Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

'Kad sam rekao o vidovnjaku, Martin mi je preko bratića poručio da pazim što govorim'

Na suđenju Smiljani Srnec (45), optuženoj da je u ljeto 2000. ubila tri godine mlađu sestru Jasminu Dominić i tijelo sama sakrila u zamrzivač, svjedočili su njihov ujak Dragutin Sabol (70) i susjeda Sojka Križaić (68).
17. listopada 2019. u 10:38 12 komentara 12912 prikaza
Suđenje Smiljani Srnec
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/13

Danas je nastavljano suđenje Smiljani Srnec (45) optuženoj da je u ljeto 2000. ubila tri godine mlađu sestru Jasminu Dominić i tijelo sama sakrila u zamrzivač. Svjedočili su njihov ujak Dragutin Sabol (70) i susjeda Sojka Križaić (68). Zapisnik o ispitivanju Dragutina Sabola, napravljen kada se u tužiteljstvu pripremala optužnica, izdvojen je iz spisa rasprave jer ga tužiteljstvo nije prije iskaza upozorilo da je kao svjedok dužan govoriti istinu! Odlučio je tako danas sudac Tomislav Brđanović, nakon što je uočena greška koja se potkrala tužiteljstvu. 

Smiljana Srnec NASTAVAK SUĐENJA Strategija obrane: Jasminu nije ubila sestra, sumnju prebacuje na pokojnog oca

Sabol, brat Katarine Dominić, rekao je da želi svjedočiti iako kao član obitelji to ne mora.

– U kakvom odnosu ste bili sa sestrom Katarinom i Martinom? – pitala je tužiteljica. – U dobrom, ali bili smo na distanci. Sve više sam se udaljavao od njih. Nisam odlazio k njima jer nisam mogao podnijeti način života kojim su živjeli. Od malih nogu, kako su odrastale, otac je loše živio, pijančevao. Radio je povremeno i to nisam mogao podnijeti. Sestri je govorio neka ode od njega s kćerima, da ću joj pomoći. Odbila je jer djeca moraju imati oca. Što se zaradilo, to se zapilo – rekao je D. Sabol.

Video: Svjedoci na suđenju Smiljani Srnec

Prisjetio se da je Martin napao jednog čovjeka u Donjem Vidovcu i istukao ga. Tražio je potom odštetu za pretrpljene ozljede, nakon čega je kuća otišla pod hipoteku. Katarina je morala otići raditi u Njemačku, no šteta stradalome nije namirena. Trošilo se na drugo. Je li Martin bio prema supruzi i kćerima agresivan? – To ne bih mogao sto posto sa sigurnošću reći. Koliko sam čuo od drugih, bio je često agresivan – rekao je.

Do dana kad je Jasmina nestala bili su u dobrim odnosima, ali nakon toga komunikacija je prekinuta. – Smiljana, kao osoba, ne mogu reći da je loša. U mladosti je, koliko sam čuo, bilo nešto ''nedobroga'' – rekao je. Čuo sam da je išla u srednju školu u Čakovcu, no nije odlazila na nastavu.

– Jasmina je bila jako dobra cura, pristojna, borila se da završi školu, vidjela je u kakvoj neimaštini živi, trudila se, ali nakon nekoliko godina prekinula je školovanje. Zašto, ne znam – rekao je. Prije odlaska na studij zamolila me da joj pomognem oko selidbe. Zadnji put ju je vidio u svibnju ili lipnju 2000., u krznenoj jaknici, mahnula mu je kad je čekala autobus. Nakon toga pitao je sestru za Jasminu.

Smiljana Srnec i Nuša bunić SUĐENJE U TIJEKU Smiljana Srnec i Nuša Bunić dijele zatvorsku ćeliju

– Rekla je da je na kruzeru, da je u Francuskoj, da joj je to Smiljana rekla jer joj se javila. O prijavi nestanka 2005. godine doznao sam iz novina. To mi je čudno, pa kakvi ste roditelji, i jedan i drugi, da pet godina niste ništa poduzeli. Policija je u više navrata dolazila pitati znam li išta – rekao je i dodao da sestra Katarina nije nikad rekla da je komunicirala s Jasminom. Na svoju ruku odlučio je potražiti Jasminu i kontaktirao vidovnjaka koji mu je rekao da ode na policiju i da će mu pomoći. U pratnji policije otišli su na teren.

Video: Nastavljeno suđenje za ubojstvo sestre

– Rekao je da je udarena po glavi tupim predmetom i da je ubijena, te da će to sve reći na policiji. To je bilo sve – rekao je Sabol. Sestri Katarini više puta posuđivao je novac. Martin se nije potrudio zaraditi i vratiti dugove. – Bio je u selu jako dobar svima jer je sve častio po selu – naglasio je. S Martinom nije razgovarao nakon što je kontaktirao vidovnjaka. – Kad sam ispričao rodbini o vidovnjaku, Martin mi je preko bratića poručio da pazim što govorim – prisjetio se. Ne zna zašto je Jasmina prekinula studij i ne zna je li se nakon toga vratila kući.

– Od drugih sam čuo da je otišla kod mame u Njemačku, da je tamo radila mjesec ili dva. Radila je i u kafiću. Nije čuo da bi Jasmina tužno govorila o ocu Martinu, kao ni supruga Katarina. U selu je čuo da se Martin svađao s djecom, ali ne zna oko čega. – On je radio privremene poslove, više nije radio nego što je radio. Radio je jedno vrijeme u GK Međimurju, bio je na terenu u Rusiji. Uglavnom je radio po Palovcu – istaknuo je Sabol. Prisjetio se kad je uznemirenu Jasminu vidio ošišanu na "nulu", no ne sjeća se je li to bilo u vrijeme srednje škole ili fakulteta. Jesu li Dominićevi posuđivali novac od kamatara, to ne zna, kao ni jesu li vratili dug i je li im itko prijetio zbog novca.

Video: Suđenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre

Colin Orr
LJUBAV PREKO INTERNETA
Fatalnoj Ukrajinki slao novac, pravu istinu o njoj doznao tek na aerodromu
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • Mirko_Motika:

    šteta da stolica kod nas ne postoji

  • CroVictoria:

    Kriminalna je okolina. Ne može zdrav razum vjerovati da je to učinila obitelj i da su novi članovi obitelji došli u kuću i da nisu primijetili što ima u hladnjači, a vrta i šume ima napretek.

  • horton:

    Zanimljivo je pročitati članak ovdje i na Jutarnjem, pa vidjeti kako neke sitnice razlikuju. Nisu bitne za ukupni dojam, ali pokazuju razliku u kvaliteti novinara.