Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI U UKRAJINI

Naš reporter snimio je drugo lice rata u Ukrajini: Pogledajte galeriju koja slama srce

11.03.2022.
u 15:43

Strahovit je i pritisak na glavni tamošnji kolodvor. Tužni prizori očajnih majki s djecom i beskućnika koji se griju na vatru u starim bačvama slamaju srce. U cijelom  tom kaosu vrlo lako  stvaraju se i tenzije, u ljudima naprosto rade animalni instinkti za preživljavanjem.

Večernjakov reporter Juraj Filipović i fotograf Pixsella Milan Šabić borave u Lavovu na zapadu Ukrajine

Petak u Lavovu nije prošao mirno. U jutarnjim satima uznemirili su nas komentari susjeda koji su nas obavijestili da su Rusi granatirali dva grada u neposrednoj blizini Lavova.

Prvo je ruska vojska izvršila invaziju na strateške mete u Ivano Frankivsku na jugozapadu Ukrajine da bi zatim isto ponovila u gradu Lutsku sjeverno od Lavova. 

U vrlo kratkom roku na ulicu su izašle vojne trupe ukrajinske vojske, predstavnici civilne zaštite te specijalna policija. Od jutra se u ukrajinskoj "prijestolnici kulture" stoga osjetio nemir, mučnina i velika neizvjesnost. 

U nekoliko navrata oglasila se i zračna uzbuna jer su vojni radari u blizini detektirali ruske vojne avione. Upućeni Ukrajinci kazali su nam da je ovih dana u Lavovu već bilo zračnih uzbuna ali da je ova današnja najduže trajala i izazvala najveći nemir budući da su garantirana dva susjedna grada i svi su shodno tome očekivali najgore - napad na Lavov.  

POGLEDAJTE VIDEO: Zračna uzbuna u  Lavovu

Doživljaj sirena za uzbunu u Lavovu koje se miješaju s dubokim muškim glasom koji pristiže s gradskih mikrofona nije nimalo ugodan. Preko glavnog gradskog trga ljudi su bježali u prvo sklonište, a Večernjakovi reporteri uspjeli su se skloniti u podzemlje obližnjeg kafića. Srećom, uzbuna je nakon pola sata prestala i Lavov je još uvijek ostao netaknut. 

Tužan je bio prizor konobarice u kafiću koja se do posljednje sekunde držala dostojanstveno i prikrivala zabrinutost ostavljajući dojam da se ništa ne događa. Upitali smo je što kažu ukrajinski insajderi. Hoće li biti napada na Lavov?

"Spremni smo, grad je pun vojnika. Svakodnevno se izrađuju barikade, a dobrovoljci se naoružavaju. Ne vjerujem da će nas Putin poštedjeti. Njemu UNESCO baština Lavova ne predstavlja ništa", kazala nam je konobarica suzdržavajući suzu u oku. 

U Lavovu je nemoguće pronaći smještaj. Zbog toga smo bili prisiljeni u petak otići spavati u Krakov na jugoistoku Poljske. 

U Lavovu trenutno boravi, prema neslužbenim procjenama, oko 50 tisuća izbjeglica iz razrušenih dijelova Ukrajine. Međutim, tu su i stotine novinarskih ekipa iz cijelog svijeta ali razna diplomatska predstavništva koja su zbog sigurnosti preseljeni iz Kijeva. 

Lavov sada predstavlja točku odakle se kroji politika o obrani i opstanku Ukrajine. Vlada u Kijevu tamo boravi zbog solidarnosti s vojnicima i snažne poruke koju tako odašilje svijetu, međutim sve pozadinske političke operacije, vojna i humanitarna pomoć, naoružanje i čitava infrastruktura na ovaj ili onaj način prolazi kroz Lavov. 

Strahovit je i pritisak na glavni tamošnji kolodvor. Tužni prizori očajnih majki s djecom i beskućnika koji se griju na vatru u starim bačvama slamaju srce. U cijelom  tom kaosu vrlo lako  stvaraju se i tenzije, u ljudima naprosto rade animalni instinkti za preživljavanjem.

POGLEDAJTE GALERIJU: Tužni prizori s glavnog kolodvora u Lavovu

1/18

Zanimljiva je i organizacija ukrajinskih dobrovoljaca. Naime, u ruralnim sredinama Lavova, nekih dvadesetak kilometara od granice s Poljskom, apsolutno svako selo stvorilo je improviziranu barikadu s vrećama pijeska, bodljikavom žicom, strojnicom i velikom  ukrajinskom zastavom. 

Iza takvih barikada stoje seoski dobrovoljci koji se izmjenjuju na straži i koliko-toliko spremni dočekuju možebitnu invaziju ruskog neprijatelja. 

Što se tiče graničnih prijelaza s Poljskom gužva se u posljednjih nekoliko dana smanjila. čini se da su iz Ukrajine pobjegli više-manje svi koji su to htjeli. Sad je pritisak na Lavovu, ukoliko se dogodi ruska invazija na zapadu tada će granice opet eksplodirati

Ipak, dobro upućeni Ukrajinac Oleg S. iz Harkiva koji svakog ljeta boravi u Dalmaciji i s kojim smo kontaktirali u Lavovu tvrdi da se napad neće dogoditi.

"Znam da sirene zvuče stravično, pogotovo vama Hrvatima koji ste ovo prošli prije tri desetljeća sa Srbijom. Međutim, ovo je samo zastrašivanje i pokazivanje moći. Rusija nema nikakvog motiva napasti Lavov. Tu nema značajnih strateških ciljeva i resursa koji  bi bili od interesa ruskoj infrastrukturi. To je grad kulture, povijesti, muzeja i lijepe arhitekture. Ako mislite da je taj grad jedini koridor zapada prema Kijevu onda se varate. Ukrajinci već odavno koriste alternativne puteve za koje Rusi ne znaju. Ako bi Putin ipak odlučio nekim slučajem granatirati Lavov onda to znači nadolijevanja ulja na vatru i izazivanje Trećeg svjetskog rata jer bi se Zapad tada neminovno morao otvoreno uključiti u sukob", kaže nam Oleg koji i sam trenutno u Lavovu sudjeluje u transferima humanitarne pomoći, a za koji dan kreće put Kijeva gdje se namjerava naoružati i krenuti u rat. 

Komentara 1

VL
vladicap
17:03 11.03.2022.

Sami su tražili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?