Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Varaždinski POS

Nalaz o nenamjenskom trošenju 9,3 milijuna kuna poslan DORH-u

zgrada
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
20.05.2015.
u 19:00

Varaždinska javna ustanova Gradski stanovi mora novac vratiti u proračun

Financijski problemi koji more grad Varaždin zbog nenamjenske potrošnje državnih poticaja za program POS-a mogli bi prerasti u prvorazredni pravosudni slučaj. Ministarstvo financija, koje je u inspekciji otkrilo da je varaždinska javna ustanova Gradski stanovi (JUGS) nenamjenski potrošila 9,3 milijuna kuna te ih mora vratiti u državni proračun – a rok istječe ovih dana – svoj je nalaz poslalo državnom odvjetništvu.

Geneza trošenja

Uđe li DORH u genezu nenamjenske potrošnje državnih poticaja u Varaždinu, naići će na dva ključna momenta zbog kojih je dug nastao. Prvi se dogodio 2012. godine kada je JUGS posegnuo u državne poticaje za gradnju POS-ova naselja u Ulici V. Novaka kako bi platio izvođače koji su sagradili tzv. socijalne stanove u naselju Hraščici.

– Gradonačelnik Goran Habuš tada razvrgava ugovor s JUGS-om o financiranju Hraščice i uzima kredit za adaptaciju gradskih ureda u Preradovićevoj. Tadašnji ravnatelj JUGS-a potom uzima novac od projekta POS-a u Ulici V. Novaka i tu je korijen nenamjenski potrošenih sredstava – kazao je naš sugovornik upućen u odnose između JUGS-a i gradske uprave.

Zbog toga, naravno, kasni gradnja POS-ovih stanova, pa čak dolazi do tužba stanara koji su već uplatili novac, a nisu se mogli useliti u stanove.

Drugi ključni moment pada uoči svibanjskih lokalnih izbora 2013. godine. Državna agencija APN, koja dijeli poticaje za programe POS-a, a pod ingerencijom je Ministarstva graditeljstva, uplaćuje JUGS-u dodatnih 18 milijuna kuna iako je ta ustanova u tome trenutku državi već dužna sedam milijuna kuna. Naš sugovornik tvrdi da je do toga moglo doći samo uz pokroviteljstvo viših razina vlasti.

Politička odluka?

– I ministrica Anka Mrak Taritaš i gradonačelnik Habuš članovi su HNS-a. APN je očito dobio nalog da isplati novac Varaždinu da ne bi došlo do javne sramote s POS-ovim stanovima u Ulici V. Novaka uoči izbora – tvrdi naš sugovornik.

Iz APN-a i iz Ministarstva graditeljstva nisu željeli odgovoriti na naše pitanje je li točno da je do sporne transakcije iz 2013. godine došlo na temelju političke odluke i na izravno pitanje je li ministrica A. Mrak Taritaš sudjelovala u donošenju odluke da APN isplati novac JUGS-u u trenutku kad je ta ustanova već debelo bila dužna državi.

– Sredstva koja se doznačuju za pokretanje pojedinog projekta iz programa POS-a, i kasnije eventualni rezervni fond, trebaju se periodički vraćati od prodaje stanova, a ne dalje ulagati u novu gradnju. JUGS-ovo nenamjensko trošenje novca bilo je ulaganje u novu gradnju. Ujedno, APN nema ovlasti provedbe financijsko-računovodstvenog nadzora nad agencijama da bi mogao pratiti koja sredstva su i kada dospjela za povrat – poručila je glasnogovornica Ministarstva Đurđica Čočić.

>> 'Ovo je za nas koji ne možemo do kredita'

Komentara 3

DU
Deleted user
23:29 20.05.2015.

Vidimo da se Mrak nadvil nad Varaždin.

OB
Objektivno...
07:31 21.05.2015.

... a kada će se u proračun morati vratiti silni novci koje pojedini suci potpisuju da se iz proračuna isplate odvjetnicima koji su optuženike branili po službenoj dužnosti? Novine pišu o nenamjernim? pogreškama sudaca koji potpisuju i dvostruko veće iznose za isplate, ali USKOK na takve činjenice u jednom svom rješenju od 5.5.2015. jednostavno "zažmiri" i taj dokumentirani dio iz kaznene prijave jednostavno "preskoči". Ni ministra pravosuđa koji ako već ne čita dnevne novine je također upoznat sa konkretnim slučajem "duploih iznosa" se ovo "duplo brže" pražnjenje proračuna očito puno ne dotiče... Ne očekuje se valjda da će neka službenica u računovodstvu suda reći: Gospon sudac, vi ste se opet malo zabunili na štetu proračuna

Avatar mirica19
mirica19
21:42 20.05.2015.

Ovo je, čini se, prvi slučaj vraćanja novca u proračun u Hrvatskoj ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije