Naslovnica Vijesti EU izbori

Narodnjaci kancelara Kurza pobjednici izbora u Austriji, njihov povijesni rezultat

Na nedjeljnim izborima Austrija je birala 18 svojih predstavnika u Europskom parlamentu, a pravo glasa imalo je 6,4 milijuna Austrijanaca
26. svibnja 2019. u 20:42 3 komentara 1063 prikaza
Sebastian Kurz i Alexander Van der Bellen
Foto: Reuters/PIXSELL

Prema anketama i trend prognozama tri austrijska instituta za ispitivanje javnog mnijenja koje je u nedjelju u 17 sati, nakon zatvaranja birališta, objavila austrijska nacionalna televizija ORF, ATV i novinska agencija APA, na izborima za  Europski parlament uvjerljivo je vjerojatno pobijedila nova Narodna stranka (ÖVP) kancelara Sebastiana Kurza s 34,5 posto glasova odnosno 7,5 posto glasova više nego na prošlim izborima 2014. godine.

EU izbori HDZ i SDP izjednačeni na 4 mandata! Četiri liste osvojile po 1 mandat

Druga je Socijaldmokratska stranka (SPÖ), koja je osvojila 23,5 posto glasova (- 0,6), što pokazuje njen silazni trend, nakon izbornog skandala iz redova „crvenih“ pod vodstvom kancelara Christiana Kerna na austrijskim parlamentarnim izborima 2017. i pada na tvrde oporbene klupe, što birači očito još nisu zaboravili.

Treći su krajnji desničari Slobodarske stranke (FPÖ) s 17,5 posto (-2,2 posto), što potvrđuje da su ih birači kaznili za nedavni „Ibiza skandal“ zbog kojeg je njihov čelnik Heinz_Christian Strache morao podnijeti ostavka i pala je austrijska vlada, sastavljena od Kurzovih „narodnjaka“ i  Stracheovih „slobodnjaka“ .

Stranka Zelenih s novim imenom „Jetzt“  četvrta je s 13,5 posto glasova (-0,1), a liberali Neosa osvojili su 8 posto glasova birača (-0,1).

Amsterdamska koalicija AMSTERDAMSKA KOALICIJA Beljak: Očekivano smo dobili jedan mandat, iako smo se možda nadali kojem postotku više

O veličini ÖVP-a trijumfa govori podatak kako će stranka povećati broj svojih zastupnika u Europskom parlamentu na ukupno 7, dva više nego dosad, SPÖ će imati pet zastupnika kao i dosad,, a FPÖ 3, odnosno jedan manje nego 2014.

Zeleni će imati 2 zastupnika u budućem sazivu EP-a, jednog manje nego dosad, a Neos jednog kao i 2014.

U trend prognozi se navodi mogućnost odstupanja od  + odnosno – 2,5 posto, što kako se napominje ne može značajno promijeniti navedeni izborno rezultat, koji će službeno biti poznat u nedjelju navečer nakon 23 sata.

Kako je ORF istaknuo ovo je „drugi najbolji rezultat u austrijskoj izbornoj povijesti za Europski parlament od 1996. godine, otkako je Austrija članica EU-a. Ono što se također ističe je velika izlaznost Austrijanaca na izbore, koja je prema procjenama, viša od 50 posto, a mogla bi prema procjenama na kraju, biti između 55 i 60 posto.

Izbori izbori za europski parlament Predsjednik DIP-a: Izborna šutnja nema smisla, vrijeme je za promjenu pravila

Na nedjeljnim izborima Austrija je birala 18 svojih predstavnika u Europskom parlamentu, a pravo glasa imalo je 6,4 milijuna Austrijanaca.

Pobjedničko raspoloženje u narodnjačkom taboru upotpunio je njihov savezni vođa, austrijski kancelar Sebastian Kurz čestitkama ÖVP kandidatima koji su „sjano odradili svoj posao“  i izjavom kako je riječ o „fulminantnoj izbornoj pobjedi“.

– Ovo je naš povijesno najbolji izborni rezultat postignut na europskim izborima. Najbolji rezultat ÖVP-a i najveća postignuta razlika u odnosu na drugoplasiranog – rekao je Kurz dodavši:

Ovo je i  snažan glas  jačanju europske sredine i budućeg predsjednika Europske komisije Manfreda Webera“, istakao je.
Uz trijumfalni izborni rezultat Kurzovog ÖVP-a, glavna tema izvještavanja ORF-a  je bilo i pitanje hoće li Kurz „preživjeti“ ponedjeljak, dan nakon europskih izbora i ostati na vlasti kao savezni kancelar do prijevremenih austrijskih izbora u rujnu ove godine.

eu izbori Izbori za EU Parlament Veća izlaznost na izbore diljem Europe

Razlog je izglasavanja nepovjerenja Kurza, od strane austrijske oporbe, koja ga želi kazniti što se je upustio u politički brak s nepredvidivim desnim populistima iz FPÖ-a, upletenih u „Ibiza skandal“, zbog kojeg je prije tjedan dana pala austrijska vlada. Obzirom da Kurzovi „narodnjaci“ nemaju većinu glasova u austrijskom parlamentu, može se dogoditi da i u slučaju fulminantne pobjede ÖVP-a sadašnji kancelar neće biti i budući  i voditi sadašnju prijelaznu tehnokratsku vladu, do novih izbora u rujnu ove godine.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
 • Jokoovo Jokoono:

  U Austriji je pobjedila stranka Sebastiana Kurza s 34,5 posto glasova odnosno 7,5 posto glasova više nego na prošlim izborima 2014. godine. Bez obzira sto je doslo do razdora u vladajucoj koaliciji samo par dana pred izbore kancelar Kurz odnosno ... prikaži još!no njegova partija je ostvarila fantastican rezultat. Ako se ne polazi sa stanovistva ideologije( svatko velica samo svoju ideologiju) vec iz objektivne stvarnosti onda se mora priznari da je Kurz politicki genije. Taj mladi covjek je sa samo 23 godine postao ministar vanjskih poslova Auutrije sto jes nije vidjeno u Svijetu. Za voditi jedno takvo ministarstvo je potrebno dugo diplomatsko medjunarodno iskustvo.

 • kruti22:

  6.4% austrijanaca je imalo pravo glasa??? znam da ste DNO DNA ali saberite se malo pobogu!!!!

 • Avatar stinatvrda
  stinatvrda:

  Ovako vam stoji u podnaslovu: "Na nedjeljnim izborima Austrija je birala 18 svojih predstavnika u Europskom parlamentu, a pravo glasa imalo je 6,4 posto Austrijanaca " - htio bi znati zašto 93,6% Austrijanaca nije imalo pravo glasa???