Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U SVIJETU

U Srbiji zabilježeno 309 novooboljelih i 11 smrtnih slučajeva

Koronavirus u Srbiji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.07.2020.
u 15:29

U SAD-u je broj oboljelih u četvrtak bio 55.274, čime je nadmašen prethodni dnevni rekord od 54.771 koji je Brazil postavio 19. lipnja

U svijetu je gotovo 11 milijuna zaraženih koronavirusom, a više od 524 tisuće osoba je preminulo. Najviše zaraženih je u SAD-u, slijede ga Brazil, Rusija, Indija, Španjolska, Peru...

15:25 - U Srbiji je u posljednjih 24 sata zabilježeno 309 novooboljelih i 11 preminulih. Ukupno je napravljeno 8102 testa, javljaju srpski mediji. 

13:44 - Šesnaest novozaraženih koronavirusom zabilježila je u petak Slovenija, što je petero manje nego dan prije, kada je novozaraženih bilo najviše od sredine travnja.

Nove zaraze u Sloveniji potvrđene su u sljedećim općinama: Ljubljana (3 nova slučaja infekcije ), Dravograd (2), Kopar (1), Ptuj (1), Ajdovščina (1), Cerknica (1), Črenšovci (1), Domžale (1), Hoče - Slivnica (1), Krško (1), Starše (1), Trbovlje (1) i Moravče (1).

U bolnici je trenutno deset pacijenata zbog covida-19, ali nijedan od njih na intenzivnom liječenju.

Među 16 novozaraženih pet ih je u dobnoj skupini od 15-24 godina, šest u skupini 25-34 godine, tri u skupini 35-44 godina, a po jedan u  skupinama od 45-54 i od 55-64 godina.

12:57 - U Bosni i Hercegovini u petak su potvrđena nova 173 slučaja zaraze koronavirusom, izvijestili su tijekom dana iz entitetskih zavoda za javno zdravstvo.

Testiranjem nešto manje od dvije tisuće uzoraka u protekla 24 sata zaraza je potvrđena kod 94 osobe s područja Federacije BiH te kod 79 iz Republike Srpske, a broj novozaraženih nešto je manji nego u četvrtak, kada je potvrđeno čak 180 takvih slučajeva.

11:48 - Stanje s koronavirusom u Rusiji trajat će još najmanje osam mjeseci, izjavio je u petak ruski ministar zdravstva Mihail Muraško.

"Po mom mišljenju, nije izgledno da će se povratak u normalu - koncerti, letovi, uobičajeni rad i ljetovanja na kakva smo navikli - dogoditi prije veljače naredne godine", rekao je Muraško čije riječi prenosi agencija Interfax.

Rusija trenutno broji više od 667.000 slučajeva zaraze novim koronavirusom SARS-CoV-2 i treća je zemlja po broju zaraženih, iza SAD-a i Brazila.

Od bolesti covid-19 u Rusiji je preminulo skoro 10.000 ljudi, uključujući oko 500 medicinskih djelatnika, pokazuju službene statistike.

11:44 - Velika Britanija ukida obvezu karantene za putnike koji pristižu iz više od 50 zemalja, uključujući Njemačku, Francusku, Španjolsku i Italiju, ali ne i za Sjedinjene Države, objavila je u petak vlada. 

Odluka stupa na snagu 10. srpnja i omogućuje milijunima britanskih turista odlazak na ljetne odmore, kao i povratak u zemlju bez obveze odlaska u karantenu.

Oni koji pristižu iz rizičnijih zemalja morat će u dvotjednu samoizolaciju, što je razbjesnilo zrakoplovne i putničke kompanije.

10:33 -  Japan neće ponovno uvesti izvanredno stanje zbog koronavirusa, kazao je glasnogovornik vlade u petak, dok je u Tokiju zabilježen najveći dnevni porast broja zaraženih u posljednja dva mjeseca, čemu su uzrok slučajevi povezani s noćnim klubovima u japanskoj prijestolnici.

Potvrđena su 124 nova slučaja u Tokiju u petak, što je porast u odnosu na 107 dan ranije, što je dijelom uzrokovano povećanim testiranjem radnika u četvrtima Shinjuku i Ikebukuro, koje su poznate po noćnom životu.

Koronavirus u Srbiji
1/5

8:50 – Beogradski gradonačelnik Zoran Radojičić rekao je da će danas proglasiti izvanrednu situaciju u glavnom gradu Srbije. Kako doznaju tamošnji mediji, donijet će tri nove mjere, zabranu okupljanja više od 100 osoba u zatvorenom prostoru, odnosno 500 na otvorenom, zabranu rada noćnih klubova nakon 23 sata i eventualno kažnjavanje za nenošenje maski.

– U ovom trenutku nema potrebe za zatvaranjem Beograda, ali ako bude potrebe da se zaštiti zdravlje građana, bit će provedena i ta mjera – kaže Radojičić, piše Blic.

U Srbiji je, naime, u 24 sata bilo 359 osoba pozitivno na koronavirus, a 80 posto njih je iz Beograda.

8:30 – U posljednja 24 sata u Tokiju je broj novozaraženih veći od 120, što je najviše u posljednja dva mjeseca. U australskoj državi Victoriji zabilježeno je pak 66 novih slučajeva.

7:56 – Američki predsjednik Donald Trump ponovno je pozdravio američko testiranje na COVID-19 u trenutku kada zemlja u četvrtak bilježi rekordnih više od 55.000 novozaraženih, što je novi svjetski rekord dnevnog širenja pandemije.

Novi porast širenja zaraze u SAD-u prošloga tjedna stavilo je pod lupu Trumpovo upravljanje krizom i naveo nekoliko guvernera saveznih država da zaustave planove otvaranja njihovih država nakon strogih mjera karantene.

"Pokazuje se porast novih slučajeva zaraze koronavirusom zbog toga što je naše testiranje toliko masovno i tako dobro, daleko veće i bolje nego li i u jednoj drugoj zemlji", naveo je američki predsjednik u tvitu objavljenom kasno u četvrtak.

"Ima i velikih vijesti, no još bolje su vijesti da je broj umrlih, i postotak umrlih, u padu", dodao je.

6:15 – Sjedinjene Države u četvrtak su brojale više od 55 tisuća novih slučajeva Covida-19, što je najveći dnevni porast koji je ikada zabilježila ijedna država.

Zbog naglog porasta broja slučajeva koronavirusa u SAD-u tijekom proteklog tjedna pod povećalo je došlo upravljanje krizom američkog predsjednika Donalda Trumpa. Nekoliko guvernera obustavilo je planove ponovnog otvaranja svojih država nakon strogih blokada.

U SAD-u je broj oboljelih u četvrtak bio 55.274, čime je nadmašen prethodni dnevni rekord od 54.771 koji je Brazil postavio 19. lipnja.

Prije samo dva tjedna, SAD je bilježio oko 22.000 novih slučajeva dnevno. Zadnjih sedam dana imao ih je dnevno više od 40.000, pokazuju rezultati.

Broj novih zaraza u protekla je 14 dana porastao u 37 od 50 američkih država u odnosu na prva dva tjedna u lipnju.

Florida je u četvrtak imala najveći porast od bilo koje države dosad te je imala više od 10 tisuća novih slučajeva u jednom danu. S 21 milijun stanovnika ta zemlja prijavila je više novih slučajeva koronavirusa od bilo koje europske zemlje na vrhuncu epidemije.

Voditelj Nacionalnog instituta za alergije i zaraznu hranu Anthony Fauci početkom tjedna je upozorio da bi svakodnevna povećanja novih slučajeva u SAD-u mogla doseći 100.000 u slučaju da se ne uvedu državne mjere za usporavanje širenja virusa.

Ključne riječi

Komentara 35

XA
xaron
06:49 03.07.2020.

A ja mislio da oni imaju najbolji zdravstveni sustav na svijetu.

LI
Lionking
09:37 03.07.2020.

Zatvoriti granice za Srbiju. Tamo je cijela nacija bolesna, mnogi od covida, a svi od neke druge bolesto koja ne boli

PE
penelopea08
08:11 03.07.2020.

Ostavite se vi Amerike, Amerika ima 330 000 000 stanovnika, to je za njih kao da vi imate 5 novih pacijenata dnevno. Oni uopce nisu na listi prvih 10 najpogodjenijih zemalja na svijetu, nego su to sve zemlje u Europi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije