Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UHIĆEN ODBJEGLI TALIJANSKI MAFIJAŠ

'Ndrangheta ga poslala u kolumbijske planine da nauči nove načine proizvodnje kokaina

Massimo Gigliotti
Interpol
02.12.2023.
u 11:27

Gigliotti je uhićen nakon što je sustav I-CAN lani u rujnu u Brazilu, Kolumbiji, Dominikanskoj Republici, Panami i Venezueli signalizirao da je riječ o traženom i opasnom bjeguncu, za kojim je Interpol raspisao crvenu tjeralicu

Massimo Gigliotti (55), kojeg Europol opisuje kao opasnog bjegunca, blisko povezanog s talijanskom 'Ndranghetom, jednom od najmoćnijih kriminalnih organizacija na svijetu, a Interpol kao osobu za kojom je bila raspisana njihova crvena tjeralica, uhićen je u Kolumbiji. Sumnjiči ga se da je organizirao krijumčarenje tona i tona kokaina iz Južne Amerike u Europu. U uhićenju su sudjelovali talijanski karabinjeri i kolumbijska policija, a akciju su podupirali Europol i Interpol. I baš kao što je Europol osnovao posebnu radnu skupinu koja se bavi Balkanskim kartelom, Interpol je 2020. pokrenuo projekt poznat pod kraticom I-CAN INTERPOL Cooperation Against 'Ndrangheta). Njihova je specijalnost lov na pripadnike 'Ndranghete, a od lansiranja operacije diljem svijeta uhvatili su 93 odbjegla pripadnika te kriminalne organizacije.

- I ovim uhićenjem pokazalo se da je I-CAN učinkovit u borbi protiv jedne od najvećih i najmoćnijih kriminalnih organizacija na svijetu. Riječ je o sustavu koji omogućuje snagama reda diljem svijeta da međusobno dijele važne i vrijedne informacije - kazao je Cyril Gout, direktor Interpolovog odjela za operativnu podršku i analizu.

Gigliotti je uhićen nakon što je sustav I-CAN lani u rujnu u Brazilu, Kolumbiji, Dominikanskoj Republici, Panami i Venezueli signalizirao da je riječ o traženom i opasnom bjeguncu, za kojim je Interpol raspisao crvenu tjeralicu. Osim toga, snagama reda je dojavljeno da je riječ o osobi koja je povezana s mnogim visoko visokorangiranim članovima talijanskog organiziranog kriminala, kao i latinoameričkih narkokartela. Sumnja se i da je proveo nekoliko mjeseci u tajnim laboratorijima za drogu. Tijekom istrage doznalo se je '''Ndrangheta poslala osobu u planine u Kolumbiji te da je posao te osobe bio da radi izravno s proizvođačima droge s njihovim proizvodnim pogonima. Plan je bio da se obuči u proizvodnji droge, kako bi po povratku u Europu obučio druge o novim načinima proizvodnje droge. Ispostavilo se da je ta osoba Gigliotti, koji je u Kolumbiji boravio služeći se lažnim identitetima. Uhićen je blizu svojeg privremenog boravišta koncem studenoga.

VEZANI ČLANCI:

Južnoamerički karteli, Balkanski kartel i '''Ndrangheta čine moćni kriminalni trokut koji zadaje glavobolje policijskim snagama diljem svijeta. Balkanski kartel se posljednjih godina prometnuo u jednu od najmoćnijih kriminalnih organizacija na svijetu, a sve dosadašnje istrage pokazuju da su iz trgovine drogom izbacili posrednike te kokain direktno kupuju od kartela u Južnoj Americi. Isto tako, istrage pokazuje da dobro i često surađuju s '''Ndranghetom, najmoćnijom kriminalnom organizacijom na svijetu koja zastrašujuće brzo raste, stoji iza većine trgovine kokainom u Europi, enormni novac zarađen na tom "poslu"  pere  ulaganjem u legalne poslove ili  se koristi za mito. Ta talijanska mafijaška organizacija je poznata i po ekstremnom  nasilju, a  tijekom godina postala je poznatija i jača u kriminalnim poslovima od Cosa nostre i Camorre. Smatra se da '''Ndrangheta  vodi nekoliko moćnih obitelji koje dolaze iz San Luce, grada u Kalabriji. Policija vjeruje da se radi o oko 7000 mafijaša koji su podijeljeni u oko 100 obiteljskih klanova. Neke od tih obitelji zavađene su od 1991. te su umiješane u rat kriminalnih klanova koji je rezultirao masovnim vatrenim obračunima u Italiji, ali i diljem Europe.

Glavni "posao" 'Ndranghete je međunarodna trgovina drogom, posebno kokainom. Drogu krijumčare iz Južne Amerike u Europu, a  poslovanje su proširili i na Australiju. '''Ndrangheta  surađuje s kolumbijskim Zaljevskim kartelom i kriminalnim organizacijama u Ekvadoru, a njihovi klanovi bili su uključeni i u međunarodnu trgovinu vatrenim oružjem iz Pakistana u Južnu Ameriku. Sumnja se da su oružjem opskrbljivali zloglasnu kriminalnu skupini  PCC (Primeiro Comando da Capital), a za uzvrat su im oni davali kokain. PCC je u međuvremenu narastao u jedan od najvećih brazilskih narko kartela, ovladao je cijelom kriminalnom scenom te zemlje, pa "posao" čak širi na eko kriminal u Amazoniji. I oni dobro surađuju s Balkanskim kartelom, s kojim dijele isti način organiziranja posla - funkcioniraju kao korporacija.

VIDEO Policija spasila migrante iz Kupe

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije