Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dodijeljena Roger Leron nagrada

Nakon dugog iščekivanja, sinoć je proglašen dobitnik nagrade Roger Léron za 2022. godinu

Foto: Milena Vergara Santiago for Fedarene
1/15
30.09.2022.
u 13:18

Posebno veseli vidjeti da je ovo prva godina da su među troje najuspješnijih lidera energetske učinkovitosti dvije žene. Lina Gellermark i Anne Girault osvojile su drugo i treće mjesto u natjecanju za ovu prestižnu europsku nagradu.

Predsjednik FEDARENE dr. sc. Julije Domac u uvodnom se obraćanju osvrnuo na drastične promjene koje su se dogodile u području energetike. “Energija je nekad bila dosadna”, našalio se, “struja je dolazila iz utičnica, toplina iz radijatora, a ostalo nije bilo toliko zanimljivo. Ali sada se svaki građanin boji koliko će platiti energente, pitajući se hoće li im dom biti topao ili ne. Danas nitko ne misli da je energija dosadan koncept, a sve više shvaćamo i da je u pitanju puno više – naša demokracija i sloboda.”. Ovo zapažanje pokazalo je koliko je energetska učinkovitost postala važna i u tom je duhu odlučeno da se nagradom Roger Léron u 2022. oda počast vrhunskim pojedincima koji su svoje karijere izgradili radeći na energetskoj učinkovitosti – čak i prije nego je energetska tranzicija postala tema o kojoj se govori u široj javnosti.

Reinhard Six, dobitnik Roger Leron 2022, započeo je svoju karijeru kao inženjer na Institutu za energiju i okoliš u Heidelbergu – jednom od pionira energetske učinkovitosti u Njemačkoj, prije nego se preselio u Francusku u Rhônalpénergie-Environnement, gdje je bio zadužen za europska pitanja i promicanje kogeneracije i područno grijanje. Vodio je više od 40 EU projekata, pružao tehničku pomoć za razvoj lokalnih i regionalnih projekata te se etablirao u europskoj politici energetske učinkovitosti. Konačno se se pridružio Europskoj investicijskoj banci gdje je radio do umirovljenja kao voditelj ELENA tima, zajedničkog programa EIB-a i Europske komisije za tehničku pomoć gradovima i regijama. Njegova cjeloživotna predanost energetskoj učinkovitosti i njegov utjecaj na lokalnoj, regionalnoj i europskoj razini bili su presudni da mu povjerenstvo dodijeli nagradu Roger Léron 2022.

Reinhard se osvrnuo na to kako je uvijek pokušavao pomoći drugima da naprave promjene na terenu, kako bi pomogao investitorima i agencijama da donesu prave izbore i uvijek se zalagao za obnovljive izvore energije. Podijelio je i što nagrada znači njemu osobno. “Ja sam Nijemac, ali sam pokušao pronaći prilike u Francuskoj, a sam Roger Léron me zadužio dok sam radio u njegovom timu. Sada moram reći da sam napola Francuz. Mogu reći da doista cijenim europsku dimenziju našeg rada i mrežu FEDARENE. Energetska učinkovitost nije samo nešto što možemo učiniti. Mi to moramo učiniti. Pa učinimo to!”.

Za nagrad Roger Léron 2022. natjecali su se nomininirani iz 12 europskih zemalja, a žiri je odabrao 3 finalista. Činjenica koja svakako vraća nadu je sve više mlađih ljudi na području energije i klime, s odličnim idejama i realiziranim projektima. Posebno veseli vidjeti da je ovo prva godina da su među troje najuspješnijih lidera energetske učinkovitosti dvije žene. Lina Gellermark i Anne Girault osvojile su drugo i treće mjesto u natjecanju za ovu prestižnu europsku nagradu.


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije