Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMBICIOZNI MARTIN SCHULZ

Nema ni maturu, a spriječio bi 4. mandat kancelarke Merkel

European Parliament President Martin Schulz attends a debate at the European Parliament in Strasbourg, France, November 21, 2016.   REUTERS/Vincent Kessler
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
24.11.2016.
u 10:15

Predsjednik Europarlamenta namjerava preuzeti njemački SPD

Predsjednik Europskog parlamenta, njemački socijaldemokrat Martin Schulz, trenutačno titra između tri visoke dužnosti koje bi potencijalno mogao obnašati u skoroj budućnosti: bori se da ostane šef EP-a unatoč prijašnjem dogovoru dviju najvećih političkih skupina o rotaciji na toj dužnosti, moguće je da ode iz EP-a i postane ministar vanjskih poslova Njemačke kao zamjena za Frank-Waltera Steinmeiera koji se sprema postati predsjednik Njemačke, a povrh svega toga glasine objavljene u uglednijim njemačkim novinama govore da bi Schulz zapravo želio postati kandidat SPD-a za kancelara na njemačkim parlamentarnim izborima 2017.

List Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio je, naime, da je Schulz tražio od predsjednika SPD-a Sigmara Gabriela da ga uzme u obzir kao kandidata SPD-a za kancelara, tj. protukandidata Angeli Merkel, koja uime demokršćanske unije CDU/CSU ide po četvrti mandat.

Gabriel je, prema istom izvoru, ponudio Schulzu da naslijedi Steinmeiera na mjestu ministra vanjskih poslova, a Schulz je navodno rekao da će to prihvatiti samo ako ga stranka kasnije kandidira za kancelara. SPD će svog kandidata imenovati do siječnja 2017.Schulz mašta i o odrađivanju mandata predsjednika Europskog parlamenta do kraja, unatoč dogovoru europskih socijaldemokrata i europskih pučana da Schulz prepusti dužnost na pola

mandata, nakon dvije i pol godine. Takva rotacija dogovorena je u lipnju 2014. prilikom sklapanja velike koalicije između tih dviju političkih grupacija u EP-u, no odlaskom Schulza i dolaskom nekog pučanina na mjesto predsjednika EP-a pučani bi imali predsjednike triju najvažnijih institucija EU jer već imaju Donalda Tuska na mjestu predsjednika Europskog vijeća i Jean-Claudea Junckera kao predsjednika Komisije.

Zanimljivo, sada i Juncker i Tusk zagovaraju scenarij u kojemu bi Schulz ostao na čelu EP-a, a pojavila se i glasina da je Juncker čak zaprijetio svojom ostavkom ako Schulz bude morao otići na pola mandata.

Nije tajna da Juncker i Schulz odlično surađuju, ali Junckerov glasnogovornik ipak je demantirao glasine o prijetnji ostavkom.

Kao predsjednik EP-a, Schulz je nametnuo dojam da tom parlamentu podiže ugled i utjecaj, a posljednji primjer jačanja utjecaja koji Schulzovi suradnici vole spominjati jest Schulzova uloga u spašavanju sporazuma o slobodnoj trgovini s Kanadom u trenu kad se činilo da je sporazum propao zbog protivljenja Valonije.

Schulz je zastupnik u Europskom parlamentu od 1994., a prije politike bavio se trgovinom knjigama i, zanimljivo, srednju školu napustio je prije mature.

>> Martin Schulz: Propast Europske unije ugrozila bi mir u Europi

Komentara 15

DU
Deleted user
10:43 24.11.2016.

Ma nek' nema ni osnovnu školu, nek' je smetlar, samo nek' postane kancelar, i nek' ne dozvoli više priljev muslimana u Europu.

ST
stomugromova
10:38 24.11.2016.

Predsjednik Europskog Parlamenta nema maturu ? Očito da je mason najvišeg stupnja kad je postao šef EP.Bio je kandidat i za šefa EK,ai je izgubio od Junckera.

Avatar lvan12
lvan12
11:36 24.11.2016.

Nije vam smetalo sto nema maturu kada ste ga birali za predsjednika eu parlamenta?? Na toj poziciji se moze biti bez mature?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije