Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Neće biti odgode državne mature i dulje nastave za maturante

Hoće li maturanti imati nadoknade subotama, još se ne zna
22. studenoga 2019. u 06:33 69 komentara 11807 prikaza
Andrej Plenković ispred prosvjednika
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ovogodišnji maturanti i njihovi roditelji mogu odahnuti – nema odgode državne mature.

Andrej Plenković ispred prosvjednika Štrajk u školama Plenković: Ovakva situacija ima i predizborne konotacije. Divjak: Na njemu je odluka

Rješenje problema za najugroženije učenike u najduljem štrajku učitelja, profesora i nastavnika koji se održao u Hrvatskoj, točnije za maturante, nije ponudila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, čiji je to posao između ostalog, nego su nekoliko rješenja za zaštitu ovogodišnjih maturanata, kako neslužbeno doznaje Večernji list, ministrici Divjak jučer na sastanku ponudili predstavnici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ključne institucije zadužene za provedbu ispita državne mature.

Eseji u travnju ili svibnju

Nema odgode za učenike četvrtih razreda – bez obzira na to koliko štrajk zbog koeficijenata i dostojanstva nastavnika potrajao – barem prema ponuđenom rješenju serviranom Ministarstvu.

Naime, odluče li se predstavnici obrazovnog sektora da zbog dosadašnjih izgubljenih deset dana nastave učenicima produlje nastavnu godinu, ta će se odluka odnositi na sve učenike svih razreda, ali ne i na maturante. Oni dulju nastavnu godinu neće imati, službeno će je završiti 22. svibnja kako je to bilo predviđeno početkom školske godine, a ispiti mature počet će im s prvim danima lipnja. Hoće li imati nadoknade subotama do službenog kraja školske godine, kada su uglavnom na pripremama koje im plaćaju roditelji, ministrica Divjak tek se treba izjasniti – kako njima tako i ravnateljima koji moraju organizirati nadoknade u školama.

Blaženka Dvijak EMOTIVAN GOVOR Divjak o posvajanju kćeri: Bilo je teško prije 20 godina, a jednako je teško i danas

Kao jedno od rješenja moguće zavrzlame iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje Ministarstvu obrazovanja ponudili su raniji rok u kojem bi maturanti pristupili esejskom ispitu iz hrvatskog jezika. Esejski ispit (i više i osnovne razine) po postojećem kalendaru predviđen je za 19. lipnja u 9 sati, a Centar bi ga ponudio ili u travnju ili u svibnju ove godine. Pomicanjem tog dijela ispita na raniji rok, izvan službenog termina mature, Nacionalni centar u službenim terminima održavanja mature uštedio bi jedan dan kada bi eventualno mogao ponuditi učenicima neke druge predmete (u jutarnjem i poslijepodnevnom terminu).

Blaženka Divjak o štrajku | Autor : Igor Šoban/PIXSELL Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Zašto pomiču baš esejski dio hrvatskog jezika u raniji rok? Razlog je jednostavan i leži u potezu ministrice Divjak. Naime, ona je odlučila da ovogodišnja generacija maturanata nema, kao što su imale prethodne, prag prolaznosti koji moraju ostvariti na tome dijelu ispita.

Podsjetimo, maturanti prethodne generacije morali su dobiti dovoljan i na esejskom dijelu ispita kako bi položili cjelokupni ispit iz hrvatskog, a ova generacija brisanjem praga prolaznosti može loše napisati esej, može dobiti i jedinicu, a ipak dobro riješiti ispit iz hrvatskog i tako si osigurati prolaznost na tome obveznom dijelu ispita. Spuštanjem kriterija esejski dio ispita iz hrvatskog jezika izgubio je na važnosti jer učenici ne moraju strahovati o pročitanoj i nepročitanoj lektiri, ne moraju se baš toliko brinuti hoće li ih dopasti najomraženiji pjesnici koji su maturantima noćna mora, pa se sve svelo na drugi dio ispita.

Darko Milinović ŠTRAJK U ŠKOLAMA Milinović odbacio tvrdnje sindikata da zastrašuje štrajkaše

Do sada su ocjenjivači esejskog dijela ispita, u normalnoj provedbi mature, imali pet dana da pročitaju i ocijene sve učeničke eseje, pa je po godini za taj posao bilo angažirano gotovo 600 ocjenjivača. Ako se esejski dio pomakne ranije, kao što je ministrici Divjak predloženo, ispitivači će imati više vremena za ocjenjivanje, a tom logikom bit će ih potrebno manje – do stotinjak, čime Nacionalni centar Ministarstvu nudi i uštedu na ispitima. Druga ponuda vezana je uz pravednost prema učenicima koji su se našli zarobljeni u političkoj situaciji i nemogućnosti dogovora.

Naime, iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje jučer su Ministarstvu ponudili i opciju koja u ovakvoj situaciji štiti maturante, koji u završnoj godini prolaze najstresnije razdoblje, ali i nastavnike. Stručne radne skupine proći će sva pitanja svih predmeta za nadolazeće ispite mature i provjeriti koliko je pitanja koja sadržajno ulaze u drugo polugodište završnog razreda. Ako su pitanja na bilo kojem predmetu kojem će pristupiti sadržajno vezana uz plan i program koji maturanti zbog štrajka nisu uspjeli obraditi, a dio su ispitnih kataloga, ili maturanti to gradivo nisu uspjeli proći u nadoknadi s nastavnicima, na tim će pitanjima svim maturantima i pristupnicima biti dodijeljen maksimalan broj bodova. Takva pitanja, ako ih i ima u ispitima, odande ne mogu biti samo izbrisana, pa da ih učenici uopće ne dobiju, jer svi su ispiti državne mature već pripremljeni i spremni. Moguće dobivanje bodova ipak ne znači da time pada kriterij na svim ispitima svih predmeta državne mature, jer na maturi je uvijek najmanje pitanja sadržajno vezanih za posljednju etapu školovanja.

Ministrica za potezu

Sve u svemu, ponuda koja je na stolu, kažu naši sugovornici, treba biti ozbiljno razmotrena jer svaki hrvatski maturant sve rezultate svih prijavljenih ispita na maturi mora imati 13. srpnja (prvi rezultati), odnosno najkasnije 20. srpnja kada moraju biti objavljeni i službeni rezultati.

Predrag Štromar Predrag Štromar: 'Divjak ima podršku HNS-a. Ostat će ministrica'

Taj datum krucijalan je ne samo zbog upisa na fakultete, zbog čega između ostalog maturanti i pristupaju maturi, a koji bi se promijenio bilo kakvom odgodom, nego je krucijalan i za one učenike koji će maturi pristupiti u jesenskom roku. Naime, s 20. srpnjem i objavom službenog kraja ljetnog roka počinje teći jesenski rok mature, koji bi također svaka druga opcija od trenutačno ponuđene znatno unazadila.

Sada je na potezu ministrica Blaženka Divjak koja se što prije mora izjasniti o ponudi koja joj je predložena kao rješenje za maturante, kako bi se učenici mogli pripremati za esejski dio ispita. Tek ovakve realne situacije otkrivaju krizu obrazovnog sustava koja se javila kao posljedica štrajka, a za koju se mora preuzeti odgovornost. Odgovornost se mora preuzeti i za činjenicu da uz sve veći broj dana provedenih u štrajku Hrvatska neće imati nikakve rezultate primjene “Škole za život” koja je frontalno uvedena ove godine.

Jučer je članove sindikata na dijalog pozvao i premijer Plenković, koji je izašao pred njih na Markov trg. Premijer je kazao da je u ovoj godini plaća prosvjetarima rasla 12 posto, a iduće će biti veća za 18,3 posto.

Rješenje za maturante

1. Ispiti mature po planu 

Koliko god potrajao štrajk nastavnika i profesora, maturanti će biti pošteđeni produljenja nastavne godine. Ispiti državne mature počet će u planiranom terminu.

2.. raniji rok za esej iz hrvatskog jezika

Esejski dio hrvatskog jezika više nema prag prolaznosti i ne uvjetuje prolaznost na tome ispitu. Zato bi se rok pisanja eseja mogao pomaknuti na travanj ili svibanj.

3. maksimalni bodovi za neobrađeno gradivo

Ako na maturi bude pitanje sadržajno vezano uz gradivo koje zbog štrajka nije obrađeno, maturanti će za taj dio ispita dobiti maksimalan broj bodova.

4.kriteriji mature neće se snižavati

Zbog eventualnih nekoliko bodova koje bi dobili za neobrađeno gradivo, kriteriji mature neće pasti. Na ispitima nema mnogo pitanja iz posljednjeg dijela školovanja.

 

Ključni datumi

22. srpnja rezultati mature

Datum kad maturanti dobivaju konačne rezultate ispita ne smije biti pomaknut

20. srpnja podjela svjedodžbi

Podjelom svjedodžbi započinju i upisi na fakultete, a time formalno i jesenski rok ispita

5 dana ocjenjivanje eseja

Dosadašnjih godina ocjenjivači su imali pet dana da isprave eseje. Sada bi mogli dobiti više vremena

Uplift akademija
Iskoristite digitalizaciju na najbolji mogući način
Kata nije imala pretjerane ambicije biti poduzetnicom, no korona kriza natjerala ju je da promijeni stav
Uplift.hr
ZLATA VRIJEDNI
Znate li što u karijeri vrijedi više od novaca?
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • IvoDivo:

  90 % hrvatskih građana kaže NE učiteljskim neopravdanim zahtjevima, jer su preplaćeni za svoj rad, a da ne govorimo o kvaliteti rada. Štrejkom su su namjestili još više privatnih instrukcija da gule nas roditelje.

 • Avatar vila velebita
  vila velebita:

  Moje dijete svake subote ima pripreme od 8 do 13 sati i to sam dobro iskeširao (4500 kuna). Od prvog mjeseca kreće i nedjeljom! Pa da vidimo kako će se to razvuzlat!!!

 • Avatar Ivkagoric
  Ivkagoric:

  Profesori su umišjene veličine. Misle da moraju imati veće plaće od drugih,a da moraju minimalno raditi. Jer su oni ipak intelektualci, kak si vole tepati. "Rade" po 3-4 sata dnevno... kad nije dobre volje onda im kaže otvorite tu i ... prikaži još! tu stranu i čitajte u tišini.. dok ona tipka po mobitelu... ajde molim vas.... čast izuzecima... ali nema lijenije bagre od prosvjetara....