroji, koji su počinili ova Bogu i narodu ugodna dijela, krojili sudbinu ostalih domicilnih Hrvata upravljajući državom, a i sada imaju znatan utjecaj na njeni "prosperitet". Ovakvi odnos, za razliku od Dragog Boga, ne tolerira majčica priroda i nemilosrdnom primjenom svojih zakona "nagradjuje" sve domicilne Hrvate prema zaslugama. Osobno ne bih imao najprijatniji osjećaj, pri susretu sa ovim našim herojima, manje ili više sličnim pok. generalu Koradeu. Medjutim sve to je pitanje odnosa prema vrijednosti ljudskog života odnosno humane asanacije remetilaca svih vrsta, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije