Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji na Krimu

Narod tijelima brani dobro naoružane Ruse

Krim,Ukrajina
Foto: Renata Rašović
1/8
07.03.2014.
u 11:30

Na tisuće građana ruske nacionalnosti bilo je na ulicama Sevastopolja. Mašu papirnatim ruskim zastavicama i brinu se o vojnicima

“Ma kakav rat! Rata biti neće!”, energičan je taksist bez licencije na 80 kilometara dugom putu iz zračne luke u Sevastopolj, najveći grad na poluotoku Krimu. On je Ukrajinac, zovu ga Superman, valjda zbog nekoć uspješne karijere boksača u teškoj kategoriji, što putniku u rasklimanoj i grozomorno prljavoj ladi dokazuje i isječkom iz požutjelih novina. Potom na milozvučnom ruskom kaže kako su Ukrajinci i Rusi braća po krvi i oružju te kako brat neće na brata pa za sve pomirljivo krivi politiku: podjednako onu u Kijevu i onu u Kremlju.

Beskonačno dugo putovanje najednom prekida nailazak na improvizirani punkt nasred prašnjave ceste: desetak muškaraca u maskirnim odorama, bez istaknutih oznaka pripadnosti bilo kojoj postrojbi ili vojsci, neki od njih u šubarama, prizivaju scenu iz balvan-revolucije. Promet blokiraju ježevima i improviziranom rampom pa tako u oba smjera, bez ikakva legitimiteta legitimirajući vozače, no Superman prolazi bez zaustavljanja.

Kao tempirana bomba

– Možda me znaju iz ringa. To su naši dečki, domaći, malo prave reda – govori taksist. Trenutak kasnije iz suprotnog smjera nailazi kolona od desetak vojnih vozila bez ikakvih registarskih oznaka. To su ruski kamioni koji se, jasno je kao dan, vraćaju prazni nakon što su netom iskrcali novu grupu vojnika u neku od sevastopoljskih vojarni. A vojarni je na desetke.

Foto: Renata Rašović

Ovaj grad na zapadnoj obali Crnog mora do prije 20 godina bio je moćna vojna utvrda pod paskom Moskve, odredište ruskih oficira, u ljetnim razdobljima i njihovih obitelji, dok obični civili ovamo nisu mogli ni zalutati.

Sevastopolj je određen kao zajednička luka ruske i ukrajinske Crnomorske vojne flote, koja je (i) danas najveći poslodavac u gradu. A grad je danas pod direktnom upravom ukrajinske vlade, a ne Autonomne republike Krim. I tu leži tempirana bomba koja se danas doslovno valjala po ulicama grada: tisuće proruski orijentiranih građana, podjednako muškaraca i žena, podjednako unučad i njihove bake. Nedaleko od gradske tržnice okupila ih se veća grupa, mirno stoje, neki mašu papirnatim ruskim zastavicama.

U trenutku kad je ulicom zatutnjio vojni kamion s ruskim tablicama (uglavnom ih skidaju), s trga se prolomilo: “Rusija! Rusija!” Galama je privukla nekoliko televizijskih kuća, ali odmah se stvara živi zid. Paradoksalno, goloruk narod tijelima brani strojnicama naoružane ruske vojnike, fantomkama prekrivenih lica, a sve se događa ispred jednog od vojnih objekata koje čuvaju. Nema grubosti, ali na svako podizanje fotoobjektiva koji bi zabilježio ovaj nesvakidašnji prizor deseci ruka podižu se i zaklanjaju vidik.

Žele da Rusi izgube živce

– Nemojte ih slikati, to su naši domaći dečki – govori Griša, svjetlokosi mladić u tridesetima koji na izvrsnom engleskom nekolicini novinara pokušava rastumačiti cilj i smisao samoorganiziranja u odrede civilne zaštite.

– Ovi momci čuvaju red, mir i stabilnost u ovom gradu. A mi čuvamo njih od provokacija, i to dviju vrsta. Najprije od medijskih manipulacija, ali još više od zla koje se na nas može sručiti iz Kijeva od pučističke vlade. Zar je slučajno što iz prijestolnice svaka dva dana šalju novog vojnog zapovjednika, koji izdaju različite naredbe i stvaraju pomutnju? Žele da netko od ruskih vojnika izgubi živce, opali metak i da nađu opravdanje za udar. Zato smo mi ovdje da to spriječimo – govori Griša koji se predstavlja kao aktivist građanske akcije za krimski mir. U luku je uplovio ruski vojni brod, zapravo usidrio se na ulaz u luku, blokirajući prolaz brodovima pod ukrajinskom zastavom. Nad Sevastopoljem se nadvila prohladna noć.

Komentara 27

DJ
djoko1389
13:39 07.03.2014.

al ovaj taksista bez licencije, odmah mu poslat Linica u kontrolu, njega kad kazne svi problemi u Ukrajini su rijeseni... hehehe

DU
Deleted user
13:51 07.03.2014.

Zašto Rusija neda Sevastopolj: sporazum, koji je potpisan u Harkovu u travnju 2010., produljio je boravak Crnomorske flote u Rusiji u Sevastopolju do 2042. Za najam vojno-morske baze u Krimu Rusija plaća Ukrajini svake godine 98 milijuna dolara. Osim toga, Rusija pravi i popust na plin u vrijednosti 100 dolara za svaku tonu. Rusija je prisiljena pristati na takve troškove, budući da zasad nije izgradila alternativnu bazu za Crnomorsku flotu na vlastitom teritoriju. Luka u Novorossijsku nije dovoljno duboka te nema potrebnu infrastrukturu. Pritom flota rješava važnu stratešku zadaću – pokriva jug Rusije tako što ne dopušta da se u Crnom moru pojave nosači zrakoplova potencijalnog protivnika.

Avatar sayla 007
sayla 007
12:26 07.03.2014.

Putin: "Naši zapadni partneri su postavili pitanje o legitimnosti naše akcije u Krimu. Treba ih podsjetiti na Afganistan, Irak, Libiju ... sve je to bilo legitimno.?" Naši partneri, posebno amerikanci, uvijek donose svoje geopolitičke odluke, bez poštovanja prema ikome, aa zatim na temelju "ili s nama ili protiv nas" vuku sve za sobom, i guše one koji kažu ne.'' Italijani su otvorili FB stanicu, ''Vladimir Putin Italian Fan Club'' - vicu.. ''Vladimiro koloniziraj i nas molimo teee, platicemo ti ako treba'' ... ahahahha.... Ovi su krcati duga, Vlada im je ubi Boze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije