Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
energetski napitak

Doznajemo! Nakon što je Slovenija zabranila Prime piće i Hrvatska ide u tom smjeru, Beroš: Danas imamo sastanak

Prime energy drink cans sit on a shelf at Target in Brooklyn, New York
Foto: STAFF/REUTERS
1/3
14.11.2023.
u 11:47

Osim energetskog pića Prime koje sadrži dvostruko više kofeina od ostalih takvih napitaka na tržištu, raspravlja se o zabrani i nikotinskih vrećica

Nakon što je Slovenija zabranila kofeinsku verziju energetskog napitka Prime zbog sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima, i Hrvatska ide u tom smjeru. "HZJZ će danas objaviti upozorenje o štetnosti energetskih napitaka, a u 18 sati imam sastanak s Državnim inspektoratom kako bi se našlo zakonsko rješenje za ograničenje konzumacije štetnih energetskih napitaka i nikotinskih vrećica, koji su djeci trenutačno ilegalno dostupni na tržištu", rekao nam je ministar Vili Beroš.  

Nakon saznanja o sastojcima i mogućim učincima tih proizvoda, Beroš je tražio hitno ograničavanje njihove konzumacije za djecu. Osim energetskog pića, riječ je i o nikotinskim vrećicama koje sadrže nikotina u količini i do tri kutije cigareta, što je zgrozilo liječnike i samog ministra. Danas u poslijepodnevnim satima bit će održan sastanak u Ministarstvu zdravstva s Državnim inspektoratom i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, nakon čega će izvijestiti javnost, potvrđeno nam je.

Inače, Slovenija je od ponedjeljka zabranila spornu liniju Primea, dok je verzija bez kofeina i dalje dostupna na policama. Ono što je bilo sporno susjedima, a na što je upozoravala i hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, je činjenica što jedna limenka od pola litre ima čak 200 mg kofeina. 

- Ima dvostuko veću dozu kofeina no dosad poznata energetska pića, koja inače sadrže sastojke velike šalice turske kave zaslađene s četiri žličice šećera. Mnogi roditelji i ne znaju da ih djeca konzumiraju ili uopće nisu svjesni sastava tih pića i njihove štetnosti. Izazivaju poremećaj srčanog ritma, znači aritmiju, lupanje srca, probleme sa živčanim sustavom i s probavnim sustavom – kazala je ranije dr. Borzan.

VEZANI ČLANCI:

Inače, radi se o energetskom napitku koje su lansirali popularni YouTuberi Logan Paul i KSI, a cijela kampanja naišla je na velike kritike jer je targetirala upravo djecu i mlade, ugroženu skupinu koja je u zdravstvenom riziku od energetskih pića. Veliku opasnost predstavlja i ''kofeinska oluja'' odnosno pojačan rad srca te niz drugih teškoća, među kojima je i ishemija. 

>> VIDEO Plenković: Ivan Anušić kandidat je za novog ministra obrane, na poziciji već od četvrtka

 

Komentara 3

Avatar Heisenberg
Heisenberg
12:14 14.11.2023.

Mi sve čekamo da netko drugi napravi prvi korak. Bravo za Slovence, ozbiljna su država.

Avatar Asterix
Asterix
13:25 14.11.2023.

Kako nešto uopće može doći na tržište bez prethodne provjere.

RO
RobbieSthlm
12:52 14.11.2023.

I koje je bila mineralna što je u splitu otrovala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije