Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Nakon Amerikanaca, najviše oružja u kućama drže Srbi

Hrvatska 26. od 178 država, s 21,7 komada oružja na 100 stanovnika
08. studenoga 2017. u 17:10 49 komentara 3093 prikaza
Pucnjava u Teksasu
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/15

Posljednji slučaj suludog masakra u crkvi teksaškog gradića Sutherland Springsa, u kojem je poluautomatskom puškom naoružani Devin Patrick Kelley ubijao svakog tko mu se našao na putu, još je jednom otvorio pitanje gotovo nekontrolirane nabave oružja diljem Sjedinjenih Američkih Država, ali i drugih zemalja svijeta.

Pucnjava u Teksasu MASAKR U TEKSASU Američka mora: Zemlja oružja i pokolja

Masovna ubojstva u porastu

Prema istraživanju koje provodi Institut za međunarodne i razvojne studije iz švicarske Ženeve, osim Amerikanaca, koji su tradicionalno na vrhu ljestvice naoružanih građana, vidljivo je i kako Europljani ne zaostaju puno za njima.

Prema podacima iz 2016. godine, u Sjedinjenim Američkim Državama bilo je 88,8 komada oružja na sto stanovnika, a odmah iza Amerikanaca smjestili su se Srbi koji su imali 58,2 komada različitog naoružanja na sto stanovnika.

U TOP deset naoružanih nacija našli su se još Švedska (31,6), Urugvaj (31,8), Finska (32), Irak (34,2), Saudijska Arabija (35), Cipar (36,4), Švicarska (45,7) i Jemen (54,8).

Prema istim podacima, Hrvatska se smjestila na visoko 26. mjesto od 178 država u kojima je provedeno istraživanje, i to sa 21,7 komada oružja na stotinu stanovnika. Treba ovdje svakako imati na umu da se radi o službenim podacima u koje nije uračunato ilegalno posjedovanje oružja pa je taj broj svakako nešto veći.

DOSJE KENNEDY CIA-in agent: Hitler je 1955. živio u Kolumbiji

I dok za Irak i Jemen zbog nasilja koje već dulji niz godina vlada u tim državama ne čudi podatak da su u prvih deset, kao i za Srbiju gdje postoje “zalihe” od nedavnih ratova ili Sjedinjene Države gdje je kultura oružja prisutna od vremena Divljeg zapada, pomalo je iznenađujući broj naoružanih u Švedskoj, Finskoj ili na Cipru.

U Švicarskoj se visok postotak ljudi pod oružjem može objasniti činjenicom da u toj zemlji nema obveznog vojnog roka, no oni koji dobrovoljno prolaze određenu obuku naoružanje drže kod kuće. No, od samog broja naoružanih stanovnika više zabrinjava način na koji se to oružje koristi.

U većini država u kojima nema ratnih sukoba uporaba je zabilježena većinom kroz sportske i lovačke aktivnosti, ili pak putem počinjenja kriminalnih djela poput pljački i prepada. Izuzetak je SAD u kojem je broj masovnih ubojstava u porastu posljednjih dvadeset i pet godina, s vidljivom eskalacijom u mandatima Baracka Obame.

u tokiju Svi su pratili kako će Trump pozdraviti japanskog cara. Nije napravio što i Obama

‘Poremećeni mozgovi’

Naime, od 1981. do 2009. godine u SAD-u je zabilježeno 66 masovnih ubojstava (pod masovna ubojstva u SAD-u se uračunavaju oružani incidenti s osam ili više ubijenih osoba), dok je samo od 2009. do 2015. broj masovnih ubojstava skočio na 162. Da stvar bude gora, sličan trend nastavio se i u mandatu Donalda Trumpa koji i dalje kao glavni uzrok ovakvih masakara vidi u “poremećenim mozgovima”. Pravo na obranu legitimna je stvar, no postavlja se pitanje nije li vrijeme da se počne kontrolirati prodaja oružja tim “poremećenim mozgovima”. 

Zabrana u New Yorku

Dok se mnoge države protive, New York je prvi koji je još 2013. godine donio strogi zakon o nabavi oružja, i to poslije masakra u osnovnoj školi Sandy Hook. Potpisom guvernera Andrewa Cuoma u New Yorku je potpuno zabranjena prodaja automatskog i drugog vojnog naoružanja, kao i pristup oružju psihički poremećenim osobama, te onima koji su prijetilo drugima.

Stroži zakon

Moćno Nacionalno udruženje vlasnika oružja na čelu s Wayneom LaPierreom glavni je kočitelj strožih zakona u SAD-u. Samo je 2015. godine, prema podacima iz baze Opern Secrets, potrošilo više od 20 milijuna dolara na lobiranje i priloge za razne političke kampanje u SAD-u. Lovačka i sportska društva u Europskoj uniji također se protive strožim zakonima i za lobiranje troše oko 10.000 eura godišnje.

Elegantna Ponovno je oduševila! Svi su zadivljeno gledali u Melaniju Devin P. Kelley Pucnjava u crkvi Ubijeno 26 osoba. Napadač je bivši vojnik otpušten zbog lošeg ponašanja Donald Trump KRIVI POTEZ Trumpu pokazala srednji prst pa ubrzo ostala bez posla:'Krv mi je počela ključati'
Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
  • Shariel Aron:

    Čuli smo svi priče o nenaoružanoj srpskoj nejači.A znate li zašto srpske babe imaju izobličene glave ? Zato jer spavaju sa oružjem pod jastukom.Eto zašto.

  • Uvjekprotiv:

    Bolesnici! I jedni i drugi.

  • fiberglas:

    Najnaoružaniji su srblji u bivšoj s(r)ao krajini tj. na istoku Hr. Kako? Zašto? Pa ovako...milošević je njima dao sve što su zatražili osim aviona. Kad je bila mirna reintegracija...mislite da su protuoklop,eksploziv i streljačko naoružanje ter pripadajuće streljivo vratili u ... prikaži još! srbiju? Ahaaa....a kad ste čuli da je učinjena i jedna racija po selima iz sastava tzv. ´´zajedničkog veeća opšština´´? Pa u selu Pačetin ( većinski naseljeno srbljima) je prije 10tak godina planuo ambar nekog ´´komšije´´ ( iz razloga znanog samo njemu)...vatrogasci iz Nuštra došli i pokušavaju navalu - gašenje...3 puta! Kako vatrogasci krenu - ambar se brani Bum!!! Bang!!! I..povuku se na sigurnu udaljenost i čekaju da dogori, što je i normalno. Tako bi bilo sa svakim ambarom u selima ´´zajedničkog veeća opšština´´, a o njivama, vinogradima, tavanima, ´´baštama´´...nećemo niti govoriti. Reći su samo jedno, zašto su srblji toliko drčni? Pa zato što su oni vazda spremni za fajt! Ovi mladi što dolaze ( srblji) idu u srbiju na obuku. U HR su imali moratorij na služenje, svojevremeno. Sad većinom imaju priziv savjesti, - do Dunava, a kad ga pređu i stave šajkaču s kokardom...priziv nestane u tren!