Naslovnica Vijesti Svijet

Nakon više od 25 godina riješili spor? Evo kako će se zvati Makedonija

Taj prijedlog je bio na stolu godinama, još od službenog izbijanja spora 1991
09. siječnja 2018. u 21:57 91 komentara 118172 prikaza
Makedonija prosvjedi
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Prema pisanju grčkih medija, grčka i makedonska vlada dogovorile su se da Makedonija promijeni ime u "Republika Nova Makedonija".

Skoplje prijestolnica kiča Srce Skoplja autentično je kao i Canale Grande u Las Vegasu

Taj prijedlog je bio na stolu godinama, još od službenog izbijanja spora 1991, ali do nedavno, s obzirom na to da je na vlasti bila nacionalistička stranka VMRO-DPMNE, makedonska strana je to odbijala.

No, sada je službeno dogovoren novi naziv države 'Republika Nova Makedonija' ili skraćeno 'Nova Makedonija', a oba imena navedena su i u verzijama na engleskom, grčkom i albanskom jeziku.

Novi naziv za jezik je'suvremeni makedonski jezik' naziv državljanstva i nacionalnosti na makedonskom je 'makedonsko/makedonska' dok je na ostalim jezicima 'novomakedonsko/novomakedonska'.

Kako navodi jedan albanski portal, građani će se na makedonskom i dalje zvati Makedonci, dok će se na engleskom zvati 'Etnički Makedonci', a na grčkom 'Slavomakedonci'.

Makedonija prosvjedi
1 / 13
Makedonija
Lokalni izbori u Makedoniji test za vladu Zorana Zaeva gradonačelničke fotelje Lokalni izbori u Makedoniji test za vladu Zorana Zaeva LOKALNI IZBORI Uoči izbora i Makedonci i Albanci tvrde: Nas ima više! Premijer Zoran Zaev s albanskim koalicijskim partnerima trn je u oku vlastima u Beogradu Nestabilno u Makedoniji Albanci će izazvati krizu vlasti ne podrži li premijer Zaev Kosovo
 • Avatar Cinco
  Cinco:

  Drago mi je, ako je istina. Podrška makedonskom narodu i makedonskoj državi. Živjela Makedonija!

 • Avatar Infinity
  Infinity:

  Čestitke na novom imenu

 • afer:

  Svejedno će oni sebe zvati Makedonci.