Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Nakon smrti Slovenca koji je dobio dušikov oksid umjesto kisika naređena kontrola urgentnih centara

U bolnici u kojoj je novi urgentni centar postavljen prije samo četiri mjeseca, uz urednu primopredaju u kojoj je sudjelovalo i ministarstvo, došlo je do tehničke greške na instalacijama, pa je umjesto kisika pacijentu dan dušikov oksid, što je uzrokovalo smrt
16. ožujka 2016. u 23:08 4 komentara 615 prikaza
dobra hitna fazana
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Slovensko ministarstvo zdravstva naredilo je hitni pregled medicinskih instalacija u urgentnim centrima bolnica u cijeloj zemlji nakon smrti pacijenta kojemu je u bolnici u Šempetru prilikom reanimacije umjesto kisika dan dušikov oksid koji se koristi kao anestetik, ali je smrtonosan u 100 postotnoj koncentraciji koja je dana umrlom 54-godišnjaku.

"Izražavam sućut obitelji umrlog. Tragični događaj mogao bi biti ljudska pogreška za koju ministarstvo ne može biti odgovorno jer smo odgovorno vodili investiciju u šempeterskom urgentnom centru", kazala je komentirajući slučaj ministrica zdravstva Milojka Kolar Celarc, te dodala da je naredila provjeru svih instalacija na urgentnim odjelima hitne pomoći u slovenskim bolnicama, kako ne bi došlo do neke nove tragedije.

Prema prvim informacijama, u bolnici u kojoj je novi urgentni centar postavljen prije samo četiri mjeseca, uz urednu primopredaju u kojoj je sudjelovalo i ministarstvo, došlo je do tehničke greške na instalacijama, pa je umjesto kisika pacijentu dan dušikov oksid, što je uzrokovalo smrt.

Soba za reanimaciju u lokalnoj bolnici na sjeverozapadu države nakon tragedije je zatvorena. Policija je otvorila istragu zbog sumnje da je došlo do smrti iz nehaja, što je kažnjivo zatvorom do pet godina.

Bolnica je rodbinu umrlog obavijestila da je uzrok smrti komplikacija koja se dogodila prilikom reanimacije, a ministarstvo je o tom događaju obaviješteno u utorak, pet dana nakon tragedije.

Slučaj je osudio i sindikat slovenskih liječnika koji smatra da u javnom zdravstvenom sustavu ne postoji dovoljna kontrola rizika, pa je primopredaja novog urgentnog centra možda izvedena, a da se nije uočilo da su oznake na plinskim instalacijama i cijevima u sobi za reanimaciju  pogrešno postavljene.

Ilustracija
Mjesečna plaća
Bolovanje za koronavirus: Koliku naknadu možete dobiti za mjesec u karanteni ili izolaciji
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • Maja28:

    Može li mi netko dati suvislo obrazloženje zašto na hitnoj piše - ćomop antih?

  • Avatar PRAVI SLOVENAC
    PRAVI SLOVENAC:

    Kod nas u Deželi sve je moguće!