Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anka Mrak-Taritaš

'Nema siromašnih i bogatih invalida, država ne može tako dijeliti građane'

Anka Mrak Taritaš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
07.06.2018.
u 12:03

– Nisu problem referendumi nego pitanja koja se postavljaju i zbog kojih društvo nazaduje. Sljedeće referendumsko pitanje sigurno će se odnositi na zabranu pobačaja – vjeruje Mrak-Taritaš.

Klub zastupnika GLAS/HSU u saborsku je proceduru uputio svoj prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj skrbi kojim traže ukidanje dohodovnog cenzusa pri ostvarivanju prava na osobnu invalidninu kako bi se ukinula diskriminacija osoba s invaliditetom ovisno o vrsti prihoda koje ostvaruju. Kako je objasnila predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, također predlažu i da roditelji – njegovatelji ne gube status i pravo na naknadu od 2500 kuna mjesečno ako njihovo dijete s invaliditetom boravi više od četiri sata u predškolskoj, obrazovnoj, zdravstvenoj ili bilo kojoj drugoj ustanovi koja pruža socijalne usluge. 

– Tražimo da taj boravak traje do sedam sati dnevno kako bi se i roditeljima omogućilo da se uključe na tržište rada, makar i u skraćenom vremenu, te da tako budu korisni članovi društva – rekla je potpredsjednica GLAS-a Diana Topčić Rosenberg.

Nema siromašnih i bogatih invalida, naglasila je Mrak-Taritaš ustvrdivši da država ne može tako dijeliti građane jer osobna invalidnina nije naknada kojom podmiruju osnovne životne potrebe nego naknada uz pomoć koje osobe s invaliditetom zadovoljavaju potrebe za uključivanje u svakodnevni život, odnosno tom naknadom se položaj osoba s najtežim invaliditetom izjednačava s osobama bez invaliditeta.

Anka Mrak Taritaš
1/5

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš osvrnula se i na aktualne referendumske inicijative.

– Nisu problem referendumi nego pitanja koja se postavljaju i zbog kojih društvo nazaduje. Sljedeće referendumsko pitanje sigurno će se  odnositi na zabranu pobačaja – vjeruje Mrak-Taritaš koja sumnja da je inicijativa Narod odlučuje potpise građana prikupljala i nakon što je istekao rok. 

– Da imaju 400 tisuća potpisa, onda bi ih odmah veselo donijeli u Sabor, a ne držali presice ispred Sabora odgađajući predaju potpisa – drži Mrak-Taritaš.

Komentirala je i rezultate CROdemoskopa prema kojem rejtinzi HDZ-a i SDP-a padaju, dok Živi zid i Most rastu.

– Živi zid raste jer je mnogo lakše vjerovati bajkama nego stvarnosti – smatra. Upitana za stav premijera Plenkovića da mediji šire pesimizam u društvu, Mrak-Taritaš je poručila da "treba vjerovati vlastitim očima, a ne tuđim riječima". 

Komentara 13

DU
Deleted user
12:59 07.06.2018.

Ako meni netko od ovih nazovi profesionalnih novinara objasni zašto svako malo imamo čast čuti mišljenje ove tetkice dobiti će veliku čokoladu. Dakle gospođa mrak zajedno sa svojom strankom ima 0.5% podrške građana. Dakle ispod svakog minimuma ili dosta manjeanje recimo od Brune Esrih ili npr. od stranke hrast koji po medijima kao da ne postoje itd. p.s. Čokolada je ona velika sa lješnjacima.

GU
Gustirna
12:38 07.06.2018.

....i bas sam se ove dane pitao gdje li je nestala vecernjakova zvijezda i dorhova ljubimica mrak taritas ,kad evo ti nje...

PR
prajdali100
13:17 07.06.2018.

Sumrak Sataraš tko je zamračio pare iz obnove Gunje.Umjesto da si manja od makova zrna ti se još imaš obraza oglasiti. Sram te bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije