Naslovnica Vijesti Hrvatska

Štromar: Struja će sigurno poskupjeti, traži se model

Štromar je rekao da su oni koji sada najviše pitaju zašto će poskupjeti struja prije trebali riješiti taj problem
10. srpnja 2017. u 16:35 17 komentara 693 prikaza
Predrag Štromar
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar rekao je u ponedjeljak Varaždinu da će struja sigurno poskupjeti i da se traži model, a problem s poskupljenjem trebao se riješiti prije, jer je "na tapeti već dvije godine." 

Panenić STANKE U SABORU Panenić o poskupljenju struje: Hoće li ministar Ćorić reći tko je krivac?

Štromar je u Varaždinu bio na otvorenju reciklažnog dvorišta.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o najavljenom poskupljenju struje zbog povećanja nakade za obnovljive izvore energije, Štromar je rekao da su oni koji sada najviše pitaju zašto će poskupjeti struja prije trebali riješiti taj problem. Po njegovim riječima, u ovom se trenutku traži model, ali struja će sigurno poskupjeti.

"Struja će morati poskupjeti barem koju lipu jer obaveze koje su učinjene zadnjih nekoliko godina su izuzetno velike i treba ih pokriti", rekao je Štromar, ali nije mogao odgovoriti koliko će to poskupljenje biti. Objasnio je da cijena - kad se uzme u obzir prijašnje smanjenje cijene struje zbog smanjena PDV-a - s povećanjem neće biti viša nego prije smanjenja PDV-a.

Očitanje brojila SDP-ovac tvrdi: 'Čeka nas poskupljenje struje od više desetaka posto'

Na novinarski upit da Most proziva Ivana Vrdoljaka kao glavnog krivca za poskupljenje struje zbog možda i štetnih ugovora za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije Štromar je odgovorio kako oni u Mostu jako dobro znaju da to nije istina.

Na internetskim stranicama HROTE-a su svi dostupni podatci i točno se zna koji je ministar donio koliko odluka i po kojim cijenama će se davati dodatna sredstva onima koji proizvode energiju iz obnovljivih izvora. Kako je rekao Štromar, Vrdoljak je donio odluku o smanjenju proizvodnje električne energije iz vjetroelektrana s 1200 na 744 MW tako da je zapravo smanjio trenutačne obaveze RH za plaćanje tih financijskih sredstava. 

Dodao je da Vlada još nije raspravljala o mogućim kompenzacijskim mjerama u slučaju poskupljenja struje.

Predrag Štromar Nepoznati Štromar Najteži trenutak bio mu je sjednica Predsjedništva HNS-a nakon koje je i zaplakao Predrag Štromar 'DINAMIČNO RAZDOBLJE' Pročitajte pismo koje je Štromar poslao HNS-ovcima Predrag Štromar Predrag Štromar: 'Ploča u Jasenovcu bit će uklonjena uskoro, premijer je to rekao'

VIP izdvaja za Vas

  • Bubalamala:

    Naravno da će struja poskupljeti, Naravno da će i plin poskupljeti, pitanje je dali postoji još nešto što ova vlada nije povisila. Trošarine na uvoz automobila poskupjele su i preko 30%, kao da mi imamo domaču autoindustriju koju treba zaštititi. ... prikaži još! Dokle će to narod podnositi ?

  • sarajevo2015:

    E baš me zanima koliko će od ovoga povećanja cijene struje dobiti oni koji su na natječaju za poticaje, na kojem su se poticaji dijelili prema vremenu predaje zahtjeva pošti, a oni predali zahtjev u 6.50 sati iako se sve ... prikaži još! pošte otvaraju u 7.00 sati.

  • goronja:

    Štromar jesi li ti čuo za Nikolu Teslu i kad je rekao da struja mora biti besplatna? Očito se praviš blesav