Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nakon što je 1. siječnja struja pojeftinila, ovo će ljeto poskupjeti

Zbog povećanja naknade za poticanje obnovljivih izvora s 3,5 na 7,7 lipa po kilovatsatu struja će poskupjeti, ali računi će biti manji nego lani
13. srpnja 2017. u 10:38 7 komentara 756 prikaza
Radovi na strujnim vodovima
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Vlada je dugo odgađala ono što je neizbježno – povećanje naknade za poticanje obnovljivih izvora energije sa 3,5 na 7,5 lipa po svakom potrošenom kilovatsatu električne energije. No, prema svim najavama, tim odgodama je došao kraj i već na računima za struju u kolovozu bit će obračunata naknada od 7,5 lipa, a to znači i da će ukupno računi za struju biti viši za oko 170 kuna na godišnjoj razini za prosječno kućanstvo koje troši 3600 kWh godišnje.

Predrag Štromar 'Barem koju lipu' Štromar: Struja će sigurno poskupjeti, traži se model

Donose Uredbu

Vlada će, naime, ovaj ili sljedeći tjedan donijeti Uredbu kojom se povećava naknada za obnovljive izvore energije, a koju država mora povećati jer se obvezala da će otkupljivati svu proizvodnju električne energije iz sunca, vjetra, biomase i drugih obnovljivih izvora. S obzirom na to da su proizvođači struje iz obnovljivih izvora povećali svoju proizvodnju, mora se povećati i naknada koju plaća svaki potrošač električne energije.

No, računi za struju će i kad se ta naknada poveća na 7,5 lipa po kilovatsatu biti niži u odnosu na račune iz 2016. godine jer je u međuvremenu smanjen PDV na električnu energiju s 25 na 13 posto. Naime, zbog toga smanjenja PDV-a koje je stupilo na snagu od 1. siječnja ove godine računi za struju za prosječno kućanstvo koje troši 3600 kWh godišnje manji su za oko 350 kuna na godišnjoj razini. Stoga je za ove Vlade struja prvo pojeftinila, a sad će poskupjeti.

Panenić STANKE U SABORU Panenić o poskupljenju struje: Hoće li ministar Ćorić reći tko je krivac?

Odgađanje odluke

Vlada je imala priliku istodobno od 1. siječnja ove godine i smanjiti PDV na električnu energiju i povećati naknadu za poticanje obnovljivih izvora, no to nije učinila pa je donošenje odluke o povećanju naknade odgađala u više navrata.

Donošenje te odluke dodatno je prolongiralo održavanje lokalnih izbora u svibnju. No, povećanje naknade za obnovljive izvore energije neće stati samo na ovih 7,5 lipa, uskoro će nam slijediti dodatno povećanje jer se i povećava proizvodnja struje iz obnovljivih izvora za koju se država obvezala da će je poticati. A to sve na kraju plaćaju potrošači. 

PLEMENSKA ENERGETIKA Most: ministre Ćoriću, objasnite narodu zašto poskupljuje električna energija Očitanje brojila SDP-ovac tvrdi: 'Čeka nas poskupljenje struje od više desetaka posto' Tesla i njegovi izumi ostaju vječna inspiracija – bio je junak Noći muzeja, kada ga je utjelovio Mario Petreković Veliki znanstvenik Tesline ideje danas su ipak realizirane, naša su stvarnost

 

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar babas
  babas:

  Što se čudite,pa već godinama sve cijene rastu. I SDP i HDZ imaju istu politiku,oderi sitnozube čim više i ubijedi ih da žive sve bolje.

 • Lisac:

  Baš je dobar izgovor ovo sa naknadom. Prevedeno na Hrvatski jezik razni direktori iz HEP-a su si povećali plate pa sada povećavaju račune za struju. Uz odobrenje HDZ čiji zastupnici u saboru su sebi i kolegama iz drugi stranaka nedavno ... prikaži još!o povećali plate. Vjerodostojno.

 • golub:

  Struja izgleda kao da nije skupa a kad dodaju i do deset puta tih izmisljotina kw premasuje nekoliko kuna.