Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nataša Novaković

'Predložio me HDZ, ali nema lijevog ili desnog sukoba interesa'

Nataša Novaković
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
06.03.2018.
u 06:30

Moja kandidatura rezultat je isključivo moje želje i interesa. Na odluku da se kandidiram nije utjecao nitko drugi, kaže nova predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Šest mjeseci nakon pokretanja postupka izbora novog saziva Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika i gotovo mjesec dana nakon isteka mandata prošlog saziva tog važnog antikorupcijskog tijela, saborska većina je u petak konačno novom predsjednicom Povjerenstva imenovala Natašu Novaković. Izabrana je u drugom krugu tajnog glasovanja, kao jedina kandidatkinja, nakon što je njezina prethodnica na čelu Povjerenstva Dalija Orešković povukla kandidaturu.

Zbog toga se suočava sa sumnjama da bi u tom tijelu mogla raditi u korist najveće stranke, na koje uzvraća da će profesionalnost i integritet dokazati radom. U razgovoru koji smo vodili e-mailom najavljuje da će Povjerenstvo i ubuduće biti neovisno i transparentno, a ono što će nastojati promijeniti je slaba vidljivost ostalih članova Povjerenstva, zbog čega su i pohvale i kritike pojedinih odluka tog tijela do sada uvijek išle isključivo na račun njegove čelnice. Objašnjava da joj nije problem primiti kritiku, ali smatra da bi prema kolegama u Povjerenstvu bilo korektno da javnost može prepoznati i valorizirati i njihov rad, a ne samo predsjedničin.

Za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika izabrani ste tek u drugom pokušaju. Prvi put niste dobili potrebnu natpolovičnu potporu u Saboru. Slabi li to vaš autoritet na početku obnašanja dužnosti?

Autoritet je nešto što čovjek gradi radom. Unatoč pomanjkanju potpore jednog dijela Sabora, vjerujem da ću vrlo brzo radom dokazati i profesionalnost i integritet, pa i potvrditi autoritet. Meni je ta funkcija velik profesionalni izazov, a novi posao, kao i dosadašnji, obavljat ću s puno strasti i odgovornosti. Sigurna sam da oni koji me poznaju nemaju nikakve dvojbe o tome hoću li svoj posao raditi profesionalno. S druge strane, većina zastupnika u Saboru, i s lijeve i s desne strane, uopće me osobno ne poznaje niti je sa mnom ikada bila u profesionalnom kontkaktu, tako da izostanak njihove podrške ne doživljavam osobno.

Bojite li se da će i argumentirane odluke Povjerenstva biti pod povećalom zbog činjenice da vas je na tu funkciju predložio HDZ? Primjerice, kada Povjerenstvo donese neku odluku u korist dužnosnika iz HDZ-a.

Svjesna sam da je to moguće barem na početku rada novog Povjerenstva. S druge strane, i moju prethodnicu je izabrala jedna politička opcija, pa vjerujem da je odluke donosila neovisno o tome. Sukob interesa nema lijevi ili desni predznak – ili igrate po pravilima ili ne. U svakom slučaju, svoje odluke donosit ću profesionalno, odgovorno i transparentno. Nastavit ću poštovati pozitivna načela za koja sam se zdušno zalagala i u privatnom sektoru promovirajući društveno odgovorno poslovanje, podizanje standarda korporativnog upravljanja i jačanje etike. Osim toga, odluke Povjerenstva ne donosi osoba koja mu je na čelu. To je kolektivno tijelo i odluke Povjerenstva neće biti rezultat samo moga rada, već rada svih članova. Uvjerena sam da ćemo znati odgovoriti na sve izazove i da ćemo brzo dokazati da smo dobar i stručan tim.

Problem bi mogle biti i suprotne situacije, gdje bi se odluka da je neki HDZ-ov dužnosnik u sukobu interesa mogla tumačiti kao vaš pokušaj da dokažete da niste “HDZ-ov kadar”. Kako ćete se nositi s takvim situacijama?

Mišljenje javnosti i medija kao ni pojedinih političara ili stranaka ne smije i neće utjecati na rad Povjerenstva. Cijenim podršku vladajuće većine, ali u radu Povjerenstva kriteriji odlučivanja će za sve biti isti bez obzira na to jesu li članovi većine ili opozicije.

Dio političke scene ne vjeruje vam i zato što ste dugogodišnja zaposlenica Hrvatske udruge poslodavaca, pa vas doživljavaju kao produženu ruku kapitala. Što kažete na to?

Moja kandidatura rezultat je isključivo moje želje i interesa da karijeru nastavim u javnom sektoru i u Povjerenstvu. Na odluku da se kandidiram nije utjecao nitko drugi. Moj rad u Hrvatskoj udruzi poslodavaca bio je vezan, između ostalog, uz transparentnost i etičnost poslovanja, odgovorno poslovanje i korporativno upravljanje. Članica sam Europskog instituta za etiku i usklađenost te sam vodila Inicijativu Ujedinjenih naroda Global Compact u Hrvatskoj koja promiče načela odgovornog poslovanja. Ulazak u Povjerenstvo vidim kao nastavak karijernog puta u istom smjeru, ali drugom okruženju. Upravo ta vrsta posla u HUP-u dala mi je znanje i širinu te kompetencije potrebne za novo radno mjesto. Mislim da ljude treba ocjenjivati i o njima donositi mišljenje na osnovi njihova rada, a novo Povjerenstvo još nije počelo raditi. Ja sigurno nisam ničija produžena ruka, a ako pred Povjerenstvo dođe predmet koji bi me na bilo koji način dovodio u sukob interesa, izuzet ću se od odlučivanja. Isto očekujem od kolega članova, jer svatko se u nekom trenutku može naći u potencijalnom sukobu interesa. Svaka prijava će se detaljno i profesionalno ispitivati i o njoj će se odlučivati bez obzira na političku pripadnost.

S izborom Povjerenstva se kasni i ono ne radi gotovo mjesec dana. Hoće li vam to biti problem, s obzirom na to da je izostala uobičajena primopredaja dužnosti?

Svakako ću stupiti u kontakt s kolegicom Orešković i pokušati dogovoriti primopredaju jer mislim da je to jako bitno za što brže uspostavljanje rada Povjerenstva, što je svima u interesu. Dobro je da postoje i članovi Povjerenstva kojima je ovo drugi mandat, što će sigurno pomoći da Povjerenstvo što prije profunkcionira. No, više o tome moći ću reći tek kada dođem u ured, upoznam tim, vidim broj i težinu predmeta koje treba rješavati i utvrdim sve druge bitne činjenice za rad i zadatke Povjerenstva. To je veliki izazov kojem se jako veselim i jedva čekam da počnem raditi.

Namjeravate li u prvom razdoblju tražiti i druge savjete svoje prethodnice?

Bude li to potrebno, to ću svakako i učiniti i u slučaju nekog pitanja nazvati bivšu predsjednicu. Kao osoba koja je radila u području ljudskih potencijala, čvrsto vjerujem u važnost i korisnost komunikacije i suradnje. A tu su i članovi Povjerenstva koji već imaju petogodišnji staž i koji će i meni i drugima novima pomoći kako u operativnim tako i u svim ostalim pitanjima. Osim toga, kolegici Orešković mogu samo čestitati na njezinu radu jer doista mislim da nije bilo lako graditi jednu takvu instituciju od nule.

Mislite li mijenjati išta u dosadašnjoj praksi postupanja i pogotovo transparentnosti Povjerenstva?

Kao što sam već rekla, mislim da je Dalija Orešković dobro radila svoj posao, a isto tako vjerujem da ga mogu barem podjednako kvalitetno nastaviti raditi i ja. Da nije tako, ne bih se ni kandidirala. Transparentnost rada Povjerenstva izuzetno je bitna i ne namjeravam mijenjati dosadašnju praksu. Mislim da pojam sukoba interesa puno političara još ne razumije i morat ćemo više raditi na edukaciji. U poslovnom svijetu educiranost je po tom pitanju veća i više-manje svaka uspješna tvrtka ima jako stroga pravila o izbjegavanju sukoba interesa. Cilj povjerenstva je educirati i korigirati, te spriječiti sukobe interesa. Što manje kazni budemo izricali, to bolje jer će to značiti da se situacija poboljšava i da je u praksi manje sukoba interesa.

Iako je tek prva među jednakima, predsjednicu Povjerenstva javnost doživljava kao “lice” svih odluka koje donosi Povjerenstvo pa, shodno tome, dobiva najviše pohvala, ali i trpi najviše kritika. Tako je bilo do sada, a i vas će vjerojatno pratiti ista praksa. Smatrate li je olakšavajućom ili otežavajućom za obnašanje te funkcije?

To je nešto što ću pokušati izmijeniti, ne zato što bi to meni bio problem, nego zato što smatram da nije korektno prema kolegama koji će zajedno sa mnom raditi taj posao.

Nas je petero i radit ćemo kao tim, a u timu smo svi jednako važni iako je moja odgovornost najveća. Smatram da je pozicija članova gotovo jednako teška kao i moja i da njihov rad također treba pravilno valorizirati. No, nemam problema s mogućim kritikama upućenim meni za one odluke Povjerenstva koje se nekome neće sviđati. Da se toga bojim, ne bih se kandidirala.

Povjerenstvo je često bilo kritizirano i sa samog političkog vrha. Primjerice, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prozivala je predsjednicu Povjerenstva za osobni obračun. Smatrate li takvu kritiku opravdanom?

Ne mogu komentirati nešto u čemu nisam sudjelovala. Općenito mislim da komunikacija u svim segmentima mora biti profesionalnija i umjerenija.

U nekim slučajevima, primjerice u predmetu protiv potpredsjednice Vlade Martine Dalić, iz vrha politike Povjerenstvo je prozivano da je izišlo iz okvira koji su mu zakonski zadani. Dijelite li takvo mišljenje?

Problem je u tome što je Zakon u nekim dijelovima nejasan i prepušta puno toga subjektivnoj procjeni i to je jedan od razloga zašto ga treba mijenjati. Trebalo bi vidjeti kakvo je bilo postupanje Povjerenstva u drugim sličnim situacijama, ako ih je bilo. Generalno mislim da je u dvojbenim situacijama bolje nešto ispitati nego ne ispitati. S druge strane, treba se dobro paziti i da se bez razloga ne povrijedi dignitet neke osobe.

Nekoliko vlada najavljivalo je izmjenu Zakona, ali to se nije dogodilo. Hoćete li kao predsjednica Povjerenstva predlagati konkretne izmjene? U kojem dijelu smatrate da je Zakonu nužan popravak?

Kao pravnica smatram da je Zakon u određenim dijelovima manjkav i da ga treba izmijeniti, no to ću još bolje vidjeti kada ću ga primjenjivati u praksi. Često su zakoni jasni na papiru, ali su u praksi ili teško provedivi ili nejasni. Zakon treba pratiti život i to je nešto što je dosta velik problem u cijelom našem zakonodavstvu. Postoji puno zakona koji su doneseni u najboljoj namjeri, ali kada su se trebali primijeniti u praksi, imali su ozbiljne manjkavosti te su naknadno mijenjani. Kada dobijem stvarni osjećaj i uvid iz prakse što su pravi problemi u primjeni ovog Zakona, zalagat ću se za adekvatne izmjene.

Nataša Novaković
1/27

Komentara 26

VI
Vito
07:41 06.03.2018.

Oslobodli smo se vojnog dijela srba, ali gubimo od civilnog dijela srba koji su i dalje na vlastikao što su bili u bivšoj državi. __ Nije istina??? __ Zašto onda milošević posjeduje ime hrvatske tvornice koju je prodao i na njezinom mjestu izgradio stanove za prodaju??? __ Zašto onda sin lekarke i udbaša predsjeda hrvatskom vladom??? __ Zašto niti nakon 23 godine Hrvatska nije na stupnju gospodarskog razvoja kakav je bio u bivšoj državi??? __ To Hrvati i Hrvatice na vlasti nikad ne bi dopustili. __ A na vlasti su očito neprijatelji Hrvatske. __ Da je ova poštena odstupila bi i tražila drugu osobu da izbori budu pošteni. __ Ovdje bi pokrenula pitanje ratnih profitera, a ne bi laprdala o tome tko ju je izabrao. __ Najveći dio hdz - ovaca na vlasti i uz vlast jesu ratni profiteri, a o tome niti prošli sastav "povjerenstva" nije raspravljao, jer im je srboljubna lvast zabranila.

Avatar sindarela
sindarela
07:06 06.03.2018.

Nešto se mnogo objašnjavate kao bit ćete bolja od prošlih izabra vas HDZ ali vi ćete igrat po pravilima možda HDZ pravilima zato ostavite se priče i ostavite da vidimo najprije vaš rad i nevičite hopa prije nego ste skočila

Avatar tkozna
tkozna
07:07 06.03.2018.

Psiholozi i policajsci a i svi mi znamo tko se unaprijed brani !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije