Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJANCI U ČUDU

Nehammer o sutrašnjem susretu s Putinom: 'Rizična misija, ali sve treba pokušati da se zaustavi rat'

Austrijski kancelar pridružio se podršci Ukrajini posjetivši Kijev
Foto: ABACA/ABACA
1/3
10.04.2022.
u 21:35

Austrijski kancelar navodno već večeras preko Turske putuje u smjeru Moskve, javili su austrijski mediji

Mnogi Austrijanci nisu svojim ušima vjerovali kada su čuli danas navečer vijest da savezni kancelar Karl Nehammer putuje u Rusiju i da će se sutra u 14 sati po srednjoeuropskom vremenu sastati u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Tako je Nehammer postao prvi europski čelnik od početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. veljače ove godine, koji će uživo razgovarati s Putinom. S kojim ciljem i motivacijom?, pitali su austrijski novinari Nehammera, na tajnom sastanku u Saveznom kancelarstvu, na koji su danas pozvani samo odabrani medijski predstavnici, kako se je moglo čuti u večernjem dnevniku austrijske televizije ORF “ZiB2”.

Nehammer je rekao kako je putovanje u Moskvu “rizična misija”, no da želi pomoći oko uspostave dijaloga odnosno “verbalnog mosta” između Putina i Zelenskoga. 

“Sve što je moguće treba učiniti kako bi se pomoglo ljudima u Ukrajini i zaustavilo rat”, poručio je austrijski kancelar. Dodao je kako je prema njemu upravo sada trenutak za “sve pokušati”, kako bi se “poduzeli koraci u smjeru mira”.

“Čak i onda ako su male šanse za nešto postići”, napomenuo je istaknuvši kako “ne očekuje da će se dogoditi veliko čudo”.

“Ali ništa ne poduzeti, nije moj odabir”, rekao je Nehammer, dodavši kako želi biti “graditelj mostova”.

Nehammer je rekao kako ne namjerava precijeniti ulogu Austrije već se samo nudi kao posrednik. Istovremeno je svjestan da Rusija ovaj njegov posjet može iskoristiti za vlastite propagandne ciljeve.

Kako ističu austrijski mediji večeras Nehammera je na susret s Putinom i put u Moskvu potaklo sve što je jučer vidio u Ukrajini. Austrija je inače unatoč svoje vojne neutralnosti jasno stala na stranu Ukrajine, nakon ruske invazije i rata koji još uvijek traje i svakodnevno odnosi ljudske živote.

Austrijski su novinari danas, kako je izvijestio ORF pitali svoga kancelara nije li put u Moskvu u suprotnosti s austrijskom neutralnošću? Nehammer je odgovorio kako kod Putina neće biti “moralno neutralan” nego će sigurno potaknuti i temu “ratnih zločina” u Ukrajini.

No, sutra negdje oko 15 sati, kako je rekao novinar ORF-a sve će biti jasno, ali i “glasno”, jer prema njegovoj procijeni se očekuju brojne kritike na račun Nehammerovog puta u Moskvu i susreta s Putinom, kojem su većina europskih zemalja i dio svijeta, zbog napada na Ukrajinu, okrenuli leđa.

Austrijski kancelar navodno već večeras preko Turske putuje u smjeru Moskve, javili su austrijski mediji. Ono što su posebno istaknuli je da je Nehammer o svojoj posjeti Rusiji i susretu s Putinom izvijestio predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, njemačkog kancelara Olafa Scholza i turskog predsjednika Recep Tayyipa Erdogana. Također su o tome obaviješteni i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

VIDEO Olupina najvećeg zrakoplova na svijetu još je jedan rezultat ruske invazije

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Komentara 5

DU
Deleted user
02:16 11.04.2022.

Logično, jer Austrija nije članica NATO pakta, a sa Rusijom ima vrlo dobru ekonomsku suradnju.

KR
Kreso1969
22:50 10.04.2022.

A, gdje je onaj nihov kuratz, sto je bio bitan.?

Avatar AnteDeJure
AnteDeJure
22:22 10.04.2022.

Da li bi isao na razgovore sa Schicklgruberom u listopadu 1939? Nekima ocigledno treba sto veci publicitet kako bi uzvisili svoj inace zanemarljiv znacaj. Valjda su uskoro izbori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije