Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priznanje EK

Nalazištu i muzeju u Krapini oznaka europske baštine

15.04.2015., Krapina - Predsjednik Republike Bugarske Rosen Plevneliev u drustvu zupana Zeljka Kolara, gradonacelnika Zorana Gregorica i  ravnateljice Muzeja Hvatskog zagorja Vlaste Krklec posjetio je Muzej krapinskih neandertalaca.  Photo: Marko Jurinec/
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
23.02.2016.
u 19:22

Za muzej to znači izuzetnu promidžbu prapovijesne prirodne baštine široj europskoj publici, kreiranje novih projekata...

Devet lokaliteta diljem Europske unije dobilo je ovih dana oznaku europske baštine koju dodjeljuje Europska komisija (EK). Među njima su i pretpovijesno neandertalsko nalazište i muzej u Krapini.

– To je zaista visoko priznanje – zadovoljno će ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja mr. sc. Vlasta Krklec.

Isplatio se, dodaje, trud oko izrade zahtjevne prijavnice za oznaku koja se dodjeljuje svake dvije godine, a ovaj put u konkurenciji je bilo 18 kandidata. Države članice EU mogu predložiti po dva lokaliteta, a to je pravo Ministarstvo kulture prošle godine prvi put i iskoristilo kandidiravši muzej u Krapini i Centar industrijske baštine Rijeke. – Oznaka za Muzej znači izuzetnu promidžbu prapovijesne prirodne baštine široj europskoj publici, povezivanje s drugim europskim lokalitetima, zajedničke promocije i kreiranje novih projekata – napominje Krklec.

U obrazloženju EK navodi se da je u Krapini 1899. pronađen najveći broj fosiliziranih kostiju neandertalaca u Europi, oko 900 posmrtnih ostataka osamdesetak ljudi, kao i kosti životinja poput špiljskog medvjeda, vuka, losa, jelena, toplodobnog nosoroga i drugih, koje su živjele 125.000 godina prije nove ere. Uz Krapinu, oznaku europske baštine dobili su još Pšemislovićki dvorac Olomouc i Nadbiskupski muzej u Češkoj, rt Sagres u Portugalu, Carska palača u Austriji, povijesni kompleks Sveučilišta u Tartuu u Estoniji, Glazbena akademija Franz Liszt u Mađarskoj, belgijski Mundaneum, Groblje br. 123 istočnog fronta Prvog svjetskog rata u Poljskoj i Europsku četvrt u Strassbourgu.

>> I paška čipka i brački kamen uskoro će se moći zaštititi u EU

Komentara 2

DH
dalibor.hren
22:12 23.02.2016.

Koja je Krklec na slici?

HR
hromcan
11:12 24.02.2016.

Ma što če nama certifikat evropske baštine? Hrvatske baštine u redu , poćelo je svojatanje .....od strane EU još malo i Izgubiti čemo teško stečenu samostalnost. Birokrati u Brisslu če nam određivati koliko puta ćemo smjeti spavati sa ženom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije