Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pula i šibenik

"Nedopustivo je da branitelji budu moneta za raskusuravanje"

prosvjed branitelja (1)
Foto: Duško Marušić/Pixsell
1/14
30.01.2011.
u 12:46

Na prosvjedu u Šibeniku mogli su se čuti Thompsonovi hitovi, te poziv na neplaćanje pretplate HTV-u.

Danas je u dvorištu crkve Svetog Antuna u Puli Udruga hrvatskih branitelja "Zavjet" organizirala mirni prosvjed u povodu uhićenja hrvatskog branitelja Tihomira Purde.

Prosvjedu se odazvalo preko 150 branitelja iz cijele Istre, a skup podrške Purdi trajao je od 11.30 do pet minuta do 12 kao simboličnog sata koji govori više od riječi, kazao je predjsednik "Zavjeta" istarske županije Ninoslav Mogorović.

Na prosvjedu nisu bili dozvoljeni stranački barjaci i somboli, samo barjaci braniteljskih udruga i postrojbi. Nije bilo ni govora ni transparenata, a Ninoslav Mogorović je medijima kazao da se na civiliziran način, šutnjom, iskazuje i ogorčenost branitelja postupcima hrvatskih vlasti prema onima koji su im omogućili da vode skrb o hrvatskim nacionalnim i državnim interesima.

Izjednačavanje krivice za izbijanje rata
"Slučaj Purda je samo jedan u nizu skandaloznih postupaka i propusta struktura vlasti RH spram Domovinskog rata i braniteljske populacije u posljednjih desetak godina. Zato će prosvjed biti okončan u pet minuta do dvanaest kako bi se na simbolički način ukazalo vladajućim i oporbenim strukturama u RH koliko je još vremena preostalo da se konačno stane na kraj zaboravljivosti i indiferentnosti prema svima onima koji su poginuli ili dali dijelove svoga tijela i zdravlje za hrvatsku slobodu i samostalnost.", stoji u priopćenju "Zavjeta".

"Nedopustiva je bilo kakva ‘trgovina’ između Hrvatske i Srbije u kojoj bi ‘moneta za raskusuravanje’ trebala biti braniteljska populacija. Napominjemo da za nas ne dolazi u obzir politika koja vodi izjednačavanju krivice za izbijanje rata. Točno se zna tko je 1991. godine bio agresor, a tko se morao braniti i to gotovo goloruk i pod sankcijama međunarodnog embarga kupovanja oružja" stav je Udruge "Zavjet" kojeg je Mogorović u pisanom obliku podijelio novinarima.

U Hrvatskoj abolirali zločince
A tristo osoba okupilo se oko podneva na šibenskom Trgu Pavla Šubića I., ispred devastiranog bivšeg kina Šibenik i zgrade Šibensko-kninske županije na prosvjednom skupu kojega je priredila Građanska inicijativa "Za istinu i afirmaciju Domovinskog rata“.

Damir Jakeljić, predvodnik te Građanske inicijative, poručio je kako 'smo u Hrvatskoj abolirali zločince koji sada žive od novca kojime ih mi plaćamo, te sustavno blate i rugaju se hrvatskim braniteljima'.

- Najoštrije osuđujemo ponovne učestale protupravne progone hrvatskih branitelja. Potpuno je nejasno ponašanje hrvatskih državnih dužnosnika uključujući predsjednika RH i Vlade koji nesuvislim reakcijama pokazuju neodgovornost prema hrvatskim braniteljima - poručili su organizatori skupa, na kojemu su se sa zvučnika mogli slušati glasni hitovi pjevača Marka Perkovića Thompsona.

'Čuješ li narode, branitelje progone'
Josip Jurčević je ustvrdio kako je posrijedi 'veleizdaja i specijalni rat hrvatskih institucija prema hrvatskom narodu' Oni sjede u Saboru, imaju novac i moć i žele se riješiti branitelja, poručio je Jurčević.

Treći govornik, Luka Podrug, zapitao je zašto čelnici braniteljskih udruga nisu došli na prosvjed, a on je došao iz Splita. Okomio se na hrvatske medije, te je, među ostalim, pozvao građane da ne plaćaju pretplatu Hrvatskoj televiziji.

Bilo je i istaknutih transparenata s porukama o nepravdi koja se nanosi hrvatskim braniteljima, te se upozorilo kako je Srbija bila agresor u Domovinskom ratu.

Skup je održan pod sloganom 'Čuješ li narode, branitelje progone'.

Komentara 58

UT
utatica
13:14 30.01.2011.

dje su vam majke, sestre,,djeca žene, trebale su vam dati podršku, mi zagrebačke damice dale smo svojim braniteljima potporu.

DU
Deleted user
15:19 30.01.2011.

Gubitnik ima pravo na ljutnju no pitam se samo koji je urac tjerao Srbe da započnu rat pa valjda su več mogli naučiti da svaki izgube a vidi sat \"junake svjetla obraza\" kukaju na VL forumu ko kakove pičkice

UT
utatica
13:14 30.01.2011.

malo vas je al imate srca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije