Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

CIA-in agent: Hitler je 1955. živio u Kolumbiji

Nije potpuno jasno zašto je izvještaj agenta CIA-e bio odložen među dokumente koji su se odnosili na atentat na Kennedyja u Dallasu
06. studenoga 2017. u 22:00 51 komentara 21545 prikaza

Deklasificirani dokumenti iz istrage o atentatu na američkog predsjednika Kennedyja nisu donijeli nikakve spektakularne novosti vezane za događaje iz Dallasa, no potaknuli su nova nagađanja o sudbini nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Donald Trump Trump najavio: 'Objavit ćemo sve dokumente koji se odnose na ubojstvo Johna F. Kennedyja'

Kontakti sa SS-ovcima

Naime, među dokumentima nalazi se i izvještaj jednog od agenata CIA-e koji je tvrdio da Hitler nije počinio samoubojstvo u berlinskom bunkeru, nego je u travnju 1945. uspio pobjeći u Kolumbiju. Prema ovom dokumentu, koji je CIA-in agent Cimelody-3 podnio svojem zapovjedništvu, nekadašnji Führer tijekom 1955. živio je u kolumbijskom gradu Tunji.

Kako agent navodi, njegov mu je doušnik potvrdio da Hitler održava česte kontakte s Philipom Citroenom, bivšim pripadnikom postrojbi SS-a, a svoje je tvrdnje potkrijepio i fotografijom. Nekadašnji je Führer i dalje bio predmet obožavanja njemačkih izbjeglica u tom kolumbijskom gradiću koji su mu salutirali i odavali počast na sastancima. Iako je agent CIA-e doušnika dobro poznavao i držao da je u načelu pouzdan izvor informacija, ovaj put preporučivao je priličnu dozu opreza napominjući da tvrdnje treba uzimati s oprezom.

Je li Hitler preživio događaje s kraja travnja 1945., već je desetljećima predmet rasprava među zagovornicima teorija zavjere. Sve to potkrepljuje i činjenica da njegovo tijelo nikada nije pronađeno jer je ono, zajedno s tijelom njegove supruge Eve Braun, s kojom se vjenčao nekoliko sati prije samoubojstva, poliveno benzinom i spaljeno prije nego li su do bunkera stigli sovjetski vojnici.

Zagonetna lubanja

Forenzičari Crvene armije pronašli su ostatke spaljenih tijela, no i ona su pomalo obavijena velom tajne. Naime, ostaci lubanje za koju je Moskva tvrdila da pripada nacističkom vođi, prema analizama načinjenima 2009. na Sveučilištu Connecticut, pripada ženskoj osobi staroj između 20 i 40 godina. Ostale ostatke Hitlerova tijela KBG je 1970. godine spalio do kraja, a pepeo rasuo u jednoj rijeci u Njemačkoj. Ipak, povjesničari se gotovo jednoglasno slažu da je Hitler počinio samoubojstvo cijanidom i metkom iz pištolja.

VIDEO Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

John F. Kennedy POVJERLJIVI ARHIV Evo što skrivaju tajni CIA-ini dokumenti o ubojstvu Kennedyja John F. Kennedy Ubojstvo JFK-a Nakon 54 godine skinute i posljednje oznake tajnosti oružje IPAK PROMJENE? Najveći američki lobi za oružja prvi put pozvao na strože propise

 

WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Deleted user:

  ludi judi i novina..

 • Avatar mofo
  mofo:

  A jeste brzi, vijest već odavno izašla, polemizirana, probavljena, zaboravljena, a u vl tek stiže kao veliko otkriće...

 • svojaja:

  Ja mislim da bi se vi ozbiljno trebali pozabaviti svojim mentalnim zdravljem, svi mediji u Hrvatskoj sto nam godinama trujete grdjane ovim poremecenim tematikama iz 2.svetskoga rata. Mi smo izgubili citavu jednu generaciju ljudi, nismo obrazovali djecu i izbacili strucnjake ... prikaži još! na trziste, zato sto se vi sto sebe nazivate intelektualnom elitom, mediji i politicari i Crkva, non stop bavite poremecenim tematikama iz proslosti. Uzmite sebi jedan otoka-dva, i lijepo se preselite tamo i prestanite gusiti naciju vise, sto ne vidite da svi bjeze od vas kao opareni u civilizaciju.