Naslovnica Vijesti Svijet

Snimka užasa: Ušao u crkvu i aktivirao eksploziv

Objavljene su snimke bombaša samoubojice koji je ušao u punu crkvu u kojoj su vjernici slavili Uskrs i aktivirao eksploziv koji je nosio u torbi
23. travnja 2019. u 18:20 5 komentara 3779 prikaza
Pogreb nakon masakra u Šri Lanki
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Kao što se i očekivalo, teroristička organizacija Islamska država preuzela je odgovornost za koordinirane gnjusne terorističke napade na Šri Lanki u kojima je ubijeno više od 320 ljudi, a više od 500 ranjeno. Glasilo te terorističke organizacije Amaq objavilo je kako su napadi na “nevjernike i kršćane” u Šri Lanki osveta za pokolj u džamijama u Christchurchu u Novom Zelandu, 15. ožujka, kada je 28-godišnji terorist Brenton Tarrant, naoružan automatskim oružjem, ušao u dvije džamije za vrijeme molitve petkom i pobio 50 vjernika.

Anders Holch Povlsen Krvoproliće u Šri Lanki Milijarder izgubio troje djece, ovo je zadnja fotografija prije smrti

Donedavno su bili umjereni

Zamjenik šrilankanskog ministra obrane, Ruwan Wijewardene, potvrdio je navode ISIL-a dodajući kako su nakon ispitivanja uhićeni priznali da su počinili pokolje kao osvetu za masakr muslimana u Novom Zelandu. Napade na crkve i luksuzne hotele u Šri Lanki počinili su pripadnici dvije lokalne islamističke skupine, National Thawheed Jama’ut i Jammiyathul Millathu Ibrahim.

VIDEO Šri Lanka: Kamere snimile jednog od bombaša:

Za islamistički pokret National Thowheeth Jama’ath čulo se lani kada su uništavali budističke spomenike, u vrijeme sukoba između budista i muslimana. Iako su do nedavno sljedbenici tih dviju islamističkih skupina prakticirali umjereni islam, širenjem terorističkih organizacija kao što su ISIL i „Al-Qa’ida u Indijskom potkontinentu” (AQIS), koje su postale sve aktivnije u južnoj Aziji, islamističke skupine National Thawheed Jama’ut i Jammiyathul Millathu Ibrahim prihvatile su vehabijsko-selefijsku ideologiju kakvu njeguju ISIL i Al-Qa’ida i počeli su prakticirati radikalni islam.

krvavi uskrs Hrvat u Šri Lanki za Večernji list: Šokirani smo, ali znali smo da se ovo može dogoditi

Stručnjaci za sigurnost i terorizam uvjereni su da su teroristički napadi u Šri Lanki bili neizbježni i svakako bi se dogodili bez obzira na pokolj u Christchurchu u Novom Zelandu s obzirom na to da je teroristička organizacija Islamska država, nakon što je njezino djelovanje u Europi ograničeno zbog povećanja stupnja sigurnosti, tražila zemlje u kojima postoje propusti i rupe u sigurnosnom sustavu. Za takvu vrstu napada, prema mišljenju analitičara, priprema traje i više od godinu dana, a ne mjesec dana koliko je prošlo od pokolja u Novom Zelandu. Za takvu vrstu napada potrebna je velika logistika i priprema i to se nije moglo realizirati u tako kratkom roku, smatraju analitičari.

Teroristička organizacija ISIL za taj je napad među radikalnim islamistima dobila veliko odobravanje s obzirom na potresne slike koje su stizale s Novog Zelanda. Još tada su najavili svoju osvetu. Nažalost, u kampanju terorista uključili su se i neki lideri arapsko-islamskog svijeta koji su taj napad iskoristili za svoju promidžbu. Tako je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, na svojim predizbornim skupovima stalno puštao slike pokolja, što je na neki način bio i poziv na osvetu protiv počinitelja tog zločina koje su počinili kršćani nad muslimanima.

Teroristički napad na Šri Lanki ŠRI LANKA Život mu spasila poruka: 'Bio sam udaljen 90 sekundi od smrti'

Vojsci dao ratne ovlasti

U međuvremenu objavljene su snimke terorista bombaša samoubojice koji je ušao u punu crkvu u kojoj su vjernici slavili Uskrs i aktivirao eksploziv koji je nosio u torbi na leđima.

Pogreb nakon masakra u Šri Lanki
1 / 17
U nekoliko crkava i hotela u Colombu, Šri Lanka, odjeknulo je osam eksplozija na sam Uskrs. Preminulo je najmanje 207 ljudi.

Policija je za sada uhitila 41 osobu koje dovodi u vezu s napadima. Među njima je i Sirijac koji je uhićen nakon ispitivanja lokalnih osumnjičenika kao i vozač koji je dovezao teroriste na mjesta zločina. Istraga i dalje traje, a šrilankanske vlasti tražile su pomoć od susjednih država kako bi mogle ustanoviti tko je “mozak operacije”.

Predsjednik Šri Lanke, Maithripala Sirisena, vojsci je dao veće, ratne ovlasti kako bi razotkrila sve povezane s napadima i čim prije uhitila i kaznila počinitelje. Nitko još ne zna do kada će trajati izvanredno stanje i policijski sat jer stanovnici Šri Lanke koji su već okusili krvavi i etnički te vjerski rat boje se novih sukoba. U strahu zbog mogućeg nasilja proglašeno je izvanredno stanje i policijski sat.

ŠRI LANKA Detalji horora: Krvave napade izvelo je šest bombaša, vlasti su bile obaviještene prijetnjama

U utorak je proglašen nacionalni dan žalosti. Muzika u kafićima i lokalima zabranjena je u znak poštovanja prema poginulima. Isto tako, u Šri Lanki su održani prvi masovni sprovodi dok se diljem zemlje odaje počast žrtvama napada. Masovni ispraćaj za tridesetak žrtava održao se u crkvi sv. Sebastijana u Negombu, sjeverno od Colomba, koja je bila jedna od meta napada. Slike koje su obišle svijet bile su zastrašujuće. Više od tisuću ljudi nazočilo je sprovodu u teškom ozračju tuge i žalosti. Jedni su padali u nesvijest od tuge. Drugi su nezaustavljivo plakali ili su samo šutke stajali kao da je stao cijeli svijet. Među pokopanima je i veliki broj djece. Glasnogovornik UNICEF-a Christophe Boulierac, kazao je kako je među 321 ubijenih 45 djece.

U 8.30 sati po lokalnom vremenu, u vrijeme kada je odjeknula prva eksplozija u nedjelju, održane su tri minute šutnje. Zastave su spuštene na pola koplja u cijeloj zemlji.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • zimerman:

    E:@@ Poturico sljedbenice bolesnog pedofila lažnog proroka muhameda. Islamski terorizam postoji od kako postoji islam ,terorizam je dio islama a ti to naj bolje znaš . Svugdje je neko drugi kriv za počinjena zla u ime lažne religije .. A ... prikaži još! .. A zločini se prave svuda po svijetu ,... po Indiji, Sri laki,Švedskoj, Belgiji ,Njemačkoj,itd itd itd . Gdje su muslimani u većini tu su brutalna ubijanja zbog samo jedne riječi protiv islama i laznog proroka muhameda, gdje su u manjini tu je terorizam .

  • fjdanm:

    Islamski terorizam s Istoka, a sotonizam sa Zapada - ne zna se što je gore!

  • Majk:

    Ovakvi se u Bosnu i Kosovo vratilo na 100mislite da su oni bolji od ovoga. I ovi ostali su svakako isti