Naslovnica Vijesti Hrvatska

Naprasni odlazak čovjeka koji nije želio Čačićeve elektrane

Prvi potpredsjednik Vlade prije dva mjeseca od premijera je tražio Škrlecovu smjenu zbog njegovih kritičkih izjava o Plominu 3
28. lipnja 2012. u 21:26 164 komentara 304 prikaza
'21.06.2012., Zagreb - U Ministarstvu zastite okolisa i prirode odrzana je sjednica Povjerenstva za Plomin 3. Davor Skrlec, pomocnik ministra.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL '
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'

Samo dvadeset dana nakon ostavke ministrice Mirele Holy, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode napušta i njezin najbliži suradnik Davor Škrlec. On je u četvrtak ujutro predao ostavku novom ministru Mihaelu Zmajloviću, a takav čin obrazložio je osobnim razlozima, ponajprije željom da se posveti znanstvenoj karijeri.

Iako Škrlecovu ostavku još mora potvrditi Vlada, to bi prema svemu sudeći trebala biti formalnost pa se već sada može zaključiti kako je Ministarstvo zaštite okoliša ostalo bez jednog od svojih najstručnijih djelatnika.

"Nema veze s Plominom"

Iako je u svojoj službenoj izjavi Škrlec jasno poručio kako odluka da podnese ostavku nema veze s njegovim stavovima o pitanju HEP-ovih projekata gradnje termoelektrane Plomin 3 i hidroelektrane Ombla, njegov odlazak iz Ministarstva u javnosti će se teško promatrati odvojeno od tih dvaju slučajeva.

Dapače, Škrlec je tek dan prije svoje smjene, nastupajući na konferenciji Elektroenergetski sustav RH, javno izjavio kako osobno ima različit stav o Plominu 3 od službenog stava Ministarstva te kako projekt smatra ekonomski i ekološki vrlo riskantnim. Škrlecovi prigovori projektu Plomin 3 bili su brojni, od pitanja ukupnog utjecaja na okoliš, preko odabira tehnologije korištenja ugljena u elektrani do dugoročne isplativosti projekta. Takve izjave Škrlec je u javnosti iznosio i prije, a jedan takav nastup na tribini u Labinu svojedobno je izazvao bijes prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića.

Prema neslužbenim informacijama, Čačić je od premijera Milanovića tražio Škrlecovu smjenu, tvrdeći kako je nedopustivo da on kao predstavnik Ministarstva zaštite okoliša iznosi negativne stavove o isplativosti projekta, dok u Ministarstvu gospodarstva pokušavaju naći strateškog partnera i ulagača za taj projekt. Ipak, Milanović je Čačićev zahtjev da smijeni Škrleca odbio, dijelom zato što se uvjerio da su Škrlecove izjave na tribini u Labinu krivo prenesene u lokalnim medijima, a dijelom i zato što su u vrhu Vlade strahovali da bi smjena predsjednika povjerenstva koje je trebalo procijeniti kvalitetu Studije utjecaja na okoliš Plomina 3 mogla izazvati iznimno negativne reakcije javnosti.

Inače, bio je to drugi sukob Čačića i Škrleca. Prvi put su u nesuglasice ušli nakon što je Škrlec kao predsjednik Upravnog vijeća Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša odbio Čačićev prijedlog nekih kadrovskih rješenja u toj instituciji. Sve to, uz latentni sukob između Čačića i Mirele Holy, izazivalo je kontinuirani rast napetosti između njihova dva ministarstva u očekivanju odluke o Studiji utjecaja na okoliš Plomina 3, o čemu je faktički ovisila budućnost projekta. Ta studija prošlog je tjedna prihvaćena, no odluka je uvelike donesena u sjeni ostavke ministrice Holy desetak dana ranije. Njezin odlazak sigurno je pridonio Škrlecovoj odluci da i on napusti Ministarstvo.

Ministar ga odgovarao

Tako je svoj odlazak novom ministru Zmajloviću nagovijestio već u prvom kontaktu nakon što je ovaj preuzeo dužnost Mirele Holy. Zmajlović je Škrleca pokušao odgovoriti od takve odluke, ali neuspješno. Njegov je odlazak neosporno velik kadrovski gubitak za Ministarstvo. Osim što je riječ o jednom od najobrazovanijih Vladinih kadrova, koji se dugo pripremao za svoju dužnost, on je u Ministarstvu bio zadužen za vjerojatno najsloženiji sektor – energetiku. Jer, nije jednostavno brinuti se o zaštiti okoliša kad su s druge strane milijarde kuna i Hrvatskoj prijeko potrebne investicije u energetski sektor.

Tko će Škrleca zamijeniti u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, još nije poznato.

Opstanak mu postao nemoguć nakon sukoba

Opstanak mu postao nemoguć nakon sukoba s Čačićem

Izvori bliski Vladi tvrde kako je sukob Škrleca s Radimirom Čačićem dugoročno njegov opstanak u Ministarstvu učinio nemogućim. – Iako je premijer svojedobno odbio Čačićev zahtjev da se Škrleca smijeni, mislim da on ne bi imao puno šanse. Čačić ga još ima na piku. Nije mu oprostio što mu se više puta suprotstavio. Pozicija mu se i pogoršala nakon što je ostao bez zaštite Mirele Holy – kaže Večernjakov sugovornik.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • -obrisani-:

    milanović pouzdano puni gulage....samo mi nemamo sibir

  • -obrisani-:

    Sutra INA vs MOL

  • Navrnuti Bracanin:

    Milanoviću šta radiš ovoj jadnoj i napačenoj zemlji. Ima li u tebi trunka domoljublja? U Saboriu si sjedio i bolile su te prepone a sad ih više ne spominješ. Sjdiš li uopće u vladi ili si sve prepustio prvom podpresjedniku?