Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oteli ga baka i djed

Nakon 19 godina pronađen dječak koji je nestao 1994. godine

Richard Wayne Landers
Indiana State Police
11.01.2013.
u 10:32

Richard Wayne Landers Jr. pronađen je u Minnesoti gdje je živio pod lažnim imenom, a njegova majka nije mogla vjerovati kada joj je policija javila da su joj pronašli sina

Richard Wayne Landers Jr. imao je samo pet godina kada su ga oteli njegovi baka i djed nakon čega je nestao u gradiću Wolcottville u američkoj saveznoj državi Indiana. No, 19 godina poslije vijest da je pronađen šokirala je njegove roditelje, piše AP.

Mladić je pronađen u Minnesoti gdje je živio pod lažnim imenom. Policija je izvijestila kako je sada 24-godišnji Richard pronađen u gradu Long Prairie zahvaljujući broju socijalnog osiguranja.

Njegovi baka i djed živjeli su u gradu u blizini i potvrdili su da je riječ o mladiću koji je zajedno s njima nestao prije 19 godina.

Policija još nije rekla hoće li baka i djed biti kazneno prijavljeni s obzirom na to da je istraga još u tijeku.

Richardova majka skakala je od sreće kada ju je policija nazvala i rekla da su joj pronašli sina, kazao je suprug majke Richard Harter te dodao kako je njegova supruga najsretnija žena na svijetu.

Policija je izvijestila da su ga baka i djed oteli u srpnju 1994. godine jer su bili uzrujani zbog neriješenih sudskih postupaka vezanih uz dječakovo skrbništvo s obzirom na to da se nije znalo tko mu je otac. Dječakova majka tek se godinu nakon nestanka udala za Richarda Hartera. Policija je protiv bake i djeda bila podnijela prijavu, no slučaj je u međuvremenu otišao u zastaru.

>> Pronađena je nestala 18-godišnjakinja s bebom!

Ključne riječi

Komentara 2

MA
MaSpa
14:48 11.01.2013.

i u Americi ima zastara? nemreš bolivit...

SA
Savjest
08:22 12.01.2013.

Članak uopće nije glup, već odražava specifičnost anglosaksonske prakse oko promjena prezimena. Čak ni u vrijeme Henrika VII. (1457. – 1509) koji je donio zakon o zajedničkom prezimenu članova domaćinstva nije bilo propisano da djevojke udajom preuzimaju prezime muža, većć su djevojke nakon udaje mogle zadržati djevojačko prezime pa je tako ostalo sve do danas i u SAD i Kanadi. S druge strane žene nakon udaje mogu same odlučiti da će se služiti prezimenom muža, bez ikakvog legalnog postupka (assummed name), iako postoji i legalni postupak promjene prezimena. A mogu, pošto su preuzele prezime muža odlučiti da vrate svoje djevojačko prezime, sve to uz pretpostavku da to ne čine s kriminalnom namjerom. U SAD je zaista jedino moguće pronaći osobu preko SSN-a (Social Security Number , u Kanadi SIN Social Identification Number ili hrvatski: OIB). Iako je kod prijave na - primjer kod ulaska u SAD - Agenciji za Socijalnu Sigurnost SSA obvezno prijaviti sva imena i nadimke koje je osoba nosila, to nitko ne provjerava, tako je gotovo nemoguće naći osobu kojoj ne znate SSN, a gotovo ga nikad ne znate, jer je SSN privatni podatak osobe kojoj pripada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije