Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne treba kupovati sve nove udžbenike

Za učenike gimnazija vrijedi više od polovice starih knjiga, za strukovne srednje škole dvije trećine

udžbenici
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
22.07.2014.
u 09:30

Izdanja s oznakom “izmijenjeno” stara su izdanja, samo usklađena s novim pravopisom i Udžbeničkim standardom

Iako će se sredinom kolovoza u knjižarama pojaviti novi udžbenici za sljedeću školsku godinu, a online se već od početka ovog mjeseca mogu naručivati, roditelji školaraca ipak neće morati kupiti baš sve udžbenike, za neke će se predmete djeca moći koristiti i starim izdanjima naslijeđenim od starije braće i sestara ili prijatelja.

Dvije trećine bez promjena

Odnosi se to, ponajprije, na srednjoškolce kojima većina udžbenika nije promijenjena. Vidljivo je to i u katalozima odobrenih udžbenika na stranicama mjerodavnog Ministarstva obrazovanja. U katalogu odobrenih udžbenika za gimnazije gotovo pola udžbenika nalazi se u bijelim poljima tablice. Svi bijeli udžbenici ili uopće nisu mijenjani ili su tek malo ušminkani. Udžbenici koji se nalaze u poljima označenima zelenom bojom moraju se kupiti novi jer su u potpunosti izmijenjeni.

Isto, naravno, vrijedi i za udžbenike za srednje strukovne škole, s tim što je tamo oko dvije trećine udžbenika koji nisu mijenjani.

Iz Ministarstva obrazovanja, na upit kojim se starim udžbenicima učenici mogu koristiti, odgovorili su nam da “sva izdanja koja su u katalogu označena zelenom bojom i oznakom ‘novo’ moraju se kupiti nova. Izdanja s oznakom ‘izmijenjeno’ su stara izdanja usklađena s novim pravopisom i Udžbeničkim standardom i trebala bi se nabaviti nova. Izdanja bez oznake u rubrici ‘novo/izmijenjeno’ su stara koja su u uporabi najmanje zadnje četiri godine i mogu se koristiti kao rabljena, dakle nasljeđivati”, poručuju iz Ministarstva.

Apsurd u vrijeme krize

Osnovci će većinu udžbenika morati kupiti, a za ono što pretpostavljaju da bi mogli naslijediti najbolje je da se o tome konzultiraju sa svojim nastavnicima.

– Apsurdno je u vrijeme krize, kad velik broj obitelji teško spaja kraj s krajem, tražiti da se kupuju sva nova izdanja – objašnjava nam jedna profesorica engleskog jezika. Posebno ju je naljutilo što su im na županijskom aktivu kazali da učenici moraju imati nove udžbenike iz tog predmeta.

– A ne moraju jer ti udžbenici nisu mijenjani. Osim toga, to su dvogodišnji udžbenici i učenici ih kupuju za prvi i drugi razred te za treći i četvrti. Dakle, ako su ih kupili prošle godine, zašto bi trebali sada, pogotovu zato što ništa u međuvremenu nije promijenjeno – ljuti se srednjoškolska profesorica, ističući da ima još predmeta i udžbenika za koje nova izdanja nisu potrebna.

– Kupila sam nekoliko udžbenika svom srednjoškolcu za strukovnu školu i uštedjela 300-400 kuna jer sam kupovala u antikvarijatu. Da sam išla u knjižaru po nove knjige, došle bi me više od 700 kuna – kazala nam je majka srednjoškolca kojoj su pomogle tablice objavljene na stranici www.mzos.hr. Tablice pogledajte ispod teksta.

 

Katalog Obveznih Udzbenika i p.d.n.s. 2014 2015 ATLASI

 

Katalog Obveznih Udzbenika i p.d.n.s. 2014 2015 GIMNAZIJE

 

Katalog Obveznih Udzbenika i p.d.n.s. 2014 2015 OSNOVNA Skola

 

Katalog Obveznih Udzbenika i p.d.n.s. 2014 2015 STRUKOVNE Skole

 

Nakladnici u Katalogu Obveznih Udzbenika i p.d.n.s. 2014 2015

Komentara 4

DU
Deleted user
09:48 22.07.2014.

Interesantno da su nekada iste knjige bile godinama, valjda nije bilo toliko uhljeba koji da bi opravdali svoje plaće svake godine izmišljaju nove knjige za istu stvar...

RE
retrovizor
10:40 22.07.2014.

Ovo je stvarno utješno,hhaha U ovakvoj krizi mjenjati udžbenike???? apsurd,to je pogodovanje debelim guskama,a roditelji neka se izuvaju u zraku i misle kako će kupiti knjige,s obzirom da pojedini profesori čak daju negativne ocjene ako učenik nema novu knjigu...grozno ii jadno!!! Bitno je znanje a ne iz čega si naučio....

PO
ponavljac
12:36 22.07.2014.

Izmišljanje novih knjigica, ne bi li svi zaradili na teret roditelja. Tkjo zarađuje, izdavači, država a ponešto možda i profesori ušićare u skladu sa svojim moralnim vrijednostima . N etreba ni spominjati kolik ose toga promjenilo u matematrici , fizici,, kemiji , biologiji , povijesti u zadnjih 20 godina, pa d as e svake godine mora nešto novo dodavati, a i ove fore iz pravopisa su vječne , svako malo neki intelektualac dođe na genijalne ideje da greška piše griješka, ili grješka, veliki je to um . Doduše mora s epriznati da su i osjetlojivi , pa unatoč linjenici da se stanovništvo Madrasa konstantno mijenja iz mjesec u mjesec oni ne tjeraju na kupnju ažuriranih udžbenika iz zemljopisa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije