Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poznata dugoročna prognoza: Vakula najavio kakva nas zima čeka

Velika je vjerojatnost da sljedeća zima bude slična onima prošlih godina - razmjerno blaga. To ne znači da neće biti hladnijih razdoblja, ali bi takva trebala biti manje učestala od onih toplijih.
12. studenoga 2020. u 21:42 6 komentara 34202 prikaza
Zagreb: Stiglo je očekivano pogoršanje vremena s kišom i nižim temperaturama
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kakva nas zima i temperature u sljedećem duljem razdoblju očekuju prognozirao je poznati HRT-ov meteorolog Zoran Vakula. 

'NAŠTETILA REPUTACIJI' Liječnica koja se svađala na parkiralištu razriješena dužnosti pročelnice u KBC-u Rijeka

Vakula kaže kako su najnovije dugoročne prognoze za zimu prilično uvjerene da će srednja sezonska temperatura zraka za razdoblje prosinac-veljača biti barem malo viša od prosječne, piše HRT..

Velika je vjerojatnost da sljedeća zima bude slična onima prošlih godina - razmjerno blaga. To ne znači da neće biti hladnijih razdoblja, ali bi takva trebala biti manje učestala od onih toplijih. Vakula je to istaknuo i meteorološkom uzrečicom:

"Ako je Martin oblačan ili maglen, doći će zima blaga kao jesen."

Što se tiče oborina, za njih Vakula ističe je vrlo teško puno unaprijed prognozirati kakve bi mogle biti.

- Prognoze kiše i snijega znatno su manje vjerojatne od prognoza temperature zraka i kod kratkoročnih prognoza, a posebice su nepouzdane kod dugoročnih. Jedan od posljednjih dokaza je i ovogodišnji listopad, za koji dugoročne prognoze nisu upućivale da će u većini Hrvatske biti ovako kišan, ponegdje čak i rekordan, navodi. 

A u bližoj perspektivi, Vakula najavljuje da bismo za vikend i ponedjeljak mogli imati kiše, a u gorju je moguć i snijeg:

"Znatnije promjene temperature neće biti ni sljedećih dana, ali će se mijenjati količina oblaka i vjerojatnost kiše, koja u nedjelju postoji uglavnom na sjevernom Jadranu, a u ponedjeljak je znatno veća posvuda. Ponegdje su mogući i pljuskovi praćeni grmljavinom. Promjenu vremena najavit će južina u nedjelju, a  već u ponedjeljak na sjevernom će Jadranu zapuhati bura.

I diljem unutrašnjosti u ponedjeljak velika je vjerojatnost kiše, te sve češćeg sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, uz koji će dolaziti hladniji zrak pa će do večeri u gorju, uglavnom višem, biti moguć i snijeg. No, tijekom vikenda još će prevladavati suho i stabilno, uz maglu i oblake, većinom i sunčana razdoblja", piše HRT.

Lijep sunčan dan građani provode na Jarunu UZ ČESTE MAGLE Kakvo nas vrijeme očekuje za vikend? Idućih dana više sunca, ali u subotu mraz

Poznati svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je krajem listopada veliku sezonsku prognozu za Europu.

Neki od većih gradova u Europi koji bi ove zime mogli doživjeti olujne uvjete uključuju Lisabon u Portugalu, Madrid i Barcelonu u Španjolskoj, Nicu i Francuskoj te Rim, Atenu i Bukurešt. Oluje će, piše AccuWeather, ugroziti živote i imovinu u cijeloj regiji. 

Polako napredovanje ovih oluja rezultirat će povećanim rizikom od poplava, posebno u sjevernoj Italiji i na zapadnom Balkanu. Poplave su već postale problem u dijelu južne Europe tijekom jeseni kada je oluja Alex pogodila regiju, uzrokujući velike poplave i klizišta. Najmanje dvije osobe su poginule. Južni olujni trag diljem Europe ove zime također će povećati broj dana s olujnom i orkanskom burom u Hrvatskoj.

I meteo servis Severe Weather Europe objavio je prve dugoročne prognoze za zimu.

Svoje prognoze baziraju na tri različita modela. Prva dva su europski modeli ECMWF i UKMO, dok je treći američki model CFSv2. Sva tri modela slažu se u nekim stvarima.

Prema modelu ECMWF-a, temperature zraka tijekom zime diljem svijeta bit će iznadprosječne. U Europi se očekuju iznadprosječne temperature, ali se ne očekuje veliko odstupanje od prosječnih temperatura.

GRADONAČELNICE IZVRGNUTE TERORU Vrijeđaju im roditelje, djecu, prijete, čak i odviju kotače na automobilu

UKMO model najavljuje mnogo veće temperaturno odstupanje diljem Europe od prosjeka. Najavljuju da će temperature biti dosta više od prosječnih za to doba godine i da će prodori hladnog zraka biti rijetki. Što se tiče količine oborina, očekuje se količina koja je prosječna za zimu, dok se veća količina oborine očekuje nad Skandinavijom.

Američki model također najavljuje da će zima u Europi biti toplija od prosjeka, ali da se očekuje više hladnih razdoblja, odnosno da će prodor hladnog zraka biti češći nego što to predviđaju druga dva modela. Severe Weather Europe u svom sažetku prvih prognoza za zimu piše da se očekuje da će u Europi temperature na većem dijelu kontinenta biti više od prosječnih.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • Deleted user:

    Zgodne dosjetke, no kako to da, unatoč što svi plaćamo državni hidrometeorološki zavod, strane aplikacije daju točniju te geografski i vremenski precizniju prognozu, a za bilo kakve suvisle informacije moramo provesti poslijepodne duboko kopajući po web stranici zavoda?

  • Gajger:

    Za one kojima se ne da čitati članak, u sažetku, prognoza za zimu je ovakva: Zima će biti topla, ali neće biti pretopla, nego će biti i hladna. Dakle, bit će dovoljno hladna, da ne bude sasvim topla, ali ne ... prikaži još!e i prehladna. Ponekad će puhati bura, padati kiša i snijeg, a ponekad i neće. Ni baba Vanga ne bi to bolje predvidjela.

  • LeonardoGoldman:

    Poštovani Vakula, prije par godina ste javno osudjivali one koji su davali dugoročne prognoze jer ste govorili da je to neozbiljno. Sada pak vi predviđate par mjeseci unaprijed, prepisujete članke iz prethodnih godina o blagoj zimi, citirate narodne poslovice, a ... prikaži još! nakon toga govorite o globalnom zatopljenju. Pa kako da vam vise vjerujemo?