Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Malenica:

'Ne vidim razloga za propitivanje utjecaja izvršne vlasti na neovisna tijela'

Ministar Malenica predstavio sustav e-propusnica za građane
Jurica Galoic/PIXSELL
07.10.2020.
u 12:47

Oporbeni prijedlog odluke o formiranju saborskog istražnog povjerenstva Malenica je ocijenio neozbiljnim

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je da su Državno odvjetništvo, USKOK i PNUSKOK neovisna tijela koja samostalno obavljaju svoj posao, na njihov rad ne postoji nikakav utjecaj izvršne vlasti pa ne vidi razlog da se to propituje.

"Nikakav utjecaj izvršne vlasti ne postoji na ta tijela i ne vidim razloga da se propituje da li to postoji", rekao je Malenica novinarima uoči sastanka užeg kabineta Vlade ustvrdivši da treba pojasniti kako funkcionira Državno odvjetništvo jer neki saborski zastupnici i oporbeni političari dovode u pitanje njihov rad.

Državno odvjetništvo je neovisno i nepristrano u svom radu, Zakon o kaznenom postupku je tu jasan, tvrdi Malenica, a USKOK i PNUSKOK profesionalno i samostalno obavljaju svoj posao.

"Premijer i svi članovi vlade koji imaju dodira s radom pravosudnih i policijskih tijela znaju da ne postoji nikakav utjecaj. U zadnjih nekoliko mjeseci i proteklom mandatu pokazali smo da nema utjecaj na rad tih neovisnih tijela", poručio je Malenica.

Oporbeni prijedlog odluke o formiranju saborskog istražnog povjerenstva Malenica je ocijenio neozbiljnim. Kaže da postoje nelogičnosti i stavke koje nisu u skladu sa zakonom, jer on jasno propisuje da je potrebno postaviti jedno pitanje, dok je oporba postavila desetak pitanja.

Preširoko su postavili stvar

"Preširoko su postavili čitavu stvar, neozbiljan je njihov nacrt, odnosno prijedlog da se istražno povjerenstvo bavi određenim stvarima za koje su nadležni niz saborskih odbora, ali i druga tijela", kazao je ustvrdivši da već postoje mehanizmi i tijela na kojima se mogu raspraviti ta pitanja, bez formiranja povjerenstva.

Malenica je komentirao i zahtjev za razrješenjem koji je zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Mirela Alerić Puklin jučer dostavila Državnom odvjetništvu.

Zahtjev je podnijela nakon što je Uskok istragu u "aferi Janaf" proširio na njezina muža Gorana Puklina, jer sumnja da je u njihov stan na Trešnjevci sakrio novac bivšeg šefa Janafa Dragana Kovačevića, što je tužiteljica jučer opovrgnula, kazavši da je taj novac naslijeđen.

"Tužiteljica je podnijela  zahtjev za razrješenjem isključivo iz razloga da ne bude teret u čitavom postupku. O konkretnom njezinom doticaju s 'aferom Janaf' ne mogu govoriti, jer se radi o konkretnom postupku", napomenuo je.

Ministar pravosuđa i uprave kazao je da se privode kraju natječaji i procedura za ravnatelje uprava.

"Prema prijašnjem sustavu, imali smo 98 uprava i dva zavoda, a po novome ćemo imati 98 uprava i tri zavoda, ali idemo u smjeru smanjenja broja lokalnih dužnosnika i članova predstavničkih tijela", napominje Malenica.

Ključne riječi

Komentara 3

KO
Korumpirani
18:22 07.10.2020.

Ovaj Malenica pravi se pametan,a danas je ugostio najgore američke lobiste koji su mu držali predavanja kako da unaprijedi sudstvo. Trba provjeriti njegovu imovinsku jer ovi ne dolaze badava ,biznismeni ga savjetuju kako da ti rade sudovi pa to je čisti sukob interesa .

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
13:57 07.10.2020.

Ne vidi on. Naravno da ne vidi. Vjerodostojno.

MA
matkopeic
13:44 07.10.2020.

Pa to je stvar Hrvatskog sabora i njihove odluke, a ne ministara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije