Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Istanbulu

Potpisan sporazum koji utire put priznavanju Ukrajinske pravoslavne crkve

Petro Porošenko i ekumenski patrijarh Bartolomej potpisali su sporazum o suradnji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
03.11.2018.
u 23:27

"Danas je povijesni dan, potpisali smo sporazum o suradnji Ukrajine i ekumenske patrijaršije", napisao je Porošenko na Twitteru

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i ekumenski patrijarh Bartolomej potpisali su u subotu u Istanbulu sporazum o suradnji koji utire put priznavanju neovisne Ukrajinske pravoslavne crkve.

Sporazumom su određene faze službenog priznavanja neovisne Ukrajinske crkve. 

"Danas je povijesni dan, potpisali smo sporazum o suradnji Ukrajine i ekumenske patrijaršije", napisao je Porošenko na Twitteru.

On je ustvrdio da su svi uvjeti za stvaranje autokefalne Ukrajinske pravoslavne crkve ispunjeni.

Rusija je odmah reagirala priopćivši da danas potpisani sporazum ne znači da je u Ukrajini stvorena neovisna crkva.

"Sporazum između države Ukrajine i Carigradske patrijaršije ne znači i stvaranje Ukrajinske crkve", rekao je glasnogovornik Ruske pravoslavne crkve Vladimir Legoida, a prenijela je novinska agencija TASS.

Carigradska patrijaršija priznala je prošli mjesec autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve i odlučila na hijerarhijsku dužnost vratiti patrijarha Filareta Denisenka nakon žalbe koju je predao protiv Moskve koja ga je isključila.

Nakon neovisnosti Ukrajine 1991. i raspada Sovjetskog Saveza, Filaret je osnovao ukrajinsku Pravoslavnu crkvu i proglasio se patrijarhom, nakon čega ga je Moskva ekskomunicirala.

Ukrajinske vlasti su ustvrdile da žele izbjeći "vjerski rat" i poručile da će vlada poštovati izbor župa koje odluče ostati lojalne Moskovskoj patrijaršiji. 

U Ukrajini je Crkva koja priznaje Moskovsku patrijaršiju najveća vjerska zajednica po broju župa, no sve veći broj Ukrajinaca priklanja se Kijevskoj patrijaršiji, koja se samoproglasila1991. po raspadu bivšeg Sovjetskog Saveza. 

Često napeti odnosi između dviju Crkava dodatno su se zaoštrili rusko-ukrajinskom krizom što je izbila zbog ruske aneksije poluotoka Krima u ožujku 2014., i pobune proruskih separatista s istoka Ukrajine u sukobu koji je odnio više od 10.000 života. 

Odluku carigradskog patrijarha o priznanju autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovska patrijaršija nazvala je "katastrofom" i "raskolom". Pojedini svećenici lojalni Moskvi pozvali su svoju pastvu da bude spremna braniti svoje crkve i manastire. 

Pogledajte video o poznatim Hrvatima koji javno svjedoče vjeru:

Komentara 31

MA
Magistrica
00:52 04.11.2018.

U Carigradu...ne priznajemo Istanbul.

ZN
znamistinu
11:42 04.11.2018.

izvrsno. Sad je na redu Hrvatska pravoslavan Crkava da nase pravoslavne vratimo iz ralja teroritsicke organizacije shizofrenih popva SPC . I to ne smao Hravta vec i drugih pravoslavnih u Rh ako Crnogoraca i Makedonaca

Avatar istovari
istovari
07:42 04.11.2018.

Isusu po običaju sve ravno do mora i ne bi se štel mešati....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije