Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eu će s ukrajinom potpisati sporazum o pridruživanju

Obama i Merkel Putinu: Rusija mora znati da ćemo sa sankcijama ići do kraja!

kolaž
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/35
06.03.2014.
u 20:28

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon šalje Ivana Šimonovića u Ukrajinu.

Europska unija u četvrtak je odlučila prekinuti pregovore o viznom režimu s Rusijom te je zaprijetila daljnjim sankcijama Moskvi ako se ne uključi u razgovore o rješavanju krize u Ukrajini. Prva je to faza sankcija prema Rusiji. Ako Moskva i dalje bude inzistirala na svojim interesima na Krimu, uslijedit će i druga te treća faza sankcija, odnosno zamrzavanje imovine ruskih državljana i uvođenje ograničenja za njihovo putovanje teritorijem EU te ekonomske sankcije.

Krimski parlament jutros je jednoglasno odlučio "ući u Rusku Federaciju s pravima subjekta Ruske Federacije. Krimski zamjenik premijera Rustam Temirgalijev objavio je da će se referendum o teritorijalnoj pripadnosti Krima održati 16. ožujka. Prvo referendumsko pitanje bit će 'jeste li za uključivanje Krima u Rusku Federaciju kao federalni subjekt?'. Drugo pitanje glasit će "jeste li za obnovu ustava Krima iz 1992. godine?".

Američki predsjednik Barack Obama, njemačka kancelarka Angela Merkel te ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov krimski referendum ocijenili su ilegalnim.

Nakon što je izaslanik UN-a Robert Serry jučer skratio posjet Krimu jer su ga tamo napali pripadnici proruske milicije, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u Ukrajinu će poslati Ivana Šimonovića, svog pomoćnika zaduženog za ljudska prava. Šimonović bi u Ukrajinu trebao stići tijekom vikenda.

Tijekom jutra ruske su mornaričke snage potopile protupodmornički brod Očakov na ulazu u jezero Donuzlav na zapadu Krima kako bi spriječile izlazak ukrajinskih brodova na Crno more dok su naoružane snage pred Krimom zaustavile 40-ak nenaoružanih promatrača OESS-a.

Američka mornarica poslala je razarač USS Truxtun iz Grčke u Crno moru. Pentagon je priopćio kako je šest američkih zrakoplova F-15 i 60 vojnika stiglo u Litvu gdje se već nalaze četiri ista zrakoplova i 150 američkih vojnika. Svi oni sudjelovat će u pojačanju zračne patrole nad baltičkim zemljama.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Pročitajte kako je protekao još jedan dan neizvjesnosti:

21.40 sati - Predstavnički dom SAD-a izglasao je zakon koji podupire financijsku pomoć ukrajinskoj vladi, odnosno davanje zajma od jedne milijarde dolara. Očekuje se da će isto uskoro odobriti i Senat što znači da bi Ukrajina već sljedećeg tjedna mogla dobiti novac.

20.33 sata - Američka mornarica objavila je da se razarač USS Truxtun približava Crnom moru.

20.27 sati - Pentagon je priopćio kako je šest američkih zrakoplova F-15 i 60 vojnika stiglo u Litvu gdje se već nalaze četiri ista zrakoplova i 150 američkih vojnika. Svi oni sudjelovat će u pojačanju zračne patrole nad baltičkim zemljama.

20.13 satiJulija Timošenko obraća se delegatima EU-a u Dublinu.

– Mi gradimo europsku naciju. Činimo to i nitko nas ne može zaustaviti. Dugujemo to onima koji su umrli i onima koji žive – istaknula je ukrajinska oporbenjakinja.

20.07 satiInterpol je potvrdio kako je zaprimio zahtjev za uhićenjem svrgnutog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.

19.54 sati – Američki državni tajnik John Kerry održao je govor u Rimu.

– Kao što je predsjednik Obama naglasio, ne možemo dopustiti nijednoj zemlji pa ni Rusiji da krši međunarodno pravo i da takvo ponašanje prođe bez kazne. Dao sam Sergeju Lavrovu popis točaka koje će predati Putinu u Sočiju. Postoji način da se vratimo za pregovarački stol. Rusija mora poduzeti korake za smanjenje tenzija na Krimu – istaknuo je Kerry te potvrdio da će i SAD sudjelovati u suspendiranju pregovora o vizama s Rusijom.

Dodao je i da ''ne vjeruje kako postoji jaz između Europske unije i SAD-a u pogledu krize u Ukrajini. Samo ''razlika u vremenu''.

Na pitanje osjeća li se izdanim od Lavrova, Kerry je odgovorio: ''To je profesionalni odnos koji gajim sa svim ministrima vanjskih poslova. Postoje trenuci u kojima se možete skupa smijati, ali i oni u kojima se ne slažete. A mi smo profesionalci koji zastupamo svoje zemlje, bilo da je riječ o iranskom nuklearnom programu, kemijskom oružju u Siriji ili Afganistanu.''

19.41 sati – Američki predsjednik Barack Obama također je današnji krimski referendum ocijenio ilegalnim.

– To je povreda ukrajinskog ustava i kršenje međunarodnog prava – kazao je Obama.

– Jutros sam potpisao izvršnu naredbu koja nalaže izricanje sankcija te ograničava putovanje određenih pojedinaca – dodao je i još jednom osudio rusku nazočnost na Krimu kao kršenje međunarodnog prava. Moskvu je ponovno upozorio na sankcije.

18.56 sati – Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso objavio je na Twitteru da je odlučeno kako će vrlo brzo biti potpisan Sporazum o pridruživanju s Ukrajinom!

18.47 sati – Summit Europske unije u vezi sa stanjem u Ukrajini završio je deklaracijom u kojoj lideri 28 zemalja EU prijete sankcijama Rusiji u tri faze, ali ipak ostavljaju prostora za diplomatsko rješenje. Prva je faza suspenzija pregovora o liberalizaciji viznog režima s Rusijom i ta faza počinje odmah. Druga je faza zamrzavanje imovine zasad još neimenovanih ruskih državljana i uvođenje ograničenja za njihovo putovanje teritorijem EU, a ta faza može početi za nekoliko dana pod uvjetom da Rusija ne pristane na mjere smirivanja situacije na Krimu poput osnivanja i početka rada tzv. kontaktne grupe. Treća faza bile bi ekonomske sankcije EU protiv Rusije i ta faza počela bi samo u scenariju u kojem Rusija proširi svoju vojnu intervenciju i na teritorij istočne Ukrajine. Više pročitajte ovdje.

18.40 sati – U obraćanju ukrajinskoj naciji uživo predsjednik Oleksandr Turčinov opisao je krimski referendum ''farsom i kriminalom u organizaciji ruskih snaga''.

– To se protivi volji ukrajinskog naroda i interesima krimskog stanovništva – kazao je. Turčinov je najavio i ukidanje krimskog parlamenta od Rade.

Njemačka kancelarka Angela Merkel također je osudila referendum na Krimu. Komentirala je i moguće uvođenje sankcija Rusiji.

– Nadam se da neće doći do toga, ali smo jasno dali do znanja da smo ih, ako bude trebalo, spremni provesti – istaknula je Merkel.

18.27 satiEuropska unija prekinula je pregovore o viznom režimu s Rusijom te zaprijetila daljnjim sankcijama Moskvi ako se ne uključi u razgovore o rješavanju krize u Ukrajini!

17.50 sati – Novoizabrani krimski premijer Sergej Aksenov zatvorio je ukrajinski TV kanal te dopustio ruskom TV kanalu da preuzme frekvenciju.

17.25 sati – Američki razarač s navođenim raketama USS Truxtun danas se iz Grčke uputio prema Crnom moru gdje će izvesti rutinsku vježbu koja je planirana prije izbijanja krize na Krimu, priopćila je američka vojska. Brod bi trebao provesti vježbe zajedno s rumunjskim i bugarskim pomorskim snagama. Više pročitajte u izvještaju naše novinarke Renate Rašović koja se nalazi na Krimu.

17.06 sati – Krimski parlament priopćio je da je glasovao za postavljanje novih ministara unutarnjih poslova, pravosuđa te energetike koji će biti neovisni od vlade u Kijevu.

16.35 sati – Ruski predsjednik Vladimir Putin nije među onima koji će biti na meti američkih sankcija povezanih s krizom u Ukrajini. Informaciju je Reutersu potvrdio neimenovani američki visoki dužnosnik.

16.10 sati – Ukrajinski mediji tvrde da su naoružani muškarci u pratnji predstavnika ruske državne televizije zauzeli televizijske odašiljače na Krimu!

16 sati – Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) potvrdila je da su njezini promatrači bili spriječeni u pokušaju ulaska na Krim.

15.58 sati – Ruski ratni brodovi blokirali su brodove ukrajinske mornarice na ulazu u luku u Sevastopolju.

15.35 sati Današnja je odluka parlamenta na Krimu nelegitimna. Ne postoje pravni temelji za održavanje referenduma o priključenju Krima Ruskoj Federaciji. Pozivam Rusiju da ne podržava separatiste. Krim je bio, jest i ostat će sastavni dio Ukrajine – rekao je danas u Bruxellesu prijelazni ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk. Na konferenciji za novinare u Bruxellesu, nakon sastanka s premijerima i predsjednicima zemalja EU, a prije odlaska na sastanak s glavnom tajnikom NATO-a, Jacenjuk je apelirao na ruskog predsjednika Vladimira Putina da "ne zida novi Berlinski zid u Europi".

– Gospodine Putin, srušite taj zid – rekao je Jacenjuk parafrazirajući Reaganov poziv Gorbačovu u vrijeme Hladnog rata.

– Srušite taj zid vojnog intervencionizma. Spremni smo na suradnju, ali nismo spremni na predaju i podčinjavanje Rusiji – poručio je predsjednik ukrajinske vlade koju je parlament izabrao nakon bijega predsjednika Viktora Janukoviča iz Kijeva. Jacenjuk je pozvao Rusiju da povuče svoje vojnike u vojarne, prestane podržavati "nelegitimnu, takozvanu vladu Krima" i da prestane podrivati neovisnost i teritorijalni integritet Ukrajine. Jacenjuk je odgovarao na brojna pitanja novinara u Bruxellesu, a među ostalim otkrio je kako se prije dva-tri dana telefonski čuo s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom i čudio se kako je uopće moguće da dvije donedavno prijateljske zemlje danas razgovaraju o ratu.

– Razgovaramo o ratu – rekao sam mu. Stanite, vratite se korak unatrag! O ratu! Vi, Rusi, odgovorni ste za to što mi danas razgovaramo o ratu – prepričao je Jacenjuk svoj razgovor s premijerom Rusije.

15.26 sati – Privremeni ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk ocijenio je odluku krimskog parlamenta o raspisivanju referenduma protuzakonitom. Jacenjuk smatra da taj potez ''nema pravne osnove''.

15.22 sata – Vlada u Ukrajini objavila je da planira smanjiti mirovine za 50 posto. Bila bi to samo jedna od rigoroznih mjera štednje kojom bi se zemlja spasila od bankrota. Uz ''praznu riznicu'' smanjenje mirovina može se očekivati već ovog mjeseca. Prosječna mirovina u Ukrajini trenutačno iznosi oko 930 kuna, javlja Reuters.

14.20 sati – Neslužbeno se doznaje da su naoružane snage pred Krimom zaustavile nenaoružane promatrače OESS-a, njih 40-ak, javlja BBC.

14.05 sati – SAD će uvesti vizna ograničenja svim dužnosnicima i pojedincima koji sudjeluju u ugrožavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine – piše u priopćenju Bijele kuće.

Predsjednik SAD-a Barack Obama potpisao je izvršnu naredbu kojom je odobrio uvođenje sankcija "pojedincima i subjektima odgovornima za aktivnosti koje podrivaju demokratske procese ili institucije u Ukrajini".

– Pozivamo Rusiju da iskoristi priliku u rješavanju krize izravnim i neposrednim dijalogom s ukrajinskom vlašću, povlačenjem snaga u baze, obnovom ukrajinske teritorijalne cjelovitosti i potporom u hitnom razvrstavanju međunarodnih promatrača i promatrača za ljudska prava koji se mogu uvjeriti da su prava svih Ukrajinaca zaštićena, uključujući etničke Ruse – dodaju iz Bijele kuće.

13.55 sati – Proruske vlasti na Krimu planiraju nacionalizirati svu državnu imovinu, izvještava Interfax.

13.50 sati – Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izrazio je potporu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

13.45 sati – Održavanje referenduma na Krimu je protuzakonito, priopćilo je ukrajinsko Ministarstvo pravosuđa, javlja Interfax.

13.30 sati – Aktivistice ukrajinske feminističke skupine Femmen prosvjedovale su protiv ruske intervencije ispred zgrade parlamenta Krima u Simferopolju.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

13.20 sati – Ne vidim Ukrajinu kao članicu NATO-a. Ni u bližoj, ni u daljoj budućnosti. Najbolje je da ostane neutralna – kazao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Vasilij Nebenzja za BBC te dodao:

– Zapad bi trebao preuzeti dio odgovornosti za ovo što se događa u Ukrajini.

13.15 sati – Ankete provedene u Rusiji tijekom vikenda pokazale su da 71% Rusa smatra kako bi njihova zemlja trebala aktivnije štititi interese etničkih Rusa na Krimu, javlja agencija Interfax. Tek 17% ih smatra da se ne bi trebalo sukobljavati s ukrajinskim vlastima.

13.05 sati – Tim Guildimann, izaslanik OESS-a na konferenciji u Kijevu, kazao je da je situacija u Ukrajini na rubu izbijanja nasilja.

– Možda izgleda kao da je sve mirno i normalno na ulicama. No, situacija je iznimno napeta i pravo je čudo da dosad nije došlo do krvoprolića s obzirom na politička i vojna zbivanja na terenu – kazao je izaslanik.

12.45 sati – EU je doprinio podjeli Ukrajine stavom da je sporazum o udruživanju s EU nespojiv sa sporazumom o Carinskoj uniji Kijeva i Moskve – rekao je bivši njemački kancelar Gerhard Schröder te dodao da je protiv izoliranja Rusije i ignoriranja summita G8 u Sočiju.

12.30 sati – Rusi su potopili protupodmornički brod Očakov na ulazu u jezero Donuzlav na zapadu Krima kako bi spriječili izlazak ukrajinskih brodova na Crno more.

12.10 sati – Dokazat ćemo da možemo pomoći narodu Ukrajine, a Rusija mora znati da će za svoje postupke snositi posljedice – rekao je britanski premijer David Cameron uoči izvanrednog sastanka EU.

– Kada je Europa jedinstvena, onda može pridonijeti rješenju – izjavio je francuski predsjednik Francois Hollande po dolasku na summit.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je ponašanje Rusije neprihvatljivo i kako se mora poštovati teritorijalni integritet i suverenost svake zemlje, dodajući da prije bilo kakve odluke treba dati šansu diplomatskim naporima.

11.45 sati – Novi krimski premijer Sergej Aksionov kazao je da se ruskim vojnim postrojbama na Krimu priključilo više od 11.000 tisuća proruskih "samoobrambenih trupa" i kako kontroliraju sve pristupe potpuno odsječenom poluotoku. Blokirane su i sve vojne baze koje se dosad nisu predale.

11.30 sati – Jurij Abisov, vođa specijalnih jedinica Berkut, koje su nove ukrajinske vlasti raspustile nakon sukoba, kazao je za RT kako pripadnici tih jedinica u Kijevu nisu ispalili ni metak. Dodaje da je u provokacije i pucnjavu bila uključena neka "vanjska sila", organizirani tim profesionalaca, koji je ubijao i prosvjednike i pripadnike snaga sigurnosti.

>>Vođa specijalaca: Na Majdanu je pucala neka 'vanjska sila'

11 sati – Krimski parlament jednoglasno je odlučio "ući u Rusku Federaciju s pravima subjekta Ruske Federacije – javlja RIA. Krimski zamjenik premijera Rustam Temirgalijev objavio je da će se referendum o teritorijalnoj pripadnosti Krima održati 16. ožujka. Prvo referendumsko pitanje bit će 'jeste li za uključivanje Krima u Rusku Federaciju kao federalni subjekt?'. Drugo pitanje glasit će "jeste li za obnovu ustava Krima iz 1992. godine?".

10.45 sati – Kijevski kanal One Plus One javlja da je 12 brodova ukrajinske obalne straže probilo rusku blokadu u luci Kerč na istoku Krima. Zapovjednik obalne straže kazao je da bi brodovi vjerojatno bili uništeni da nisu premješteni iz Kerča.

10.30 sati – Nakon što je izaslanik UN-a Robert Serry skratio posjet Krimu jer su ga tamo napali pripadnici proruske milicije, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u Ukrajinu šalje Ivana Šimonovića, svog pomoćnika zaduženog za ljudska prava. Šimonović bi u Ukrajinu trebao stići tijekom vikenda.

– Odlučio sam uputiti pomoćnika za ljudska prava Ivana Šimonovića u Ukrajinu, gdje će posjetiti Kijev, istočni dio zemlje i Krim kako bi nadgledao situaciju u vezi s ljudskim pravima – priopćio je Ban Ki-Moon.

10.20 sati – Pokušaji naših partnera i akcije zbog ukrajinske krize putem OESS-a i NATO-a ne pomažu suradnji i dijalogu – kazao je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

>>Ukrajina: demokracija na kušnji u dobu revolucija

10.15 sati – Govoreći uoči sastanka EU u Bruxellesu, ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvao je Rusiju da odmah povuče svoje snage, prenosi Reuters.

– Tražimo odgovor Rusije, je li spremna za očuvanje mira i stabilnosti u Europi ili za nove provokacije i napetosti – kazao je Jacenjuk.

10.01 sati – Lindsey Hilsum, urednica Channela 4, na Twitteru je objavila zapažanje iz Krima u kojem tvrdi da su ruske snage napustile neke baze, ali su pritom uništili opremu, zrakoplove i ostalo.

9.45 sati – Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da vlada razmatra novi zakon kojim bi pojednostavila proceduru dobivanja državljanstva za stanovnike s teritorija bivšeg ruskog carstva ili SSSR-a, a izvorno govore ruskim jezikom. To bi, naravno, uključivalo i Ukrajinu.

9.33 sati – Ukrajinska policija preuzela je ponovno kontrolu nad zgradom regionalne uprave u Donjecku. Proruski prosvjednici upali su u zgradu i postavili rusku zastavu, no napustili su je tijekom noći pa je vraćena ukrajinska zastava. Pritom je uhićeno 75 ljudi.

9.15 sati – Američka voditeljica Liz Wahl, filipinsko-mađarskog podrijetla, usred programa dala je otkaz na ruskoj televiziji RT koja je program na engleskom jeziku emitirala iz Washingtona. Rekla je da je tako postupila jer se na RT-u suočavala s etičkim i moralnim izazovima, posebice zbog toga što su i njezini baka i djed s majčine strane pobjegli iz Mađarske tijekom revolucije 50-ih godina prošlog stoljeća zbog sovjetske dominacije nad zemljom.

S RT-a su priopćili da je, kada netko napravi javni spektakl od svoje odluke, riječ o najobičnijem kreiranju senzacije zbog samopromidžbe.

>>Voditeljica usred emisije dala otkaz zbog ruske invazije

8.20 sati – Nakon što su u srijedu radna tijela Vijeća EU složila popis dužnosnika bivšeg ukrajinskog režima koje će zahvatiti ranije odobrene ciljane sankcije, a među kojima je i svrgnuti predsjednik Viktor Janukovič, EU je jutros priopćio da su sankcije i službeno nametnute. Objavljena su i imena ostalih 17 osoba, najbližih Janukovičevih suradnika, uključenih u pronevjeru te im je zamrznuta imovina na teritoriju EU. Na popisu je i Janukovičev sin uključujući i bivšeg ministra unutarnjih poslova, pravosuđa, državnog odvjetnika, šefa sigurnosnih službi, bivšeg premijera Mykolua Azarova i njegova sina.

Čelnici Europske unije danas će u Bruxellesu održati hitan sastanak na kojem bi trebali odlučiti o intenzitetu reakcije na rusko zauzimanje ukrajinskog Krima. Dužnosnici nekih zemalja, posebno onih s istoka Europe zalažu se za rigorozne sankcije Rusiji dok su neki, na čelu s Njemačkom, za mirno rješenje koje bi smanjilo tenzije.

Hrvatski premijer Zoran Milanović također će sudjelovati na sastanku, a dužnosnici će razgovarati i s predsjednikom ukrajinske vlade Arsenijem Jacenjukom.

Dok je situacija na Krimu i dalje napeta, u Parizu je u srijedu održan izvanredan sastanak ministara vanjskih poslova Rusije, Ukrajine, Velike Britanije i SAD-a. Razgovaralo se o situaciji u Ukrajini, no za sada nisu postignuti nikakvi konkretni dogovori. John Kerry izjavio je da su se ministri složili kako trebaju nastaviti intenzivne razgovore idućih dana.

NATO je jučer objavio da će suspendirati susret s Rusijom te izvršiti kompletnu reviziju kooperacije s Moskvom kako bi je prisilio da odustane od planova u Ukrajini.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Izbio je skandal nakon što se na internetu pojavila snimka telefonskog razgovora Catherine Ashton, šefice vanjskih poslova EU, i Urmasa Paeta, estonskog ministra vanjskih poslova, koja sugerira da su snajperiste koji su pucali na prosvjednike i policiju u Kijevu navodno angažirali pokretači prosvjeda na Majdanu.

>>Tijek jučerašnjih zbivanja u Ukrajini pročitajte ovdje

Ulje na vatru dolila je i izjava Johna Bairda, kanadskog ministra vanjskih poslova. On je usporedio rusku intervenciju u Ukrajini s nacističkom invazijom Čehoslovačke 1938. godine. Slično je nešto poslije izjavila i Hillary Clinton koja je ruskog predsjednika Vladimira Putina usporedila s Adolfom Hitlerom.

Nakon što su i EU i SAD posljednjih dana govorile da će ponuditi pomoć vladi u Kijevu, povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Füle objavio je kako je EU dogovorio mjere za pomoć Ukrajini u iznosu od 11 milijardi eura, uz dodatnu pomoć u trgovini, mobilnosti i energetici. U isto vrijeme Rusija je, kao glavni ukrajinski opskrbljivač, uvela zabranu na prijevoz nuklearnog goriva preko Ukrajine zbog "nestabilne situacije u zemlji".

Odlučeno je i da će referendum na Krimu o statusu te zasad autonomne republike u sklopu Ukrajine biti održan 30. ožujka.

>>Snajperiste koji su pucali na Majdanu unajmile vođe prosvjeda?

>>Dobrovoljci iz Srbije stigli na Krim: Mi smo četnički pokret i podržavamo Ruse

Ključne riječi

Komentara 288

ZD
ZDENACKO
21:45 06.03.2014.

vječno zapadnjaci imaju dvostruka mjerila ...kada je bilo u pitanju Kosovo to im je bilo super cool imaju pravo na državu Albanci koji nikad u povijesti nisu imali državu na tom područiju več je to bila koljevka Srbije ..sada kada Krimski parlament koji je demokratski izabran od stanovništva koje živi na krimu donosi jednoglasnu odliku da ne žele slušati vladu u kijevu koja je izabrana državnim udarom nego se okreču ka Moskvi to na jednom nije u redu..ma nismo u osnovnoj školi

BJ
Ben Juda Talmudan
08:37 06.03.2014.

"Sjeme sutrašnjice posijano je u današnjim velikim društvenim, ekonomskim i političkim događajima", njegove su riječi. Gerald Celente nije teoretičar zavjere. Kao stručnjaka za trendove, za analizu su ga počesto tražili najveći američki mediji: CNN, NBC, FOX... On tvrdi: SAD je u Ukrajinu upleten kao nijednu zemlju dosad! Ukrajina je samo dio šire slike. Celente smatra kako je na svijetu u tijeku valutni rat koji će dovesti do svjetskog rata. O tome govori od početka globalne ekonomske krize, koju uspoređuje sa Velikom depresijom iz 1929. godine koja je naposljetku dovela do Drugog svjetskog rata. SAD dao pet milijardi dolara za destabilizaciju Ukrajine? Američki 'Nostradamus': 'U tijeku je valutni rat koji vodi do svjetskog'

AP
apolon
10:34 06.03.2014.

Već sam škrabao o mogućim sankcijama ali ću ponoviti NE-očekujem nikakve ozbiljne sankcije za Rusiju, već samo one na simboličkoj razini, jer u ovoj geo-strateškoj igri ne postoje anđeli ! igri ne postoje anđeli !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije