Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MENGEROVA SPUŽVA

Najveća matematička spužva

Mengerova spužva
Foto: Wikimedia Commons
1/2
22.10.2014.
u 12:06

Mengerova je spužva kocka koja ima toliko rupa da joj je obujam nula, ali zato oplošje beskonačno

Ovih dana – točnije 25. listopada – u Cambridgeu će se izrađivati najveća Mengerova spužva na svijetu. Nije to spužva s kojom se možemo prati, i to ne samo zato jer će ju se izraditi iz vizitki. Naziv spužva nosi samo jer djeluje rupičasto poput spužve, ali je zapravo matematičko biće: fraktal. Fraktali su vizualno atraktivni matematički objekti koji pod svih uvećanjima jednako izgledaju – kao što pojedine ružice cvjetače izgledaju gotovo jednako kao i cijela glavica, a tako i njihovi manji dijelovi.

Mengerova je spužva kocka koja ima toliko rupa da joj je obujam nula, ali zato oplošje beskonačno – pravu Mengerovu spužvu nikojom količinom boje ne bismo mogli obojiti. Možda mislite da to nema veze sa stvarnim svijetom, no varate se. Naša su pluća približno fraktali: u ograničeni volumen (naš prsni koš) trebalo je smjestiti što veću površinu pluća kako bi se distribuiralo što više kisika.

Mengerovu je spužvu najlakše opisati opisati korak po korak. Na početku imamo kocku. U mislima ju podijelimo na 27 manjih kockica – onako kako izgleda Rubikova kocka. U prvom koraku izvadimo kockicu iz sredine te srednju kockicu svake strane. Sad svaku od preostalih podijelimo kao početnu i svakoj izvadimo sredinu i sredine svih strana – to je drugi korak. U trećem koraku to ponovimo s preostalim kockicama i tako dalje u beskonačnost. Pravu Mengerovu spužvu naravno ne možemo izraditi, ali možemo napraviti modele koji se dobiju nakon nekog broja koraka.

Rekordna Mengerova spužva koju će izrađivati u Cambridgeu biti će kao da su provedena tri koraka, a na izložbi „Volim matematiku“ u zagrebačkim Klovićevim dvorima možete vidjeti doduše ne najveću, ali zato Mengerovu spužvu nakon četiri koraka. I ne samo nju, nego i neke druge fraktalne objekte.

>> Svi se mogu igrati i zabaviti uz matematiku

>> Sva djeca vole nogomet, ali nitko ne zna matematički opisati loptu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije