Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udruga Franak: Sudac ne prekida postupke, iako se čeka odgovor Suda EU na pitanje o konverziji

Lex Franak traži da Vrhovni sud odluči o ništetnosti ugovora o kreditu, sudovima su dostavili predložak prijedloga za ogledni postupak za ništetnost ugovora o kreditu u CHF.
09. prosinca 2020. u 10:30 2 komentara 3787 prikaza
Švicarski franak
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Udruga Franak u javnom je priopćenju prozvala suca Emanuela Radolovića s Općinskog suda u Pazinu da ne želi prekidati postupke u kojima korisnici konvertiranih kredita u CHF traže preplaćeno, iako se čeka odgovor na prethodno pitanje Suda EU, nego donosi presude u korist banaka. Zatraženi su odgovori za dva predmeta na Sudu EU, od kojih je jedno pitanje vezano izravno za pravo na restituciju za konvertirane kredite.

švicarci PRAVOMOĆNA PRESUDA Ništetan prvi cijeli ugovor za 'švicarce': Banka mu mora isplatiti 187.000 kn preplaćenih kamata

Da podsjetimo, i Vrhovni je sud objavio da se može prekinuti postupak zbog Suda EU, dok on ne donese pravorijek o prethodnom pitanju, no to je praksa koju, i bez pravorijeka Vrhovnog suda, adresira legislativa EU.

- Taj sudac prošle je godine predložio pokretanje oglednog postupka na Vrhovnome sudu RH u kojemu je postavljeno pitanje je li valjan sporazum kojim su potrošači konvertirali CHF kredite. Ničim izazvan, predložio je da Vrhovni sud RH odgovori na pitanje kojeg uopće nema u tužbama u kojima se takvo pitanje niti ne postavlja. Ili je ipak možda bio izazvan medijskim tvrdnjama bankarskih pravnih savjetnika koji su mjesecima prije toga tvrdili da potrošači s konverzijama imaju pravo na obeštećenje samo ukoliko je sporazum, odnosno aneks nevaljan – kažu u Udruzi Franak te dodaju da je to rezultiralo s nekoliko pravnih nonsensa te je Vrhovni sud, nakon već završenog oglednog postupka postavio čak i Sudu EU pitanje o usklađenosti Zakona o konverziji s pravom EU-a, što je u svojoj bitii jednako pitanju iz oglednog postupka.

- Između ostalog, Vrhovni sud utvrdio je prije pokretanja oglednog postupka da postoji 18.000 postupaka u kojima se postavlja takvo pitanje, a istina je da ne postoji niti jedan takav postupak, nego se u svim postupcima traži restitucija zbog toga što konverzijom potrošači nisu obeštećeni – ističu u UF-u te impliciraju da je bankarski lobi svojim javnim pritiscima utjecao da stvari krenu tijekom koji nema veze s pravom EU-a, niti s hrvatskim pravom.

Vrhovni sud Loptica ponovo na Sudu EU Vrhovni sud i Udruga Franak zaratili oko 'prethodnog pitanja' vezanog uz pravo na obeštećenje nakon konverzije

- Tvrdimo da su pazinski sudac Radolović i dio sudaca Vrhovnog suda RH nasjeli na tvrdnje bankarskih pravnika i apologeta, pa i nekih profesora Pravnog fakulteta u Zagrebu, a istodobno uopće nisu uvažili pravne stavove koji proizlaze iz presude Suda EU C-118/17, i kasnije iz presude Suda EU C-452/18 – oštri su u udruzi koja zastupa prava korisnika kredita.

Istodobno, građanska Udruga Lex Franak poslala je sucima Vrhovnog suda i svih građanskih sudova u Hrvatskoj podnesak, požurnicu kojom traže da, u skladu sa zakonom, Ustavom i međunarodnim ugovorima, ali i u skladu s pravnom stečevinom Europske unije i sudskom praksom Suda Europske unije donesu konačan pravorijek u vezi ništetnosti ugovora o kreditu vezanih uz CHF valutnu klauzulu kako se više u praksi ne bi donosile dijametralno suprotne presude od suca do suca i od suda do suda, i to na svim razinama sudovanja. Sudovima su dostavili predložak prijedloga za ogledni postupak za ništetnost ugovora o kreditu u CHF.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

 

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • Mrtveduše:

    Nije Radolović ničim izazvan, kako tvrde u udruzi Franak, itekako je on bio motiviran, možemo samo pretpostaviti čime. U svakom slučaju treba pratiti njegovu imovinsku karticu.

  • Avatar joj.jao
    joj.jao:

    Trebao bi USKOK pogledato koliko novaca je od Banke taj sudac dobio.