Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odšteta

Najveća financijska nagodba u Kanadi: Djeci starosjedilaca platit će 40 milijardi dolara

News conference on the negotiations related to compensation and long-term reform of First Nations Child and Family Services, in Ottawa
Foto: PATRICK DOYLE/REUTERS
1/3
04.01.2022.
u 22:36

Dogovor dolazi gotovo 15 godina nakon što je udruga kanadskih starosjedilaca podnijela tužbu zbog kršenja ljudskih prava

Kanada je u utorak objavila kako je okvirno dogovorila 40 milijardi kanadskih dolara vrijednu odštetu djeci starosjedilaca koja su odvedena od obitelji i stavljena pod sustav socijalne skrbi.  

Dogovori uključuju 20 milijardi kanadskih dolara za potencijalno stotine tisuća djece starosjedilaca koja su odvedena iz obitelji i nisu imale pristup javnim uslugama ili im je on bio otežan. 

Dodatnih 20 milijardi dolara predviđeno je za reformu sustava socijalne skrbi u idućih pet godina. Jedan kanadski dolar vrijedi oko 5.24 kuna. 

Kanadska vlada je još prošli mjesec objavila da će za odštetu izdvojiti 40 milijardi dolara, no detalje je otkrila tek u utorak. Dogovor dolazi gotovo 15 godina nakon što je udruga kanadskih starosjedilaca podnijela tužbu zbog kršenja ljudskih prava

Djeca starosjedilaca neproporcionalno su zastupljena u udomiteljskoj skrbi diljem države. Kanada je priznala da je njezin sustav diskriminatoran, no više je puta odbijala platiti odštetu i financirati reforme.

Ovo je najveća financijska nagodba te vrste u kanadskoj povijesti, a konačni dogovor se mora finalizirati do 31. ožujka ove godine. 

Ključne riječi

Komentara 2

AS
ante_slavonac
07:50 05.01.2022.

pošteno,nisu starosjedioci bili neprijatelji kolonizatorima , pohlepa skrivena pod civilizacijskim dosezima i jeste dovela do uništenja mnogobrojnih domorodaćkih društava,njihova zemlja ,njihova pravila,ako netko misli da se tu radi samo o Kanadi ili Australiji grdno se vara,više su se Europljani pobijali međusobno,svaka piz......arija se danas tumači kao civiliziranje a u biti je obična pljačka a da je to tako imamo živi primjer,cepaj se 1,2,,3,,4,5 puta sve u ime civilizacije

ST
Startrack
01:36 05.01.2022.

A ti starosjedioci bi jos jahali Huskije da nije bilo bjelaca koji su donjeli civlizaciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije