Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je bio G. Bush

Nakon agresije JNA nije mu preostalo ništa drugo osim da prizna RH

George H. W. Bush
Foto: Reuters/PIXSELL
1/15
01.12.2018.
u 20:01

Njegov predsjednički mandat koincidira sa završetkom hladnog rata u kojemu je postupao izrazito oprezno

U 95. godini umro je bivši predsjednik SAD-a George H. W. Bush kojeg ćemo pamtiti po tome što je priznao Hrvatsku i što je na početku njegova mandata, od 1989. do 1993., srušen Berlinski zid i raspao se SSSR-a. Vodio je i vojnu akciju Pustinjska oluja u Perzijskom zaljevu, kada je porazio vojsku Saddama Husseina i pokrenuo Prvi zaljevski rat.

George H. W. Bush ući će u povijest kao 41. američki predsjednik koji je živio dulje od bilo kojeg svog prethodnika. Bio je član Republikanske stranke, a prije nego što je postao predsjednik bio je, među ostalim, potpredsjednik za mandata Ronalda Reagana od 1981. do 1989., veleposlanik SAD-a u UN-u i direktor CIA-e. Senatorov sin, zastupnik u Kongresu, otac dvojice guvernera od kojih je stariji, George W. Bush, osam godina proveo u Bijeloj kući, George Bush stariji utjelovljavao je plemstvo Istočne američke obale, bez obzira na teksaške korijene.

George H. W. Bush
1/15

Najmlađi pilot

George Herbert Walker Bush rođen je u predgrađu Bostona 12. lipnja 1924. Njegov otac Prescott bio je poslovni čovjek koji je postao bankar na Wall Streetu i predstavnik Connecticuta u američkom Senatu tijekom 1950-ih i 1960-ih. Studirao je na Phillipsu i 1942. prijavio se u ratnu mornaricu te s 18 godina postao najmlađi mornarički pilot. Preživio je pad zrakoplova koji su srušili Japanci 1944. iznad Tihog oceana. Bush se vjenčao s Barbarom Pierce početkom 1945., završio studij i radio u naftnoj industriji u Teksasu gdje se obogatio i aktivirao u Republikanskoj stranci.

Prvi od dva mandata u Zastupničkom domu u Washingtonu počinje 1967., a zatim ga predsjednik Nixon 1971. imenuje veleposlanikom u UN-u.
Nakon što je vodio stranku tijekom skandala Watergate, predsjednik Gerald Ford imenovao ga je šefom diplomatske misije u Kini. Slijedi čelno mjesto CIA-e s kojeg je maknut dolaskom na vlast demokrata Jimmyja Cartera. Na republikanskim predizborima za predsjedničke izbore kandidirao se 1980., ali pobjeđuje ga Ronald Reagan koji ga bira za potpredsjedničkog kandidata. Za Busha tada počinje razdoblje od 12 godina u Bijeloj kući, osam godina bio je Reaganov zamjenik, da bi zatim bio uvjerljivo izabran njegovim nasljednikom.

Njegov predsjednički mandat koincidira sa završetkom hladnog rata u kojemu je postupao izrazito oprezno. Na invaziju Saddama Husseina na Kuvajt 1990. vrlo je odlučno reagirao i pokrenuo najveću kopnenu ofenzivu od 1945. Nakon iračkog poraza njegova popularnost približava se brojci od 90 posto i Bush naređuje vojnu intervenciju protiv panamskog predsjednika Manuela Noriege. Ti uspjesi u inozemstvu nisu ga spasili od poraza koji mu je krajem 1992. zadao 22 godine mlađi Bill Clinton. Nakon poraza povukao se u predgrađe Houstona, čija međunarodna zračna luka nosi njegovo ime.

George H. W. Bush 2001. postao je drugi američki predsjednik, nakon Johna Adamsa, kojeg je naslijedio sin. George W. Bush bio je predsjednik od 2001. do 2009., nakon što je pet godina obavljao dužnost guvernera Teksasa. Osim Georgea Juniora i Jeba, guvernera Floride od 1999. do 2007. i kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju 2016., George i Barbara Bush imali su četvero djece, od kojih im je jedna kći rano umrla.

Nove države

Iako se SAD zalagao za ujedinjenje Jugoslavije i na početku dao potporu JNA da očuva integritet i suverenitet te jedinstvo Jugoslavije, nakon agresije na Hrvatsku, koju je izvršila upravo JNA koja je trebala biti faktor stabilnosti, nakon proglašenja Hrvatske kao neovisne države tadašnjem predsjedniku Bushu nije ništa preostalo osim da se suoči s realnošću i prizna neovisnost Hrvatske. Tako je Bush 7. travnja 1992. u Bijeloj kući potpisao dugo očekivani dokument o priznanju Republike Hrvatske.

Istodobno su priznate i Republika Slovenija i Bosna i Hercegovina. Istoga dana predsjednik Bush poslao je pisma predsjednicima Franji Tuđmanu, Aliji Izetbegoviću i Milanu Kučanu. U njima ih obavještava o svojoj odluci te naglašava da će odmah početi konzultacije s američkom državnom administracijom radi uspostave potpunih diplomatskih odnosa. SAD je priznao republičke granice triju novih država kakve su bile prije početka krize i ratnih sukoba kao legitimne međunarodne granice. Do kraja života ostao je pravi sportaš, a za 90. rođendan čak je izveo i padobranski skok. Posljednjih godina kretao se u invalidskim kolicima jer je bolovao od Parkinsonove bolesti.

Reakcije

Mihail Gorbačov: Mnoga sjećanja vezana su za tog čovjeka. Imali smo priliku uspješno surađivati u vrijeme velikih promjena

Dalaj Lama: Bio je to prvi predsjednik SAD-a s kojim sam se imao čast susresti. Veseli nas da je njegov život bio smislen i posvećen svijetu

Jacinda Arden: Odigrao je ključnu ulogu u hladnom i spriječo nuklearni rat, kaže premijerka N. Zelanda

Theresa May: Bio je veliki državnik čiji je cijeli životni moralni pristup javnoj službi bio primjer za sve nas

Donald Trump: Donosio je čvrste odluke, imao je zdrav razum, pridonio je završetku hladnog rata

Pogledajte video o vojnom avionu F-35:

Ključne riječi

Komentara 34

AG
Agricola
20:27 01.12.2018.

Članak je intoniran najblaže rečeno podlo. Kaže se da je on priznao Hrvatsku kad je proglasila samostalnost a Hrvatska je samostalnost proglasila 25. lipnja 1991. a Amerika je priznala Hrvatsku 8. travnja 1992. Dakle, prošlo je skoro 11 mjeseci, štoto u međunarodnim odnosima nije puno vremena, ali za nas je to tad bilo jako puno vremena. Prava istina je da su SAD na čelu s Bushem bile najveći protivnik priznanja Hrvatske i da je Amerika to učinila zadnja. To je jedina prava istina, sve drugo su priče za malu djecu.

Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
20:52 01.12.2018.

On je priznao RH tek kad je bilo jasno da Srbi neće dobiti rat. Do tada je podrzavao agresiju, odnosno "opstanak Jugoslavije" kako je on to zvao. Smrad!

Avatar comparator
comparator
20:18 01.12.2018.

Od svih dosadašnjih predsjednika jedino iskren je Donald Trump ,a svi ostali su lažne veličine .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije