Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

'Nekad moraš otići zaista visoko da bi shvatio koliko si zbilja malen'

Srušio je rekorde za skok s najveće visine, najbrži slobodan pad te rekord u najvišem letu balonom s ljudskom posadom
14. listopada 2012. u 13:12 44 komentara 101 prikaza
felix (1)
Foto: AFP/PIXSELL

Felix Baumgartner, 43-godišnji Austrijanac, uspješno je sletio na tlo nakon što je skočio s više od 39 kilometara visine. Nakon neuspješnog pokušaja prošlog utorka, iskusni Austrijanac u nedjelju se, u sklopu misije Red Bull Stratosa, uputio na "rub svemira" otkud je skočio. Srušio je rekorde za skok s najveće visine, najbrži slobodan pad te rekord u najvišem letu balonom s ljudskom posadom. Njegov slobodan pad ipak nije bio dovoljno dug da obori Kittingerov rekord u duljini slobodnog pada. Glasnogovornik je za britanski Telegraph potvrdio da je Baumgartner probio zvučni zid.

Na konferenciji za medije Felix Baumgartner otkrio je koje je riječi rekao netom prije skoka dok je stajao na rubu kapsule. – Nekad moraš otići zaista visoko da bi shvatio koliko si zbilja malen – kazao je Felix.

– Kad stojiš na vrhu svijeta, osjećaš se vrlo ponizno i ne razmišljaš o rekordu, već samo o tome da ne želiš umrijeti pred obitelji, djevojkom i svima koji te gledaju – kazao je Felix na konferenciji na kojoj je objavljeno da je skočio s visine od 39.045 metara. Dužina njegovog slobodnog pada iznosila je 36.529 metara, a najveća brzina koju je postigao 1.24 maha.

U nastavku pročitajte kako se odvijala Felixova pustolovina

20:22 Felix je oborio rekorde za skok s najveće visine i rekord za najbrži slobodan pad.

20:19 U slobodnom padu proveo je otprilike 4 minute i 20 sekundi, a onda mu se otvorio padobran. Nije oborio Kittingerov rekord u duljini slobodnog pada.

20:17 Felix sletio na tlo istočno od Roswella. Felix je srušio rekord za skok s najveće visine. Skočio je s oko 128.000 stopa ili otprilike 39 kilometara visine

20:12 Felix se približava tlu.

20:12 Nakon nešto više od 4 minute slobodnog pada Felixu se otvorio padobran.

20:08 Počeo slobodan pad, Felix skočio s ruba svemira.

20:07 Felix stoji na rubu kapsule.

20:04 Vrata kapsule su se otvorila.

20:01 Kreće se prema visini na kojoj će se otvoriti vrata kapsule.

19:59 Na 39 je kilometara visine. Felixovo se odijelo napuhalo.

19:56 Trenutačno je na 38,9 kilometara visine. Krenulo izjednačavanje tlaka iz kapsule s tlakom iz atmosfere.

19:49 Počela priprema za skok.

19:46 Balon prešao visinu od 38 kilometara. Visina se i dalje povećava.

19:42 Dva sata i 12 minuta nakon polijetanja. Kapsula je dosegla visinu od 37,2 kilometra. Uskoro kreće provjera procedure za skok.

19:41 I dalje pokušavaju popraviti problem s grijanjem Felixova vizira.

19:37 Postalo je toplije. Temperatura je sada 18,2 Celzijeva stupnja izvan kapsule, a 12,3 stupnja unutar kapsule. Manje od kilometra Felixa dijeli od povijesnog skoka.

19:33 Felix je srušio svoj prvi rekord. Njegov je balon došao do rekordne visine do koje je ikad došao balon s ljudskom posadom. Minute ga još dijele od povijesnog skoka.

19:31 Prešao visinu od 34 kilometra, još ga samo oko 2 kilometra dijele od visine s koje će skočiti.

19:23 Felix je prešao visinu s koje je Joe Kittinger postavio rekord u slobodnom padu.

19:16 Prošlo je sat i 45 minuta od polijetanja balona. Felixov balon prešao visinu od 30 kilometara.

19:03 Objavili su da postoji manji problem s grijačem lica na Felixovoj opremi zbog čega mu se magli vizir.

19:01 Felix je na visini od 25,8 kilometara. Do visine s koje će skočiti potrebno mu je još nešto više od 10 kilometara.

18:56 Felix je prešao visinu od 24 kilometra. Ako Felix probije zvučni zid, za to potrebnu brzinu doseći će za otprilike 30 sekundi nakon što skoči. Tu će brzinu držati možda dvadesetak sekundi, a nakon toga će s povećanjem gustoće zraka njegova brzina sve više padati. 

18:48 Kapsula se nalazi na visini s koje je Felix skočio pokusni skok

18:34 Kapsula je na 19 kilometara visine te joj je ostalo manje od pola puta do visine s koje će Felix skočiti. Prešla je Armstrongovu liniju na kojoj se ne može preživjeti bez pritiska u odijelu. Naime, nakon što se prijeđe ta linija, atmosferski tlak toliko je nizak da tjelesne tekućine prokuhaju.

18:25 Izbacili balast kako bi ubrzali brzinu uspinjanja balona.

18:20 Balon prešao visinu od 16 kilometara i ušao u stratosferu.

18:15 Felix s vođom misije Joeom Kittingerom prolazi kroz simulaciju provjera procedure za skok.

18:04 Kapsula je prešla visinu od 12 kilometara.

18:00 Točno na današnji dan Chuck Yeager prvi je avionom probio zvučni zid.

17:45 Kapsula s Felixom prešla je visinu od 6 kilometara. Kapsula se uspinje brzinom od 1000 stopa (oko 300 metara) u minuti. Felixu će ukupno za uspon na visinu s koje će skočiti biti potrebno oko 2 sata.

17:40 Kapsula je prešla 4,5 kilometara.

17:35 Izašli su iz opasne zone. Kapsula se i dalje penje.

17:30 Uzletio je balon s kapsulom.

17:25 Lansiranje će uskoro početi.

17:15 Felix čeka uzlijetanje u kapsuli. Punjenje balona gotovo je završeno, a vjetar se smirio. Lansiranje se očekuje za 18 sati po našem vremenu, a možda će zbog povoljnih vremenskih prilika početi i ranije.

16:50 Vjetar se smiruje. Počelo je punjenje  balona koji će odvesti Felixovu kapsulu na mjesto odakle će skočiti.

16:20 U kontroli misije i dalje čekaju da se smiri vjetar kako bi mogli lansirati kapsulu. Predviđaju da će se vjetar smiriti te očekuju da će lansiranje početi oko 18 sati po našem vremenu.

15:55 Felix se nalazi u kapsuli u odijelu sa spuštenim vizirom. Završio je sa provjerama u kapsuli. U kontroli misije zabrinuti su zbog vjetra koji puše na oko 210 metara visine i čekaju razvoj situacije kako bi krenuli su punjenjem balona koji će nositi kapsulu s Felixom do mjesta odakle će skočiti.

15:30 Prema informacijama Red Bull Stratosa, Felix je u kapsulu ušao nešto poslije 15 sati. U tijeku su pripreme za misiju.

Baumgartner već pet godina lovi rekord Joea Kittingera koji je prije 52 godine skočio s visine od 31,3 kilometra. U srpnju ove godine Austrijanac se skokom sa 29,4 kilometra približio rekordu, no nije ga uspio oboriti. Tada je padao brzinom od 862 kilometra na sat.

>>Skok s ruba svemira opet odgođen zbog vjetra

 

Predavanje Ivana Đikića na Filozofskom fakultetu
UPUTE GRAĐANIMA
Ivan Đikić: Ne širite histeriju, evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa
HAMAG-BICRO
Inovativna rješenja
Hrvatski softverski sustav HECTA uspio je e-Commerce kupnju pojednostaviti, a uskoro će se implementirati i na strana tržišta
 • samograd:

  njegova izjava sliči na izjave misica!! besmislen skok u prazno , i ništa više.njemu će donijeti novac ,a drugima divljenje adrenalinskoj ovisnosti čemu obiluje današnje društvo .australac steve erwin bacao se na krokodile ,grlio kobre ,lovio lavove za rep i ... prikaži još!i izazivao divljenje ,dok ga nije raža ubola u srce i još ušpricala otrov ......r.i.p. što je on ostavio društvu ??? niko ga se ne sjeća više ,tako može biti i sa ovim čovjekom jer nijedna ovisnost nije dobra.

 • Avatar pozitiva
  pozitiva:

  Good luck Felix !

 • hrvatin:

  Ovo je i heroj i ludjak