Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAVARIJE NA MORU

Nekoliko brodoloma na Jadranu: U prevrtanju katamarana djevojčica lakše ozlijeđena

Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
1/4
28.07.2022.
u 11:22

Jučer je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru spašavala Slovence čiji se katamaran prevrnulo ispred Rta Muzilj kod Pule.

Nekoliko brodoloma dogodilo se u protekla dva dana na Jadranu. Jučer je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru spašavala Slovence čiji se katamaran prevrnuo ispred Rta Muzilj kod Pule. 

Na brodu je bilo osam osoba, među njima i jedna maloljetna djevojčica koja je zadobila lakše tjelesne ozljede. 

- Pomorska nesreća dogodila se uslijed sudara dva plovila pod zastavom Republike Slovenije, u kojemu su oba plovila pretrpjela materijalna oštećenja, u predjelu trupa iznad razine mora. Inspekcijskim pregledom službenici Lučke kapetanije Pula kao uzrok pomorske nesreće utvrdili su ne poštivanje pravila za izbjegavanje sudara na moru, od strane jednog voditelja plovila, kojemu će iz nadležnosti LK Pula biti izdan prekršajni nalog - priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. 

Između otoka Planik i Olib jučer se pak prevrnuo katamaran 'Oktant', zastave Republike Francuske sa četiri člana posade, od kojih dvoje maloljetne djece.

S obzirom da je netom nakon početka traganja u MRCC Rijeka zaprimljen poziv očevica o dvoje veslača SUP-ova u moru ispred Privlake, službenici LK Zadar preusmjereni su u traganje u tome području.

Policijski službenici su po dolasku na poziciju prevrnutog katamarana, četveročlanu obitelj brodolomaca izvukli iz mora, svi državljani Republike Francuske te ih prevezli u Zadar, gdje su ih u preventivnu zdravstvenu obradu preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći, čime je spasilačka akcija uspješno završena.

Službenici LK Zadar po završetku traganja za veslačima SUP-ova, nakon što isti nisu pronađeni i nakon što nisu zaprimljene dojave o nestalima, na poziciji prevrnutog katamarana obavili su očevid, utvrdili da nema onečišćenja mora i vlasniku naložili žurno komercijalno uklanjanje plovila, koje predstavlja potencijalnu sigurnosnu opasnost za pomorski promet tim područjem.

Prekjučer se pak dogodio brodolom kod Vrbnika. Brodica četveročlane obitelji pod udarima bure nikako nije mogla isploviti iz uvale nedaleko Vrbnika. Oko 19.40 sati u spašavanje je angažiran brod Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka (PPAP Rijeka), koji se u trenutku dojave nalazio najbliže dojavljenoj poziciji. Nedugo potom posada policijskog broda vizualno su pronašli četveročlanu obitelj, državljani Republike Slovenije, koji su uspjeli izaći na obližnju obalu, no zbog plićine i nepovoljnih vremenskih uvjeta policijski službenici nisu bili u mogućnosti doploviti dovoljno blizu, stoga je iz MRCC Rijeka brodolomcima poručeno da pričekaju kopnenu spašavanje, koje je organizirano u suradnji sa pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja, stanica Rijeka (HGSS Rijeka), koji su ih pronašli u 01.05 sati, pregledali i nakon što su utvrdili kako nema ozlijeđenih ispratili ih do polazišnog mjesta, čime je ova akcija uspješno završena.

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
13:57 28.07.2022.

Činjenica je kako i pomorska policija i lučka kapetanija hrvatska, kako su sada opremljene i koncipirane, ne odgovaraju zahtjevima modernog i nautičkog turizma i korištenja mora u druge turističke svrhe. Bazira se sve na kontroli breveta i ostalog, na moru, te masnim kažnjavanjima, umjesto preventivne kontrole i izdavanja dozvola, sukladno predočenoj dokumentaciji. U na sje more, uostalom kao i kopno, "prčija", koju svatko može konzumirati, a to, osim donekle u Grčkoj i Turskoj nigdje nije slučaj. Aj nek neko naš pokuša ("sam svoj majstor") spustit gliser ili skuter u Chiemsee, ili čak u Wilhelmshavenu ili Oestendeu, bez plaćenog svega, od ekologije do breveta!

DU
Deleted user
12:30 28.07.2022.

"....spašavala Slovence čiji se katamaran prevrnulo .."...Prevrnulo se katamaran...

Avatar possibilis
possibilis
12:26 28.07.2022.

Kako uspiju katamaran prevrnut?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije