Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ne ispuni li obećanje, Bernardića u trapistički samostan!

Vatikanski ugovori mogu se mijenjati samo dogovorom Svete Stolice i Hrvatske
01. kolovoza 2017. u 12:18 17 komentara 1795 prikaza
Davor Bernardić
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Svakog političara, ubuduće, koji najavi da će promijeniti ili ukinuti ugovore s Vatikanom, izbaciti vjeronauk iz škole ili uskratiti Crkvi financiranje iz proračuna, a to ne ostvari, trebalo bi lijepo, kao po kazni, poslati u samostan. I to onaj najstrože klauzure, npr. među trapiste, gdje se šuti. Jer, bolje je šutjeti, nego govoriti i obećavati neostvarivo. Posljednji primjer je onaj predsjednika SDP-a, koji najavljuje da će, kada (i ako, naravno) dođe na vlast, Crkvi smanjiti novac koji dobiva od države.

Miro Kovač Posjet Vatikanu Ministar Kovač na pitanje o Vatikanskim ugovorima: Ne vidimo razloga da se bilo što mijenja

To su prije njega najavljivali mnogi s ljevice i liberalnog krila političke scene, ali dosad nitko nije proveo. Ma što proveo, niti pokušao provesti! Radi se, dakle, o lažnim obećanjima kako bi se ili mobilizirao dio (samo dio, jer i na tom političkom krilu ima vjernika) glasača pred izbore ili za potrebe unutarstranačkih borbi, što je, čini se, sada nagnalo predsjednika SDP-a na obračun s nenarodnom Crkvom.

Kao prvo, ugovori su međunarodni, između Hrvatske i Svete Stolice. To znači da su iznad državnih zakona i da se moraju rješavati u međunarodnoj bilaterali, odnosno tada ako su obje strane zainteresirane za promjene.

Koliko se zna, Sveta Stolica, barem zasad, to nije. Drugo, na djelu je elementarna politička pragmatika, vještina preživljavanja kojoj su političari itekako vični, a koja kazuje da nikome pametnome ne bi na um palo naprezati ili ne daj Bože rušiti odnose s Vatikanom. A to bi se neminovno dogodilo kada bi se ozbiljno taknulo u bilo koji od četiri konkordatska ugovora.

To je, primjerice, dobro znala ondašnja Račanova Vlada, koja je Crkvi (pazi sad!) išla više u susret i više dala upravo po tim ugovorima, nego ijedna vlada prije nje. Račan je vrlo dobro znao koliko Crkva znači u hrvatskom društvu i premda, zacijelo, nije dijelio njezine stavove, nije bio rušitelj odnosa s Crkvom.

Nego graditelj. I nije davao lažna i neispunjiva obećanja. Znajući, dakako, da ih je nemoguće provesti.

proslava obljetnice Ruđera RADIO VATIKAN Vatikanski radio kritizira glasila u Hrvatskoj Josip Bozanić Zagrebačka nadbiskupija: Novac u Vatikanskoj banci je za crkvene potrebe, dobiven od darova u inozemstvu Brak APSURDI Hrvatska ne priznaje vjenčanje u Vatikanu
Financije
HIF
Morate potrošiti BUDŽETE ZA EDUKACIJE? Ovdje pronađite najbolje programe!
 • zovgrdelina:

  taj mladac je tipičan primjer neznalice u politici..umisto da potarace sve beštije iz bivše ostavštine on diže tita na pijedestal više nego jakov blažević,sačuvaj me bože.šta kazat lud!zbunjen!normalan?

 • Deleted user:

  Bernardić je još uvijek zelen za politiku,mada je u visokoj politici već 10g.

 • Avatar Trn
  Trn:

  Ovaj lik je od djetinjstva odgajan i indoktriniran u komunistickom duhu , zapamtio je samo floskule o antifasizmu , partizanstini i titoizmu . To je njegov domet ali i uvjet da bude na celu Partije. Jadnik jos nije shvatio da ... prikaži još!da njegove floskule vec odavno ne prolaze.