Naslovnica Vijesti Svijet

EK nema komentara na izjave povjerenika iz stranke Angele Merkel koje su izazvale buru u javnosti

Oettinger je u Die Weltu rekao da je koristio "žargonske izraze" i da ni na koji način nije htio uvrijediti Kineze.
31. listopada 2016. u 18:51 4 komentara 853 prikaza
G?nther Oettinger , EU commissioner for Digital economy holds a press conference at the European Commission headquarters  in Brussels, Belgium on 11.01.2016 EU and Germany plan to develop broadband infrastructures by Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
Foto: DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Europska komisija odbila je u ponedjeljak komentirati nedavne izjave povjerenika za digitalnu ekonomiju Guenthera Oettingera, koje su podigle dosta prašine uz optužbe da su rasističke i homofobne te mizogine.

Oettinger, koji dolazi iz CDU-a, stranke njemačke kancelarke Angele Merkel, prošli je tjedan na jednom sastanku s poslovnim ljudima u Hamburgu podrugljivo govorio o Kinezima, nazvavši ih "kosookima" (Schlitzaugen), što se u njemačkom jeziku smatra rasističkim izrazom.

"Prošli tjedan, kineski ministri bili su u Bruxellesu na godišnjem sastanku EU-Kina. Devet muškaraca, jedna stranka, nema demokracije. Svi u tamnoplavim odijelima na jednoredno kopčanje. Svi počešljani s lijeva na desno s pastom za crne cipele", rekao je Oettinger prema snimci objavljenoj na YouTubeu.

Zatim je rekao da je njemačka vlada toliko zbrkana da bi mogla homoseksualne brakove proglasiti obvezujućim za svakoga te da mnoge žene dobiju svoj posao samo zbog kvota, a ne zbog svojih zasluga.

U posve drugoj prigodi za belgijsku frankofonu regiju Valoniju, koja je blokirala potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade rekao je da je "mikro-regija, kojom vladaju komunisti i koja blokira Europu". Nakon toga, u intervjuu za njemački dnevnik Die Welt Oettinger je objasnio svoje postupke.

Na mnogobrojne novinarske upite da komentira Oettingerove izjave, glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas rekao je da je povjerenik dao objašnjenje u Die Weltu i da on nema što tome dodati.

Oettinger je u Die Weltu rekao da je koristio "žargonske izraze" i da ni na koji način nije htio uvrijediti Kineze.

Na upit za komentar Oettingerove izjave o Valoniji, glasnogovornik Schinas je rekao da to izjava, za razliku od one o Kinezima, nije snimljena i da bi stoga trebalo utvrditi što je točno rečeno.

Objavljivanje njegovih izjava pada u vrlo nezgodno vrijeme za Komisiju. Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker odlučio je u petak da će Oettinger preuzeti resor bugarske povjerenice Kristaline Georgieve, koja početkom sljedeće godine napušta Komisiju. Georgieva je potpredsjednica Komisije zadužena za proračun i ljudske resurse.

>> Finska je raj za bjelačke, heteroseksualne parove s djecom i zaposlene ljude srednje klase, za ostale nije

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar STRIKOMAN
  STRIKOMAN:

  Nema problema. U Bruxellsu je Neven Mimica, a taj je ko tamnoplavo odijelo, pristaje za sve, pa može adekvatno zamijeniti i zabludjelog Oettingera.

 • Avatar Oneill
  Oneill:

  Nešto dobro taj čovjek dosad nije napravijo i tako ve ljude u Briselu gradjani EU a plaćaju.

 • hellen3353:

  komunisti i nisu losi kako ih se prikazuje, komunizam mora biti kao ravnoteza