Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTVRDIO BIDEN

Najviša američka predstavnica: SAD predan pomoći Tajvanu da se obrani

National day celebration in Taipei
Foto: ANN WANG
1/3
29.10.2021.
u 07:11

U posljednjim tjednima eskalirala je napetost između Tajvana i Kine, koja nije isključila mogućnost zauzimanja otoka na kojem vlada demokracija

Najviša američka predstavnica na Tajvanu Sandra Oudkirk rekla je u petak da su Sjedinjene Države predane u pomaganju Tajvanu da se samostalno obrani.

Oudkirk je na svojoj prvoj medijskoj konferenciji otkako je preuzela dužnost u srpnju naglasila da su odnosi SAD-a i Tajvana "čvrsti".

"Sjedinjene Države imaju obvezu pomoći Tajvanu da osigura svoju samoobranu", kazala je Oudkirk koja vodi Američki institut na Tajvanu, što je zapravo američko veleposlanstvo zbog nedostatka formalnih diplomatskih veza.

U posljednjim tjednima eskalirala je napetost između Tajvana i Kine, koja nije isključila mogućnost zauzimanja otoka na kojem vlada demokracija.

Iako SAD, kao i većina država, nemaju formalne odnose s Tajvanom na koji pravo polažu Kinezi, oni su njihov najvažniji međunarodni podupiratelj i glavni dobavljač oružja.

Administracija Joea Bidena ponovno je potvrdila tu podršku, uz negativne reakcije iz Pekinga.

Washington je po zakonu dužan Tajvanu osigurati sredstva za obranu, ali već dugo slijedi politiku "strateške dvosmislenosti" o tome hoće li vojno intervenirati kako bi zaštitio Tajvan u slučaju kineskog napada.

Na pitanje hoće li SAD stati u obranu Tajvana ako Kina napadne, Oudkirk je poručila da je politika prema Tajvanu jasna i ostaje nepromijenjena, navodeći nekoliko američkih zakona koji reguliraju odnose s Tajvanom.

Nedavna eskalacija kineskih vojnih vježbi u identifikacijskoj zoni protuzračne obrane Tajvana dio je onoga što Tajpej smatra pojačanim vojnim uznemiravanjem od Pekinga.

Američki državni tajnik Antony Blinken u utorak je pozvao sve države članice UN-a da "snažno" podrže sudjelovanje Tajvana u sustavu UN-a.

>> VIDEO Usred noći budilo ih je jezivo pjevanje dječje pjesmice, a onda su otkrili o čemu je riječ!

Komentara 16

VA
vadis1
14:05 29.10.2021.

Citam komentare i cudim se. Da Amerika nije nikoga pomogla? Najprije Amerika je pomogla nas u raspadu Jugoslavije. Da Amerika nije bla na nasoj strani danas ne bi bilo RH. Ali, USA ima svoje interese, sto je normalno. Da nije bilo njih jos bi komunisti harali. Amerika je i ostaje najveca supersila sto je ikad postojala u svakom pogledu.

SI
sisavac
10:15 29.10.2021.

kina ima vremena. xi treba novi mandat, treba jaču retoriku. u kini su olimpijske igre. tajvan provocira kao što je i ukrajina rusiju provocirala prije sočija. kina će čekati da završe olimpijske. a onda kreću u svoju najdražu olimpijsku disciplinu. iscrpljivanje protivnika. za sad kina radi sve što se od nje i očekuje, čeka, jača retoriku. ako netko misli da se kina nečeg i nekog boji, svaka mu čast, trebalo je zbilja prespavati zadnjih 30 godina, i ne vidjeti kineski uspon. današnja kina... je zemlja u kojoj su odrasle dvije generacije ljudi u režimu pumpanja kineskog suvereniteta, prikrivenog nacionalizma, u americi se to zove patriotizam. i današnji mladi kinezi traže rješenje tajvana, ujedinjenje. kineska partija će im to dati, na ovaj ili onaj način. to je zona kineskog interesa. tu staje svaka priča. jer... amerika je čitav svijet proglasilo zonom svojeg interesa, i smatra da se nitko nema pravo suprotstaviti joj. da po svaku cijenu mora zadržati primat u svemu. i vama je to u redu, a? ako prihvatite nasilno ponašanje jednog, prihvatiti ćete i drugog. takva je filozofija života.

Avatar Joja
Joja
07:40 29.10.2021.

Kinezi sa Tajvana jednostavno ne zele rezim Pekinga, u slucaju rata crveni Kinezi ce zauzet Tajvan za dan-dva to je sigurno. Ali i ovi sa Tajvana su uporni tako da bi se taj rat zavrsio krvoprolicem na komunisticki nacin

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije