Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arheoastronomija

Našao meteor iz aboridžinske mitologije pretražujući Google Earth

Gooses Bluff
Google Earth/MAK
12.01.2010.
u 13:06

Australski aboridžini u mitovima eru prije nego su nastali ljudi zovu "vrijeme snova", a u njima je mnogo priča o zvijezdama koje su pale na Zemlju.

Astrofizičar Duane Hamacher sa Sveučilišta Macquarie u Sydneyju u časopisima Archaeastronomy and Meteorites i Planetary Science opisao je kako se pomogao aboridžinskim mitovima da bolje rasvijetli geološku prošlost Zemlje.

Početak vremena u australskoj mitologiji, era u kojoj se još nije pojavio čovjek, naziva se "vremenom snova". Ti mitovi često govore o zvijezdama, bogovima ili stijenju koje je palo na Zemlju. Ovisno o lokalitetu na kojemu se koje pleme zadržalo desetke tisuća godina, proučavanje tih mitova pomoglo mu je da u njihovoj blizini otkrije ostatke udarnih kratera i potvrdi da se mitovi zasnivaju ili na davnom svjedočenju takvim događajima, koja su se potom prenosila s koljena na koljeno, ili na pravilnom tumačenju nastanka pojedinih kratera.

Tako je priču o paloj zvijezdi plemena Puka potvrdio otkrićem pravilnoga golemoga kruga u krajoliku koji može potjecati samo od udara meteorita. Slično je i otkriće kratera Goose's Bluff promjera četiri kilometra koji se nalazi stotinjak kilometara južno od Alice Springsa u australskoj unutrašnjosti. Da te kratere locira poslužio se besplatnim Googleovim internetskim servisima kao što su Google Earth i Google Maps. Tek kad je te ožiljke otkrio, mogao je bez opasnosti od promašaja, gubitka vremena i novca, poći na teren i uzeti uzorke tla kojima se ta teza i dokazuje. I sami smo lako pronašli kratere služeći se podacima iz časopisa Popular Science.

Komentara 3

JO
JozoBago
14:19 12.01.2010.

Ma kako ga samo nađe od tih silnih AUSTRALSKIH PRAŠUMA, štono bi reko naš nesuđeni vođa.

OP
Opomena
13:39 12.01.2010.

kako nemogu BIN LADENA PRONACI a pronadju grad ispod vode-mora;AHAHHAHAHAH

AL
alapača
13:46 12.01.2010.

Koliko treba guglati da se nađu gladni u prašumi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije