Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapošljavanje

Nastavnici, stomatolozi i liječnici najkraće na burzi

pregled
AFP/Pixsell
03.01.2011.
u 13:15

Najviše su se u kriznoj godini namučili grafički tehničari. U Splitu se 2009. godine nije zaposlio ni svaki deseti

Svi koji su u godini najjače krize ostali bez posla, a takvih je 75 tisuća, dugo će je pamtiti. Kao i oni koji su baš te 2009. godine, dok su se radne knjižice uglavnom nosile doma, došli do svog zaposlenja.

Tko je došao do plaće?

Da, bilo je i takvih, iako znatno manje nego četiri godine prije. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, u Zagrebu i okolici te 2009. godine najbrže su se zapošljavali bravari.

Njih 40 posto došlo je do posla u šest mjeseci od prijave na burzi. Nešto malo više kuharica i konobarica bilo je iste sreće. U Splitu su najbolje prolazili elektromehaničari, a u Osijeku kožari, pekari i soboslikari. Svijetlih primjera, kada su posrijedi radnici s četverogodišnjom srednjom školom, bili su mnogo rjeđi. U šest mjeseci uspio se zaposliti tek svaki treći računalni tehničar u strojarstvu, strojarski tehničar, tehničar cestovnog prometa te svaka treća medicinska sestra, kemijska i veterinarska tehničarka, dizajnerica odjeće... Zaposlila se i svaka druga farmaceutska tehničarka u šest mjeseci od prijave.

>>Grafički prikaz: Najbrže i najsporije zapošljavani u 2009.

U Splitu je najbolje bilo tehničarima za mehatroniku, dok su se najviše namučili grafički tehničari. U 2009. godini nije se zaposlio ni svaki deseti.

Kada je riječ o četverogodišnjim strukama, u Rijeci su najbolje prošli tehničari za računalstvo te medicinske sestre. U Osijeku “išlo“ je strojobravarima, hotelijerkama i odjevnim tehničarkama. Bilo je i onih koji “krizu” gotovo da nisu osjetili. Riječ je o onima koji su imali diplomu stomatologije, farmacije, prehrambene tehnologije, industrijske elektronike.

U Splitu je čak 76 posto diplomiranih građevinara došlo do posla u šest mjeseci, kao i 75 posto strojara, ali i više od 80 posto profesorica hrvatskog jezika i stomatologinja.

Nedostatak liječnika

U Osijeku su se tražili ratari, dok su u Rijeci burzu najmanje gledale profesorice matematike i informatike. Ono što je zajedničko za sva četiri grada brzo je zapošljavanje liječnika opće medicine, što ne začuđuje s obzirom na to da cijela Hrvatska vapi za njima. No nisu sve diplome jednako “vrijedile”. Do posla su najteže dolazili grafičari, filozofi, politolozi, novinari, pravnici, profesori tjelesnog odgoja te marketinški stručnjaci.

Komentara 9

SP
splitskaljeta
14:06 03.01.2011.

Profesori brzo nađu posao, jer su jako potplaćeni, sa završenim fakultetom rade za 5 tisuća kuna, a oni koji su na Ekonomskom fakultetu završili ekonomiju i platili ispite,danas rade u bankama i imaju plaću 20 tisuća kuna.

SV
svizac
16:15 03.01.2011.

..............i što bi trebali sada ovi koji nemaju \"odgovarajuća\" zanimanja, ubiti se, jer je nesposobna vlada RH sustavno uništavala radna mjesta punih 20 godina. Na kraju će se Hrvatska pretvoriti u služinčad za strance, obrezivače živice, noktiju strancima, kelnere i pizza masjstore!! Zanimanja za 5!!!!

ZZ
Zvir Zvirek
13:37 03.01.2011.

75 hiljadi v jednom letu je ni malo za malu zemlju kak Horvatska! Do toga nas je dovela balkanska politika i njihova elita, stera nas je 90ete pripojila Balkanu i uvela politiku anarhije - vsako dela i krade kaj oce sam naj podplati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije