Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

NATO brodovi u posjetu splitskoj luci Lora

Planirana su i zajednička uvježbavanja SNMG-2 skupine brodova sa snagama Flotile Hrvatske ratne mornarice
06. veljače 2015. u 14:07 5 komentara 1148 prikaza
NATO brodovi
Foto: www.nato.int

U splitskoj luci Lora od danas do 10. veljače boravit će osam brodova NATO skupine SNMG2 (Standing NATO Maritime Group 2), u sklopu posjeta Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Splitu s ciljem jačanja interoperabilnosti između NATO snaga i Hrvatske ratne mornarice.

MORH pojašnjava da SNMG-2 skupina brodova predstavlja multinacionalne integrirane pomorske snage sastavljene od brodova iz različitih zemalja NATO Saveza a to su kanadska fregata HMCS FREDERICTON, turski TCG TURGUTREIS, talijanski ITS ALISEO, španjolski ESPS CANARIAS, španjolski brodovi za opskrbu ESPS PATINO i francuski FS MARINE, njemački tanker FGS SPESSART te američki zapovjedni brod skupine krstarica USS VICKSBURG.

Ova skupina je formirana radi stalne pripravnosti NATO pomorskih snaga za provedbu različitih zadaća u miru i u razdobljima krize i sukoba, od sudjelovanja u međunarodnim vojnim vježbama do provedbe humanitarnih projekata a provodi i rutinske diplomatske posjete različitim zemljama. Skupinom brodova SNMG2 zapovijeda američki kontraadmiral Brad Williamson. U sklopu posjeta Zapovjednik skupine sa izaslanstvom posjetiti će Zapovjedništvo Hrvatske ratne mornarice, Županiju Splitsko-Dalmatinsku te Poglavarstvo grada Splita.

Planirana su i zajednička uvježbavanja SNMG-2 skupine brodova sa snagama Flotile Hrvatske ratne mornarice.

>>Turski zrakoplov preletio naš zračni prostor, MIG-ovi se nisu ni pomaknuli?!

>>HV nabavlja 20.000 novih pušaka, ugovor vrijedan 50 milijuna kuna

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • mare_split:

    Nedostaje podatak o tome koliko će se vremena zadržati u Splitu no, mogu pretpostaviti da će u Hrvatskoj sigurno biti 15.2. i koji dan iza toga ... Inauguracija je u pitanju! Sumnjate? Naravno, CIA o tome ne 'zvoni', ... snima ... prikaži još! i nadzire razinu demokracije u RH koju su skoro dokrajčile crvene zmijice! Kolinda ... bravo! Yusipe ... je su oi 'spale gaće'! Prpa? Nravno! Bti protiv vlastite Države i Naroda čin je veleizdaje!

  • bblc:

    šalju poruku četnicima-tu smo,a i SDP-u,15.veljača je blizu.

  • dalibor.hren:

    Da su barem došli prije nekoliko dana: možda bi srušili nepoznati avion u preletu.