Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Najveće tajne kontroverznog pisca!

Tko je čovjek pred kojim se krojila svjetska povijest?
03. prosinca 2019. u 16:03 1820 prikaza
Ivo Andrić
Foto: A.Akšamija/Fototeka Zavičajnog muzeja Travnik
Pogledajte galeriju 1/2

"Andrić je bio politički oportunist. Vješto je skrivao svoje pravo lice; razvio je posebnu taktiku maskiranja i vješta prilagođavanja novonastalim prilikama." Akademik Krešimir Nemec, jedan od najvećih poznavatelja rada i života Ive Andrića, precizno detektira njegove paradokse.

"…kasnije je želio samo udoban život kako bi se mogao mirno posvetiti pisanju i književnosti. Zato je bio spreman na brojne i bolne kompromise", nastavlja Nemec.

U novom specijalu Biografije slavnih otkrivamo kontroverzije o mjestu i datumu rođenja Ive Andrića, pišemo o njegovu siromašnom, ali sretnom odrastanju u Višegradu, potom o odlasku na studij u Zagreb, grad kojim nije bio oduševljen, ali koji ga je toplo dočekao zbog njegovih protuaustrijskih stavova i u kojem je objavio prvu zbirku poezije "Ex ponto".

Ivo Andrić | Autor : Miki Đurašević/Fototeka Zavičajnog muzeja Travnik Foto: Miki Đurašević/Fototeka Zavičajnog muzeja Travnik

Književnost koja nadrasta nacionalne granice i postaje svjetska

Andrić je pisao izvan okvira vremena i geografskog prostora. Svaki događaj koji opisuje, bila riječ o ratu, nasilju ili drugim silnim bijedama povijesti, metafora su svih ratova u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Andrićevo je djelo univerzalno i nudi ključ, govorio je Karaulac, kako da se iz jednog događaja razumiju drugi.

U tome je i srž Večernjakova Specijala posvećenog jedinom književnom nobelovcu s ovih "naših" prostora. Iznosimo činjenice iz biografije čovjeka koji je bio i pripadnik Mlade Bosne i zagovaratelj integralnog jugoslavenstva i diplomat u Hitlerovu Berlinu i član Komunističke partije.

Objašnjavamo povijesne okolnosti u kojima su nastajala njegova kapitalna djela, njihovu snagu, liričnost i mudrost, njegovo odbijanje objavljivanja pod kvislinškom vlašću, rasvjetljavamo odnose s Titom i Krležom, razmatramo tretman Andrića u hrvatskoj lektiri u kojoj je prisutan i aktualan desetljećima.

Pišemo o čovjeku čija su djela prevedena na 43 jezika i kojima se klanjaju milijuni čitatelja diljem svijeta, ne mareći za piščevu nacionalnu pripadnost.

Adris logo | Autor : Više pročitajte u Specijalu Ivo Andrić na 132 stranice koji možete potražiti na kioscima od 17. prosinca.

Ekskluzivni pokrovitelj specijala

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres