Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ICCS istraživanje

Naši učenici u jednom predmetu iznadprosječni: Na petom su mjestu od 20 zemalja

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
1/2
12.12.2023.
u 19:37

U istraživanju se propituju četiri domene – značenje i važnost građanskih institucija i sustava, građanska načela, građansko sudjelovanje i građanske uloge i identiteti

Hrvatski učenici osmih razreda na petom su mjestu u odnosu na vršnjake iz dvadeset zemalja kada se utvrđuje znanje građanskog odgoja, odnosno testiranja spremnosti preuzimanja uloge građana 21. stoljeća. Rezultati su to iskazani u ICCS istraživanju, kojem su naši učenici pristupili na proljeće 2022. godine.

Od ukupno 82.000 učenika osmih razreda, 40.000 učitelja i 3400 ravnatelja škola iz svih zemalja, u samom istraživanju sudjelovalo je naših 2776 osmaša, 2290 učitelja i 141 ravnatelj osnovnih škola diljem Hrvatske, a s prikupljenim 531 bodom na tome istraživanju naši su učenici pretekli vršnjake iz Norveške, Italije, Španjolske, Litve, Nizozemske, Francuske i drugih zemalja. Ispred naših su učenika učenici Kineskog Tajpeha, koji su prvo mjesto zauzeli i na posljednjem PISA istraživanju predstavljenom prošlog tjedna, kao i učenici Švedske, Poljske i Estonije. Ostvarenim rezultatom naši su učenici ponovili iznadprosječan uspjeh iz 2016. godine, kada je u Republici Hrvatskoj prvi put provedeno prvo istraživanje ICCS-a.

VEZANI ČLANCI:

– Učenici osmoga razreda u Republici Hrvatskoj postigli su rezultat iznad prosjeka zemalja sudionica na ispitu građanskoga znanja. Ukupno se građansko znanje znatno smanjilo u šest od 13 zemalja koje su sudjelovale u istraživanjima ICCS 2016. i ICCS 2022. godine. Prema ovim rezultatima ne postoji zemlja sudionica u kojoj je prosječno građansko znanje znatno poraslo između dvaju posljednjih testiranih ciklusa. Glavno istraživanje u Republici Hrvatskoj provedeno je u proljeće 2022. godine, a zbog utjecaja pandemije bolesti COVID-19 odaziv na regularnu nastavu bio je nešto manji od uobičajenoga te je Republika Hrvatska u međunarodnome izvještaju označena kao zemlja sudionica koja je obuhvatila od 90 do 95 posto populacije učenika – poručili su iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji su dobili rezultate istraživanja.

Prema ICCS-ovim međunarodnim referentnim razinama 36 posto učenika u Republici Hrvatskoj postiglo je naprednu A razinu, gotovo jednako kao i visoku B razinu, koju je doseglo 38 posto osmaša. Srednju, C razinu znanja postiglo je 21 posto učenika, među našim je učenicima na osnovnoj, D razini tek pet posto učenika, a nisu zabilježeni rezultati ispod D razine. "Više rezultate postižu i učenici iz kućanstava višega socioekonomskog statusa, odnosno čiji roditelji imaju viši stupanj obrazovanja, veći socioekonomski indeks zanimanja (SEI) i veći broj knjiga u kućanstvu. Djevojčice postižu statistički znatno više rezultate od dječaka", pojašnjavaju dobivene rezultate u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja. 

Koliko su važni ovakvi rezultati svjedoči i činjenica da se ICCS-ovo istraživanje provodi svakih šest godina, a samim se istraživanjem ispituju učenička znanja, razumijevanje pojmova i tema vezanih za građanski odgoj i obrazovanje te se izvještava o njihovim vrijednostima, stavovima i ponašanjima. U istraživanju su zastupljene četiri domene koje se propituju kod učenika – značenje i važnost građanskih institucija i sustava, građanska načela, građansko sudjelovanje i građanske uloge i identiteti.

VIDEO Drama kod Rijeke: 'Javili su strojovođi da iskače i spašava živu glavu'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije