Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nakon 10 godina pravno zaključen 'slučaj Franak': Ustavni sud odbacio tužbe banaka!

– Odluka je očekivana, ali dok nije donesena, ništa nije bilo sigurno – komentirao je Goran Aleksić, koordinator ekonomsko pravnog tima Udruge Franak i najavio sljedeći korak: Idemo sad u borbu za ništetnost CHF ugovora!
03. veljače 2021. u 14:30 60 komentara 16766 prikaza
Udruga Franak
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Kolektivna tužba u slučaju franak dobila je danas pravorijek nakon deset godina: Ustavni sud Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici odbio i odbacio ustavne tužbe sedam hrvatskih banaka podnesene protiv presuda Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Visokog trgovačkog suda u kolektivnom sporu koji je pokrenula Udruga Potrošač zbog nepoštenih ugovornih odredbi vezanih uz švicarski franak. Odluku je Ustavni sud upravo i službeno objavio. 

Zagreb: Ministar Zdravko Marić komentirao novo izvješće o kreditnom rejtingu RH Država se nagodila s bankama Šest banaka odustalo od arbitražnih postupaka za CHF, tužbe nastavljaju Addiko i francuski SG

– Konačno smo nakon deset godina dočekali završetak kolektivnog slučaja franak. To se trebalo dogoditi već 2015., ali smo zbog mudrijanja Vrhovnog suda morali čekati do ove godine, a zbog istog razloga čekamo i odluku za konvertirane kredite koja će možda biti donesena tek krajem 2021. na Sudu EU. Nakon svega sam radostan, ali i potpuno prazan. Odluka je očekivana, ali dok nije donesena, ništa nije bilo sigurno – komentirao je Goran Aleksić, koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak i najavio sljedeći korak: 

– Idemo sad u borbu za ništetnost CHF ugovora! 

Švicarski franak Udruge za "švicarac" pritišću sudove Udruga Franak: Sudac ne prekida postupke, iako se čeka odgovor Suda EU na pitanje o konverziji

Za dužnike ovo znači da svih 125 tisuća korisnika CHF kredita mogu tužiti banke i dobiti svoj novac, ali konvertiranima je bolje da pričekaju odluku Suda EU. 

Ustavni sud objavio je u odluci da nije našao povrede ustavnih i konvencijskih prava na koje su u ustavnim tužbama ukazivale banke, a odluku je donio s 10 glasova ''za'' i tri glasa ''protiv''. 

Ustavni sud Ustavni sud nije nadležan Odbačeno 450 ustavnih tužbi protiv ogledne odluke za "švicarce"

Podsjećamo da su, nakon potvrde ništetnosti valutne klauzule CHF na Vrhovnome sudu RH, sve osuđene banke uložile ustavnu tužbu protiv takve odluke VSRH. Ustavni sud je u prosincu 2020. službeno potvrdio da će o ustavnim tužbama odlučiti u siječnju, no odluku je donio koji dan kasnije. O tužbama su odlučivali Davorin Mlakar, Andrej Abramović, Goran Selanec, Miroslav Šumanović, Snježana Bagić, Branko Brkić, Miroslav Šeparović (predsjednik), Josip Leko, Ingrid Antičević Marinović, Mario Jelušić, Mato Arlović, Lovorka Kušan i Rajko Mlinarić.

Povodom odluke Ustavnog suda očitovala se i Hrvatska udruga banaka:

- Iako poštuju danas donesenu odluku Ustavnog suda, stav banaka se nije promijenio. U tom smislu, banke će razmotriti daljnje mogućnosti i pravna sredstva koje im stoje na raspolaganju te pojedinačno odlučiti o njihovoj primjeni. Ovim stavom nije dovedeno u pitanje utvrđenje Vrhovnog suda iz Oglednog postupka kojim je potvrđeno da je sporazum o konverziji sklopljen na osnovi izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju valjan i ima pravne učinke u slučaju kada su ništetne odredbe osnovnog ugovora o kreditu o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli.

Brodski Varoš: U gnijezdo rode Malene sletio rodan
Slavlje u B. Varošu
Klepetan se vratio Malenoj, Stipa presretan: Naša veza je neraskidiva!
Pevex
NOVO RUHO DOMA
Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije
  • pidochica:

    Svaka čast ljudima iz udruge .

  • genadij:

    Žalosno je da je država to uopće dozvolila.

  • pidochica:

    Bankama masno triba naplatiti (osim povrata +kta)i patnju koju su "švicarci" doživili.Od OVRHA,blokade računa,rastave,deložacije te prodaje i blokade,a dosta njih su teško obolili i nažalost izvršili samoubojstvo.