Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
summit u bruxellesu

Milanović: Ne putujemo da bi se vratili s novcem u postavi sakoa

Zoran Milanović
Foto: Tomislav Krasnec
06.03.2014.
u 19:19

Prva faza je suspenzija pregovora o liberalizaciji viznog režima s Rusijom i ta faza počinje odmah

Summit Europske unije posvećen stanju u Ukrajini završio je deklaracijom u kojoj lideri 28 zemalja EU prijete sankcijama Rusiji u tri faze, ali ipak ostavljaju prostora za diplomatsko rješenje.

Prva faza je suspenzija pregovora o liberalizaciji viznog režima s Rusijom i ta faza počinje odmah. Druga faza je zamrzavanje imovine zasad još neimenovanih ruskih državljana i uvođenje ograničenja za njihovo putovanje teritorijem EU, a ta faza može početi za nekoliko dana pod uvjetom da Rusija na pristane na mjere smirivanja situacije na Krimu poput osnivanja i početka rada tzv. kontaktne grupe. Treća faza bile bi ekonomske sankcije EU protiv Rusije i ta faza počela bi samo u scenariju u kojem Rusija proširi svoju vojnu intervenciju i na teritorij istočne Ukrajine.

– Zaključeno je da se s Ukrajinom potpiše ugovor o asocijaciji koji je bio parafiran još u studenom, ali znamo da nije potpisan.Potpisat će se samo politički dio, a ekonomski dio o slobodnoj trgovini u ovom trenutku neće zbog ekonomskih interesa Ukrajine – rekao je premijer Zoran Milanović po izlasku sa sastanka Europskog vijeća.

– Poslane su određene političke poruke Rusiji. U stvari, riječ je o agresiji na ukrajinski teritorij, da budemo potpuno otvoreni. Vidjeli smo današnje odluke lokalnog parlamenta na Krimu da se raspiše referendum i to prilično ubrzano, već 16. ožujka tako da to baca sumnju na vjerodostojnost cijelog procesa i pitanje je koliko je taj proces u skladu s ukrajinskim ustavom. A opet, situacija na terenu je takva da ne daje baš razloga za optimizam u smislu budućnosti Krima, ne u smislu sigurnosti ili nekakvog rata – dodao je Milanović.

 

No, hrvatski je premijer optimističan u odgovoru na novinarsko pitanje boji li se da će hrvatski vojni borbeni zrakoplovi, koji su na remontu u ukrajinskoj Odesi, biti zadržani ondje dulje od predviđenog roka ili možda nikad ne biti vraćeni. – Mislim da nema bojazni. Posao je posao. Ukrajina je taj posao dobila na natječaju. I njima je u interesu da to ne propadne – rekao je Milanović.

Hrvatski premijer večeras se vraća u Zagreb, a sutra kreće na put u Australiju i Novi Zeland, koji će trajati 11 dana. Upitan boji li se da će biti još izvanrednih sastanaka poput ovoga summita EU dok je on na drugom kraju svijeta, Milanović je odgovorio protupitanjem: "Dobro, znači li to da onda nikad ne bih smio biti odsutan 10 ili 11 dana"?

– Procjenjuje se da se neće ništa događati u tih 11 dana, a ako se događa u Ukrajini, to je dovoljno daleko od Hrvatske bez obzira na to što Ukrajina graniči s EU. Australija je malo dalje od Bruxellesa, ali to je nešto što se odnosi na moj posao. To je putovanje na koje ne idemo da bismo se vratili, recimo, s novcem u podstavi sakoa ili s čekovima ili s gomilom novca ili s gomilom priča i bajki, nego je to posjet jednoj važnoj državi. U obje države, u Australiji i Novom Zelandu, ima dosta Hrvata. Zajednice nisu iste, nisu ni politički iste, prema tome može biti i neugodnih situacija. To je moj posao, od takvih stvari ne treba se skrivati – rekao je premijer Milanović.

Komentara 40

DU
Deleted user
20:06 06.03.2014.

Vrlo bitna stavka u ukrajinskoj krizi, generalni sekretar centralnog komiteta odlazi na kraj svijeta. Svi relevantni igrači u ovom slučaju su odlučili da će pričekati fucking 12 dana dok se drug i pripadajuća drugarica vrate natrag u region.

GO
govori
19:49 06.03.2014.

čuj ovo "poslali smo", on poslao kao da se njega nešto pita ima onaj vic.. idu slon i miš preko jednog starog drvenog mosta. Most se trese pod teretom i čuje se buka. kaže miš: uh što nas dvojica tutnjimo!

Avatar rokoprčina
rokoprčina
19:55 06.03.2014.

Stvarno kad čovik sluša njega i Pusićku kako ozbiljno i znalački govore o Putinu,Rusiji i Ukrajini nemože a da se ne nasmije sa radošću.Mi,Hrvatska ,jedna mala i do juče nebitna zemlja,sada odlučujemo o sudbini Rusije. Bravo druže,pardon,gospodine premijeru.Pokaži ti njima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije