Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko je kriv

Napravili štetu od 80 milijuna kuna, a sada svi peru ruke

Željko Sabo
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
07.11.2013.
u 07:34

Spor su pokrenuli Austrijanci nakon što im je 2009. otkazan ugovor jer se za deponij nije mogla dobiti dozvola

”Na koljenima” će biti Osijek, Vukovar, Vinkovci, Beli Manastir i Županja ako austrijskim tvrtkama Strabag i Saubermacher budu morali isplatiti 80 milijuna kuna odštete za regionalno odlagalište otpada u Antunovcu koje nikada nije sagrađeno.

Mogu zatvoriti “butigu”

– Ako ovo budemo morali platiti, uz praznu blagajnu koju smo zatekli, mogu slobodno zatvoriti “butigu” i otići odavde – poručio je osječki gradonačelnik Ivica Vrkić kada mu je “na ruke” stiglo rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu, kojim se potvrđuje pravorijek arbitražne komisije u Parizu. Spor su pokrenuli Austrijanci nakon jednostranog otkaza ugovora 2009. godine. Stvar se “zakuhala” jer deponij nije mogao dobiti građevinsku dozvolu. Naime, dok u ugovoru na hrvatskom jeziku stoji da je u slučaju nepoštovanja rokova za dobivanje građevinske dozvole odgovoran izvođač radova bez obzira na razloge, prema njemačkoj verziji takva odredba ne vrijedi te izvođač radova nije kriv što nije dobivena dozvola.

– Ugovor je raskinut unatoč upozorenjima stručnjaka da bi takav postupak mogao imati katastrofalne posljedice. No, pojedini članovi Upravnog vijeća na tome su inzistirali – kaže Ivan Domanovac, koji je 2006. godine kao direktor ZOIS-a (Javne ustanove “Zbrinjavanje otpada istočne Slavonije”), čiji su osnivači slavonski gradovi, potpisao sporni ugovor s konzorcijem austrijskih tvrtki. Zamjerio mu je to tadašnji gradonačelnik Anto Đapić.

>> Primjer Zagrebu: Glomazni otpad ne bacaju nego ga obnavljaju

– Domanovac je potpisao ugovor a da nije imao suglasnost Grada Osijeka. Potpisao ga je bez našega znanja – rekao je Đapić. Domanovac, sada umirovljenik, poslije je smijenjen, kaže, na inzistiranje članova Upravnog vijeća. U njemu su sjedili predstavnici pet gradova te Ministarstva obnove i razvitka.

– Upropašten je jedan jako dobar projekt. Žao mi je što na kraju moje profesionalne karijere doživljavam ovakav fijasko – kaže Domanovac.Iako je odlučeno da će se arbitraža voditi prema hrvatskim normama i zakonima, prihvaćena je njemačka inačica.Osječkom DORH-u i USKOK-u cijeli slučaj prijavio je Zdravko Peko uime Zelenih Hrvatske još 2006. godine. Kaznene prijave podnio je protiv ravnatelja ZOIS-a, ali i Quantuma, tvrtke iz Klagenfurta za poslovno savjetovanje na pripremi, vođenju, koordinaciji i provedbi projekta gospodarenja otpadom te samih sudaca arbitara.

Mimo normi EU

– Već je s potpisivanjem bilo vidljivo da je projekt neprovediv jer nije sukladan europskim normama vezanim uz okoliš. Takvi su deponiji u EU zabranjeni još 2004. godine – kaže Peko.

Komentara 51

MI
miso
07:48 07.11.2013.

Ivica Vrkić 'Račun za kriminalne radnje mogli bi plaćati građani' Gospodine Vrkić, sve što je ikada napravljeno plaćali su i plaćat će građani. Nema tko drugi. Stvarni krivci, naime, kad krenu istrage, nikada ništa ne znaju. I na tome kode kod nas sve završi.

Avatar ČENDŽAM BLENTONE
ČENDŽAM BLENTONE
07:58 07.11.2013.

problem je da "stranački kadar" zapravo ne zna ništa, nesposobni su do boli i kao takvi nikad neće uspjeti niti jedan pozitivan ishod osvojiti. Negativnom selekcijom sve odanijih i nebitno da li su pametni, a ne daj bože da su vizionari....došli ste do praga na kojem i najgluplji shvaćaju da su pametniji od "elite"

MA
Majur
09:00 07.11.2013.

Bas su bezobrazni ti austrijanci....nisu htjeli "podmazati" sve te "vazne" ljude bez kojih projekt NE moze proci.....mislili su nase glavonje da su gurnulim kajlu toj firmi,a sad ce drzava platit kaznu,a ti koji su tu spacku napravili ce......radit dalje po svome.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije