Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nema ni siječanjske depresije: Hrvati potrošili 500 milijuna kuna više nego lani

Što će biti kad se domaćim gostima pridruže i strani, a onda zabrani i pušenje u kafićima, pitaju se ugostitelji
12. veljače 2017. u 16:13 7 komentara 1225 prikaza
Konobar
Foto: Duško Jarmaz/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatska je izmakla siječanjskoj depresiji. Porezna uprava navodi da su svi obveznici fiskalizacije u siječnju 2017. ostvarili 10,2 milijarde kuna prometa – 500 milijuna kuna više nego što je potrošeno u prvom mjesecu 2016. Kad potrošnja raste 5 posto u najškrtijem mjesecu u godini, obično je to znak kako građani vjeruju da je krizi došao kraj. Zabrinutost prevladava jedino kod ugostitelja koji su svoju borbu protiv većeg PDV-a preselili na Ustavni sud. Obrtnička je komora podnijela tom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti promijenjenog Zakona o PDV-u jer smatra da ih je država stavila u nepovoljan položaj u odnosu na poduzetnike koji uz hranu i piće prodaju i manje oporezivi smještaj.

Zaustavljene investicije

PDV na usluge u ugostiteljstvu skočio je s 13 na 25 posto, a prema podacima Porezne uprave, ni ugostitelji nisu u gubicima, gleda li se ukupan promet koji je 1,6 posto veći nego u siječnju 2016. i iznosio je 638 milijuna kuna. Za razliku od države koja može biti zadovoljna zbog rasta potrošnje, ugostitelji tvrde da je nešto jači promet u njihovoj branši rezultat većih cijena, a ne više ispijenih kava ili pića. Branko Greblički, potpredsjednik Ceha, kaže da su ugostitelji digli cijene desetak posto, razmjerno povećanju porezne obveze.

advent Ritam grada Manja zarada ugostitelja upozorenje je da se domaći gost ne može “šišati”... 07.01.2017., Zagreb - Zadnji dan Adventskog sajma u gradu. Klizaliste na Trgu kralja Tomislava.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL Gotov Advent Turista više nego ikad prije, a zarada manja nego lani

– Bilježimo sličan promet kao i u siječnju prošle godine, što znači da su nam neto prihodi smanjeni. Bit će to velik problem za cijelu djelatnost – komentira riječki ugostitelj Vedran Jakominić. Oba sugovornika iz branše ističu da prva tri mjeseca u godini i inače imaju lošiji promet, a stvarne će učinke vraćanja PDV-a na 25 posto i povećanih cijena vidjeti tek kad se domaćim gostima u većoj mjeri pridruže i strani.

– Bilo bi bolje da smo imali neko razdoblje prilagodbe i da se veći PDV počeo naplaćivati početkom sezone. Ušli smo u krizni menadžment, zaustavili investicije, zaustavili novo zapošljavanje i pokušavamo sačuvati postojeća radna mjesta – navodi Jakominić. Tvrdi da su lokali u velikim urbanim centrima ili trgovačkim zonama u nešto boljoj poziciji, ali u manjim mjestima vodi se borba za opstanak. – Ugostitelji mi govore da je situacija teška. Bojimo se da će veći PDV opet generirati probleme s Poreznom upravom – navodi Greblički.

Zabrana pušenja novi udar

– Dođe li do porezne evazije, ona se neće dogoditi zbog namjere ugostitelja da oštete državu, nego zbog čiste egzistencije i želje da spase posao i zaposlene. Od lipnja se najavljuje zabrana pušenja u kafićima, što će biti novi udar u kratkom razdoblju. Jednostavnije bi bilo da su dekretom ukinuli ugostiteljstvo – ističe Jakominić.

Vladin konzultant na poreznoj reformi Željko Lovrinčević kaže da treba pričekati nekoliko mjeseci da bi se vidjeli stvarni učinci poreznih promjena. Petpostotni rast potrošnje upućuje na zaključak da je Hrvatska napokon okrenula leđa krizi, no određeni utjecaj na veće volumene potrošnje imala je i inflacija koja je ubrzala u zadnjem dijelu godine.

– Prvi podaci o punjenju proračuna u 2017. pokazuju da je naplata poreza u okviru očekivanja, kad je riječ o porezu na dobit i dohodak, a naplata PDV-a je iznad očekivanja – naglašava Lovrinčević. Nada se da će porezno rasterećenje s kojim se ušlo u ovu godinu osigurati rast gospodarstva iznad 3%, što će Vladi osigurati prostor za ostale reforme. Inače, država je ove godine planirala od PDV-a prikupiti 4% više poreza nego lani. Jasnija će se slika dobiti nakon ožujka jer su neke uplate prenesene iz prosinca i nisu rezultat poslovnih aktivnosti u ovoj godini.

>>  Ugostitelji su postali pravi umjetnici čija su djela njihovi uvrnuti kafići

>> Prva Michelinova zvjezdica u Hrvatskoj: Gosti dolaze u Hrvatsku zbog kvalitete, a ne cijena!

INTERVJU S OPRAH
Meghan i Harry šokirali priznanjem da su se vjenčali u tajnosti i da se ona htjela ubiti
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • rovad22:

    Ide Hrvatska prema rastu BDP-a preko 5% u ovoj godini, optimizam se vratio, a u depresiji mogu biti samo sdp gubitnici.

  • gfrancic:

    Hrvatska je bogata zemlja sa bogatim narodom, vole trošiti, zemlja blagostanja i sreće

  • bf2:

    a naši ugostitelji uobičajeno nezadovoljni,zamisli,tjeraju ih da plaćaju porez,pa u kakvoj mi to državi živimo??? Preporučam im da odu na Zapad,pa neka tamo probaju ne izdavati račune i slične smicalice...