Naslovnica Vijesti Hrvatska

Našao ulagača u izum uz Večernjak

Nazvao me poduzetnik iz Slavonskog Broda i rekao da je u Večernjem listu pročitao o mojoj inovaciji i da je zainteresiran za proizvodnju uređaja. Sretan sam što će se moj patent proizvoditi u Hrvatskoj, a ne u Kini, kaže Dolenc.
24. ožujka 2010. u 15:35 1 komentara 4 prikaza
inovator
Foto: PIXELL

Zahvaljujući tekstu u Večernjem listu, nagrađivani izum vinkovačkog inovatora Vladimira Dolenca neće ostati samo na prototipu, već će uskoro krenuti u serijsku proizvodnju.

Zaštitio patent

– Nazvao me poduzetnik iz Slavonskog Broda i rekao da je u Večernjem listu pročitao o mojoj inovaciji te da je zainteresiran za proizvodnju uređaja. Sretan sam što će se moj patent proizvoditi u Hrvatskoj, a ne u Kini, odakle su stizali upiti za moj izum – kaže Dolenc, koji je patentirao uređaj za razmotavanje buntova plastičnih cijevi. Njegov uređaj, koji pod nadzorom jednog radnika 100 m cijevi razmota i položi u zemlju za tri minute, dok je do sada za isti posao četvorici radnika trebalo 45 minuta, na svjetskoj izložbi inovacija Eureka u Bruxellesu osvojio je zlatnu medalju s posebnom pohvalom. Dodaje da će s novim partnerom svoj patent zaštititi i u cijelom svijetu, budući da sadašnja zaštita vrijedi samo za Europu. No, u to valja uložiti više od 300.000 kn.
– Sada radim na poboljšanju uređaja pa ću ugraditi adapter koji će moći prihvatiti i razmatati elektroenergetske i telekomunikacijske kabele namotane na kaleme. Priredio sam i šest novih inovacija za koje sam izradio dokumentaciju i prototipove, i ovih ih dana šaljem u Državni ured za intelektualno vlasništvo – objašnjava Dolenc.

Šest novih prototipova

Radi se o liniji za proizvodnju slavonskog kulena na kojoj radi samo jedan čovjek, jer je sve automatizirano pa nema uopće dodira ruku s mesom pri miješanju, dodavanju začina i nadijevanju, pneumatskoj samopunilici za kobasice i kulen, mehaničkom adapteru za viličare za prenošenje dugačkih greda ili šipki, sustavu za okretanje, unutrašnji transport i utovar zidnih panela u proizvodnji montažnih kuća. Dolenc je izmislio i samostezivi hvatač koji olakšava horizontalno bušenje zemlje i terensku hidrauličnu prešu za spajanje drvenih krovnih rešetkastih nosača dugih i 32 m, koje se zbog lakšeg transporta na mjesto gradnje dovozi u dva dijela i spaja.

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar m_m
    m_m:

    Savjet novinarima: pratite temu - bit će tu još sudova. Savjet inovatoru: drugi put prodaj u Kinu - sve će platiti i neće biti sudova.